Domek Leoše Janáčka zdobí nová expozice. Návštěvníky zavede i do pracovny s klavírem

Domek v Brně, kde žil a tvořil skladatel Leoš Janáček, nabízí obměněnou stálou expozici. Nahradila instalaci z roku 2004 v bývalém salonu Janáčkových, která už přestala vyhovovat současným nárokům. Podle ředitele Moravského zemského muzea Jiřího Mitáčka klade větší důraz na Janáčka jako člověka.

V domku na zahradě za varhanickou školou žil Janáček v letech 1910 až 1928, kdy zemřel. Nová stálá expozice v salonu se zaměřuje právě na tu část skladatelova života, kterou strávil v domku. Zájemci si prohlédnou třeba fotografie Janáčka v zahradě.

„Prostřednictvím vystavených skladatelových autografů, které mají velkou výpovědní i vizuální hodnotu, připomeneme také Janáčkovo operní, symfonické a komorní dílo,“ uvedl autor expozice Jiří Zahrádka.

Nově otevřená část expozice doplňuje autenticky zachovanou mistrovu pracovnu s původním mobiliářem a klavírem Ehrbar. V domku je také přednáškový sál, kde se konají komorní výstavy. Nově tam lidé najdou umělecká díla českých i zahraničních autorů, kteří se v letech 2008 až 2014 zúčastnili projektu Druhotvary a výtvarně reagovali na Janáčkův notový záznam, tištěný či rukopisný.