Brno-střed vydalo metodiku pro letní zahrádky. Restauratéři se bouří

Nová metodika Brna-střed vede k prvním prostestům. Proti plánu radnice, která chce jednotné zahrádky, sepsali tamější restauratéři společné prohlášení. Nelíbí se jim, že připravované změny s nimi nikdo neprobral, a také to, že se podmínky podle nich mění příliš často. Nová pravidla upravují nejen vzhled zahrádek, ale také cenu za pronájem plochy.

„Nikdo za námi nepřišel, připravte si podklady, ať najdeme společný kompromis. Bylo nám to předložené jako hotová věc,“ vysvětlil důvod protestu spolumajitel brněnské restaurace Zdeněk Sklenář. Kvůli novým pravidlům se tak rivalové, kteří svádí konkurenční boj o zákazníky, sešli u jednoho stolu.

U něj sepsali společné prohlášení, které chtějí koncem příštího týdne poslat radnici. Ta je připravená s nimi vyjednávat. Restauratéři jsou ale připraveni i protestovat tak, že neotevřou letní zahrádky vůbec. Těch bylo loni v centru města zhruba 190.

Spor o vyvýšená pódia

Podle nových pravidel by některé zahrádky v centru měly přijít například o vyvýšená pódia. Jejich instalování přitom podle restauratérů  před lety vyžadovaly Brněnské komunikace a nevidomí. „Všichni je nakoupili. Nyní nám metodika říká, že je nechce. Za dva roky zase někdo řekne něco jiného,“ shrnul obavy restauratérů Sklenář. Koupě pódia přitom vyjde restaurace na několik desítek až stovek tisíc korun. „Na jednu nebo dvě sezony je to nesmyslná investice,“ dodal Sklenář. 

Zdeněk Sklenář hovoří o nové metodice (zdroj: ČT24)

Místostarostka městské části Brno-střed Jasna Flamiková (SZ) uvedla, že pódia narušují veřejný prostor. „Zahrádky s pódii narušují památkovou hodnotu, volali potom památkáři i restauratéři, kteří chtěli jednotná pravidla,“ řekla.

Na námitku, že restauratéři, podle svých slov, měli pódia nařízená, uvedla, že se jednalo o ojedinělé případy. „Z městské části to nařízené neměli. Tam kde je budou Brněnské komunikace nadále vyžadovat, tak proti tomu nepůjdeme,“ vysvětlila. Dodala, že ale i tak mají pódia být ve výši vozovky nebo chodníku.

Metodika mění i ceny

Cena za pronájem plochy v historickém centru
Zdroj: ČT24

Metodika neupravuje jen vzhled zahrádek, ale také cenu za pronájem plochy. Podle starých pravidel byly sazby za pronajatou plochu pouze dvě. Do 20m² a nad 20 m². Od letoška má hrát roli každý metr², za který provozovatel zahrádky zaplatí 6 až 8 korun denně.

„Máme zahrádku necelých 200 m². V loňském roce jsme za sedm měsíců platili řádově 46 tisíc korun. Při nových cenách by to vyšlo na 260 tisíc,“ popsal změnu provozovatel brněnské kavárny Galerie Roman Kalina. Dodal, že budou ještě zvažovat, zda se jim otevření zahrádky vyplatí. „Nedošlo ke zdražení, ale zrušení paušálů. Už dříve byla stanovená cena šest korun za metr čtvereční v centru,“ dodala Flamiková.

Bez plastu a reklam

Inspiraci pro tvorbu nového manuálu čerpali politici z dalších evropských měst. V Česku podobná pravidla platí už například v Praze. Tam pravidla přikazují, aby markýzy a slunečníky na zahrádkách měly světlou přírodní barvu, bez výrazné reklamy. Zakázané tam jsou také plastové stoly a židle. Podle nových pravidel by také brněnské podniky mohly mít slunečníky pouze ve světlých odstínech a na zahrádkách by nesměl být plastový nábytek, koberce ani grily.

Radní chystají pro provozovatele restaurací i pozitivní změnu. Zahrádky by totiž mohly fungovat i v zimě. Nyní mohou být otevřené od prvního dubna do posledního října. Pokud restauratér příkaz poruší, hrozí mu od kontrolorů až 50tisícová pokuta.