TÉMA

Předzahrádka

Restaurační zahrádky často komplikují život lidem s handicapem. České Budějovice chtějí radu od nevidomých

Nevidomí v Českých Budějovicích začnou pomáhat radnici s řešením nepříznivé situace kolem restauračních zahrádek. Ty často zasahují do míst, která mají sloužit chodcům, a právě nevidomým výrazně komplikují život. Město řeší řadu stížností na provozovatele předzahrádek, kteří i přes daná pravidla a povolené zábory staví do trasy chodců židle a stoly, případně reklamní poutače.
3. 4. 2024|

Praha při vymáhání pravidel pro restaurační zahrádky přitvrdí

Většina provozovatelů restauračních předzahrádek v centru Prahy nedodržuje pravidla jejich podoby, se kterými souhlasila ve smlouvě. Vyplývá to z výsledků kontroly, o kterých informoval radní Adam Zábranský (Piráti). Někteří restauratéři na pravidla, která město přijalo v roce 2021, nepřistoupili a s městem se soudí. Pokud žaloby nestáhnou, město s nimi podle Zábranského v budoucnu další nájemní smlouvu neuzavře.
19. 7. 2023|

Z Olomouce zmizí dřevěná pódia. Pro zahrádky restaurací platí nová pravidla

Vedení olomouckého magistrátu vyžaduje nový vzhled restauračních předzahrádek. Ne všem provozovatelům se ale jednotná pravidla líbí. Podle radnice mají na úpravy pětileté přechodné období. Vzhled prostoru před bary a kavárnami regulují třeba v historických centrech Třebíče, Telče nebo Brna.
13. 2. 2023|