TÉMA

Bratislavský hrad

30 let zpět: Sídlo slovenské hlavy státu

S rozdělením Československa souviselo také sídlo budoucího prezidenta na Slovensku, kterým měl být Bratislavský hrad. Ten doposud sloužil jako muzeum a pracoviště historického Slovenského národního muzea, a tak nastala otázka, co bude s vystavenými sbírkami a vzácnými předměty uloženými v depozitáři hradu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 12. 2022|

Vraždu dvou mladíků u gaybaru vyšetřuje slovenská policie jako čin z nenávisti nebo terorismus

Středeční vraždu dvou mladých mužů u gaybaru v Bratislavě bude slovenská policie vyšetřovat jako čin z nenávisti pro domnělou nebo skutečnou sexuální orientaci obětí. Nelze ovšem vyloučit ani změnu kvalifikace skutku na teroristický trestný čin. Upřesnil to šéf elitní policejní složky Ľubomír Daňko. Potvrdil, že 19letý střelec byl nalezen mrtev, pravděpodobně spáchal sebevraždu. Oběti střelby uctil v pátek večer v centru Bratislavy průvod tisíců lidí, zúčastnili se ho také prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a další politici. Čaputová se v projevu omluvila LGBT+ komunitě za to, že společnost nedokázala ochránit jejich blízké.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 19:11|

Slovenští politici odsuzují dvojnásobnou vraždu namířenou proti LGBT+

Slovenská policie našla střelce, který ve středu večer v centru Bratislavy zabil dva mladé muže, je po smrti. Policisté o tom informovali na Facebooku. K útoku došlo před podnikem Tepláreň, ve kterém se schází místní LGBT+ komunita. Podle zpravodaje ČT na Slovensku Jana Šilhana byl útok pravděpodobně delší dobu plánovaný. Pachatel údajně na Twitteru několik hodin před střelbou zveřejnil manifest namířený například proti Židům či LGBT+ komunitě. Příspěvky na sociální síti zveřejňoval dokonce i po samotném útoku.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 20:23|

Obavy o budoucnost společného státu. Před třiceti lety se 28. říjen slavil s napětím

Nejen oslavy založení Československa, ale i velké obavy o budoucnost společného státu – tak vypadal 28. říjen před 30 lety. Prezident Václav Havel v rámci oslav navštívil ten den i Bratislavu. Na náměstí Slovenského národního povstání na něj ale létala vejce. Večer ve Vladislavském sále pak poprvé předával nově ustavený Řád Tomáše Garrigue Masaryka.
28. 10. 2021|