V Evropě přibývá lokálních ohnisek. Skotský Aberdeen je v karanténě

Události: Koronavirus ve světě (zdroj: ČT24)

Nového ataku onemocnění covid-19 se obává celá Evropa. Nahrává tomu hlavně teplé počasí a čilejší pohyb turistů. Mnohá letoviska proto zpřísňují pravidla a jednotlivé země varují před cestami do ohnisek nákazy. Roušky se nově musejí nosit například v části francouzského Marseille. Přibývá ale i měst, které se v karanténě ocitají kompletně.

Německo nově překročilo hranici tisíce případů denně. Podle vlády ale nejde o druhou vlnu epidemie a země krotí obavy. Soustředí se hlavně na nebezpečí zpoza hranic. Vyžaduje například povinné testy pro všechny, kdo přijíždí z rizikových oblastí.

„Máme mnoho malých ohnisek. Lidé se infikují na rodinných oslavách, v práci nebo komunitních zařízeních. Čísla ukazují, že pandemie není u konce,“ uvedl tamní ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Roušky se povinně vrátily do veřejných prostor v nizozemských městech Amsterdam a Rotterdam. Restaurace zpřísňují pravidla. Premiér Mark Rutte upozornil, že ve stravovacích zařízeních budou povinné rezervace. „Hostů se budou ptát na jejich zdraví. Také na jméno a kontaktní údaje, aby je v případě potřeby mohli vyhledat,“ řekl.

V Ostende na pláž jen s registrací

Opatření přijímají i belgická města. Například oblíbené letovisko Ostende požaduje pro vstup na pláže povinnou předchozí registraci. Denně na ně pustí jen patnáct tisíc návštěvníků.

„Díky systému víme, kolik lidí přijde, a zajistíme bezpečné vzdálenosti. Máme také ukazatele na méně vytížené pláže,“ říká manažer místní turistické kanceláře Peter Hens.

Velká Británie rovnou uvalila karanténu na všechny cestující přijíždějící nejen z Belgie, ale také z Andorry a Baham. Sama má přitom několik ohnisek. Čtvrtmilionový skotský Aberdeen je od středy v karanténě s uzavřenými restauracemi a hospodami. Přesto by měli už příští týden žáci vyrazit do školy.

„Přijede jeden turista, nedrží se zpátky, zajde do baru a my kvůli tomu zase skončíme v karanténě,“ zlobí se obyvatel Aberdeenu Doug Scully.

K situaci se vyjádřila také skotská první ministryně Nicola Sturgeonová. Podle ní je situace v Aberdeenu pořádně studenou sprchou a nejhlasitějším varováním, že je koronavirus stále přítomen. „To, co se na začátku dělo v Melbourne či ve Španělsku, se zdálo tak vzdálené, ale je vidět, že se to může dít i u nás – a také, že se to u nás děje,“ řekla.

Opatření dopadají i na města ve Španělsku. Od pátku se na dva týdny uzavírá například třicetitisícová Aranda v Kastilii.

Rostoucí počty nakažených hlásí i Balkán, zejména Srbsko, Bulharsko a Rumunsko. V bosenském Sarajevu kvůli přibývajícím případům zrušily dovolené veškerému zdravotnickému personálu.