Praha při vymáhání pravidel pro restaurační zahrádky přitvrdí

Většina provozovatelů restauračních předzahrádek v centru Prahy nedodržuje pravidla jejich podoby, se kterými souhlasila ve smlouvě. Vyplývá to z výsledků kontroly, o kterých informoval radní Adam Zábranský (Piráti). Někteří restauratéři na pravidla, která město přijalo v roce 2021, nepřistoupili a s městem se soudí. Pokud žaloby nestáhnou, město s nimi podle Zábranského v budoucnu další nájemní smlouvu neuzavře.

Manuál s pravidly se týká předzahrádek v památkově chráněných částech města. Na základě něj město po roce 2021 s majiteli podniků na nejvíce exponovaných místech v centru uzavřelo nové smlouvy, ve kterých se zavázali dodržovat schválenou metráž předzahrádek a například nepoužívat masivní pevné podesty nebo výrazné zábrany a markýzy. Další balík nových smluv pro širší centrum Prahy budou podle Zábranského radní schvalovat v blízké době.

Nové smlouvy zatím podle něj uzavřelo 134 podniků umístěných na Václavském a Staroměstském náměstí nebo v ulicích Národní, 28. října a Na Příkopě. Jejich zahrádky magistrát koncem května a v červnu zkontroloval. U třetiny z nich kontrola nezjistila žádné pochybení, u zbytku pak objevila přes 200 porušení pravidel. Nejčastějším byly viditelné kabely, na které pracovníci magistrátu narazili v 35 případech.

V 19 případech zjistily kontroly zakázané prvky mobiliáře, stejný počet podniků pak po 22:00 zahrádky nesklízel. Z pohledu města je asi nejzávažnějším pochybením překročení výměry, které magistrát objevil u 18 předzahrádek. Dalších 17 podniků pak nedodrželo to, aby na chodníku u zahrádky zůstal zachován průchod široký alespoň 180 centimetrů.

Další kontroly budou následovat, hrozí i vypovězení smlouvy

Zábranský uvedl, že provozovatelům zatím město rozeslalo dopisy, ve kterých je vyzvalo k napravení nedostatků. Následovat bude další kontrola a pokud opět zjistí prohřešky, přijdou na řadu smluvní sankce.

„Pokuty jsou relativně vysoké, je to deset tisíc korun za jednotlivé pochybení za den,“ řekl radní. Dodal, že v případě nedodržení výměry je možné, že při opakovaném pochybení magistrát rovnou vypoví smlouvy.

Dalším problémem je podle Zábranského menší skupina provozovatelů, kteří se rozhodli na nová pravidla nepřistoupit a výpovědi smluv ze strany města napadli u soudu. Takových žalob dorazilo celkem třináct. V šesti případech už soudy pravomocně rozhodly ve prospěch magistrátu, dodal.

Pokud žaloby nestáhnou, žádnou smlouvu už nedostanou

Ve zbylých případech radní tento týden odeslal provozovatelům dopisy, ve kterých je vyzval ke stažení žalob do 30. září. Pokud tak neučiní, město s nimi už podle Zábranského v budoucnu žádné nájemní smlouvy na předzahrádky neuzavře. „Pokud se tedy rychle neumravní, předzahrádku jim časem vyklidíme a přestanou mít možnost ji dále provozovat,“ dodal.

Pravidla předzahrádek po jejich schválení kritizovala Asociace zaměstnanců a podnikatelů pohostinství (POHO) sdružující provozovatele restaurací v centru Prahy. Podle ní i v souvislosti s pandemií koronaviru a omezením turismu znamenala pro restaurace nutnost velkých investic v době, kdy byly vystaveny existenčnímu tlaku.

Stejná asociace minulé vedení magistrátu kritizovala také kvůli tomu, že město omezilo některé předzahrádky v turisticky nejfrekventovanějších částech centra.