Ukrajinci se musejí potýkat s výpadky proudu. Putin chce, abychom pomřeli, říká Klyčko

Události: Ukrajina bojuje s výpadky proudu (zdroj: ČT24)

Kavárna paní Alyony se na jaře stala prvním podnikem, který v Buče hned po osvobození ukrajinskými silami otevřel. Chtěli tu co nejdříve zapomenout na hrůzy, které se odehrály pár bloků odsud. Několik měsíců se to dařilo, než Rusko vystupňovalo útoky na elektrárny, teplárny a rozvodné sítě. Do klidu je znovu daleko. Topení nefunguje, i hodiny denně teď musí vydržet bez elektřiny ze sítě. Bez přístupu k elektřině je aktuálně podle ukrajinského prezidenta Zelenského asi pět milionů Ukrajinců.

„Vaříme kávu, otevřeli jsme kuchyni, snažíme se vrátit ke klidu, který jsme měli,“ říkal zdejší číšník Maxim v květnu letošního roku.

Teď se májová naděje na lepší zítřky mění v podzimní skepsi. V podniku nemohou podávat teplé obědy, v lednicích se kazí potraviny. Provozovatelé ukrajinské elektrické sítě se snaží napnutou soustavu přepojovat tak, aby se její uživatelé mohli ve využívání proudu v průběhu dne vystřídat.

Generátor vše neutáhne

„Přibližně od dvanácté do šestnácté hodiny dnes nefunguje proud,“ komentuje situaci Alyona, manažerka kavárny. „Chodí asi 50 procent zákazníků, navíc spoustu produktů musíme vyhazovat,“ dodává v potemnělé místnosti.

Energii pro provoz podniku se snaží zajistit všemi silami, proto v kavárně provizorně zprovoznili pojízdný generátor. Ten ale neutáhne vše, co je k normálnímu fungování kuchyně potřeba.

V bučské kavárně se snaží dodávky proudu nahradit generátorem
Zdroj: ČT24

„Buď zapojím toaster, mikrovlnku nebo plotnu, ale tu jen na nejnižší výkon,“ svěřuje se kuchařka Tamara.

I přes nejistotu však chtějí vydržet, dát lidem v těžce zkoušené Buče pocit normality.

„Přes den se to dá snést, ale večer je to problém. Děti se bojí tmy,“ říká obyvatelka Buči Marie.

Během výpadků elektřiny nefunguje internet, výuka, kterou mají děti on-line, není možná. Stejné problémy má i Kyjev. Všude je zima, netopí se, někde neteče ani voda, nesvítí semafory, vzniká dopravní chaos. Větší podniky – třeba čerpací stanice nebo obchody s potravinami – mají záložní zdroje.

Kavárna v Buče bojuje s blackouty způsobenými ruskými útoky
Zdroj: ČT24

„Putin chce, abychom pomřeli, zmrzli a nebo odešli z této země, aby si ji mohl zabrat pro sebe,“ uvádí k aktuální situaci na Ukrajině starosta Kyjeva Vitalij Klyčko.

Pokud budou ruské útoky pokračovat, Vitalij Klyčko nevyloučil scénář totálního blackoutu a exodu až tří milionů obyvatel. Nabádá všechny, kteří mohou, aby zimu přečkali u rodiny nebo známých na venkově. Zároveň opakuje, aby lidé nepropadali panice. Podle něj přesně o to Rusko usiluje.