Oblíbené pochoutky skladatele Janáčka nabízejí brněnské kavárny

3 minuty
Události v regionech: Cukráři pečou podle deníků Janáčkovy hospodyně
Zdroj: ČT24

Poznávat skladatele Leoše Janáčka nejen prostřednictvím hudby, ale také skrz jeho chuťové buňky, umožňuje projekt Léto s Janáčkem. Brněnské cukrárny a kavárny nabízejí k ochutnání jeho oblíbené sladkosti, k dostání je i kniha s recepty, podle kterých vařila jeho kuchařka.

Miloval sladkosti a maso, ošklíbal se nad špenátem, poznamenala si o Leoši Janáčkovi jeho kuchařka Marie Stejskalová. Její zápisky vydalo brněnské Turistické informační centrum knižně včetně receptů, ilustracemi je opatřila výtvarnice Vendula Chalánková. Některé z nich jsou teď k vidění i v Památníku Leoše Janáčka.

„Má tam hrozně hezké postřehy ze života. Píše: My tři jsme se postili, ale Janáček ne, chtěl maso a říkal, že se dost napostil ve fundaci,“ přiblížila výtvarnice. Některá jídla návštěvníci uvidí i umělecky ztvárněná. Na zdech třeba visí dorty inspirované kuchařčinými recepty, ve vitríně je vystavený hovězí vývar s kroupami tak, jak se podával u Janáčků. Aby vydržel, vyrobila ho výtvarnice z pryskyřice a korálků.

Janáčkovy oblíbené recepty doplňují ilustrace Venduly Chalánkové
Zdroj: TIC Brno

Podle receptů Janáčkovy hospodyně napekly cukráři

Janáčkovy oblíbené dezerty, tentokrát už ze skutečných surovin, nabízejí některé brněnské cukrárny a kavárny. Lidé tu můžou ochutnat šípkové cukroví, koblížky nebo čokoládový dort. „Korpus jsme neupravovali vůbec, zůstal v původní verzi. Upravoval se jenom krém, tam jsme přidali čokoládu a navíc jsme přidali ještě meruňky, aby něco rozbilo to úplně sladkou chuť,“ popsala cukrářka Kristýna Kovářová.

„Není to klasická kremrole, ta je z listového těsta a plní se bílkovým krémem. Tohle jsou trubičky, je to něco jako linecké těsto, nepoužívá se do toho vůbec cukr, sladí se to náplní,“ přiblížil další nabídku cukrář Vit Martinák.

Podle Mářiny kuchařky pekly některé podniky už loni na podzim během festivalu Janáček Brno. „Zájem byl velký, od hostů i od jednotlivých podniků, proto v tom projektu pokračujeme i letos. Chtěli bychom opět i příští rok v rámci festivalu,“ řekla mluvčí TIC Brno Adéla Nováková.

Rovněž samotná Mářina kuchařka slaví úspěch, za necelý rok se prodalo víc než patnáct set výtisků.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Jihomoravský kraj

Plísně, prošlé potraviny či nepořádek, vytýká hygiena školním jídelnám

Hygienici pravidelně kontrolují školní jídelny a kuchyně a pravidelně nacházejí stejná pochybení. Nejčastěji dávají pokuty za špatné postupy, nepořádek, plísně nebo nedostatečnou osobní hygienu zaměstnanců. Stále se opakujícím problémem jsou také přesolená jídla.
před 18 hhodinami

Čtení provází fantazie i nešvary, ukazují v Brně divadlo a výstava

Knihy se staly tématem hned dvou kulturních novinek z Brna. Jak inscenace pro děti Berta mezi řádky v divadle Polárka, tak výstava Člověk čtoucí v Památníku písemnictví se snaží návštěvníkům ukázat, jak je literatura v lidském životě důležitá. A také prozrazuje, že některé čtenářské nešvary se nemění ani po stoletích.
před 23 hhodinami

Praha bude kvůli žloutence očkovat sociální pracovníky i více dezinfikovat MHD

Případů žloutenky typu A dál přibývá. Hygienici od začátku roku evidují 392 případů. Loni touhle dobou to byly jen desítky. Podle Státního zdravotního ústavu jde ale jen o špičku ledovce, devadesát procent lidí je bezpříznakových. Nejvíc případů je v Moravskoslezském a Středočeském kraji a v Praze. Právě v hlavním městě hygienici připravují očkování vybraných skupin. Dopravní podnik opět, jako za covidu, důkladněji dezinfikuje vozy.
včera v 05:30

Požár Pernštejnu před dvaceti lety byl impulsem pro lepší zabezpečení památek

Jeden z nejznámějších moravských hradů Pernštejn před dvaceti lety poničil požár. Komplikací tehdy byl nedostatek vody i nedostupnost památky. Obnova poničené historické sýpky a brány přišla na téměř šedesát milionů korun, součástí rekonstrukce bylo také vybudování nových rozvodů vody. Požár se stal impulsem k lepšímu zabezpečení všech památek. Hrady a zámky jsou dnes podle památkářů proti podobným katastrofám pojištěné a přibývá i protipožárních prvků.
15. 4. 2025

Měnínská brána v Brně po opravě představí historii městského opevnění

Začala rekonstrukce Měnínské brány v centru Brna. Jediná dochovaná část městského opevnění projde rozsáhlými opravami. Po dokončení uvnitř vznikne nová expozice, která představí historii a vývoj brněnského městského opevnění.
14. 4. 2025

Čekání na hranicích kvůli opatřením proti slintavce připravuje dopravce o peníze, ale chápou to

Na hraničním přechodu ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku by měla od večera začít v souvislosti s rizikem zavlečení slintavky a kulhavky projíždět nákladní auta dvěma novými vanami s dezinfekcí. Nad jednou z nich bude i dezinfekční rám. Díky tomu by se měly zkrátit kolony, v nichž auta tráví i několik hodin. Opatření sice dopravce zdržují a každá hodina čekání kamionu je stojí asi dva tisíce korun, uvedl mluvčí Česmad Bohemia Martin Felix, ale chápou je.
14. 4. 2025

Vlk se po více než sto letech vrací na Znojemsko

Vlk obecný se po více než sto letech vrací na Znojemsko a do Národního parku Podyjí. V lokalitě byl spatřen opakovaně v několika posledních letech a také v nedávné době. Správa parku o tom informovala na svém webu.
14. 4. 2025

Populační změny ohrožují porodnice, některé mohou zaniknout

Na české porodnice dopadají populační změny. Zhruba dvacet z nich nesplňuje stanovenou minimální hranici šesti set narozených dětí ročně. Některým tak hrozí zánik, jiným transformace. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) jedná se šesticí z nich. Posoudí ale i další kritéria, například kvalitu péče.
13. 4. 2025
Načítání...