Restaurační zahrádky často komplikují život lidem s handicapem. České Budějovice chtějí radu od nevidomých

Českobudějovičtí nevidomí budou pomáhat v boji s překážkami ve veřejném prostoru (zdroj: ČT24)

Nevidomí v Českých Budějovicích začnou pomáhat radnici s řešením nepříznivé situace kolem restauračních zahrádek. Ty často zasahují do míst, která mají sloužit chodcům, a právě nevidomým výrazně komplikují život. Město řeší řadu stížností na provozovatele předzahrádek, kteří i přes daná pravidla a povolené zábory staví do trasy chodců židle a stoly, případně reklamní poutače.

Nevidomý Aleš Klabouch prochází obchodním centrem Mercury na autobusovou zastávku několikrát týdně. Na cestě, která mu byla doposud dobře známá, se ale v polovině března objevily nové překážky, konkrétně předzahrádka kavárny.

„Nevěděl jsem, jestli je to zábor, nebo co to vlastně je. Obcházení bylo hrozné, protože tady byla zabraná pomalu půlka šíře chodníku. V tu chvíli, když si myslíte, že to obejdete, se vám v cestě objeví další stoly nebo židličky,“ popsal Klabouch.

Mediální zástupce obchodního centra Mercury Tomáš Sazima potvrdil, že nábytek byl umístěn v prostoru, kde být neměl. „Nepodařilo se nám to ohlídat, je nám to líto. Až bude zahrádka instalovaná (definitině), můžeme garantovat, že ten nábytek rozhodně nebude vadit žádným chodcům,“ slíbil.

Řetězec kaváren se redakce ČT pokusila kontaktovat, na e-maily ale nereagoval. Předzahrádka zatím před kavárnou není, podle obchodního centra ji však chce na místo opět vrátit už o tomto víkendu.

Podle obchodního centra má kavárna jasně vymezený prostor, který odpovídá dokumentaci. Zaznamenána v ní je průchozí zóna, kde žádný nábytek být nemá. K podobnému incidentu by tak podle zástupce OC Mercury už dojít nemělo.

Problémy jsou i v centru města

Podobných předzahrádek jsou v Českých Budějovicích – hlavně v centru – desítky. Místo před domem si provozovatelé restaurací pronajímají od města. Ve smlouvě mají daná pravidla, jak má předzahrádka vypadat. Všichni je však nedodržují.

Vedení Českých Budějovic se tak rozhodlo, že bude s nevidomými spolupracovat, což by mělo zajistit, že budou mít všechny předzahrádky stejnou podobu. „Budou nám monitorovat věci, které my zdraví nevidíme a nevnímáme. Hledáme momentálně člověka s tělesným postižením, který nám ukáže ta místa z jiného pohledu,“ vysvětlil náměstek primátorky Michal Šebek (ODS).