Ministerstvo představilo první mapu semaforu rizika nákazy v Česku, v devíti okresech platí I. stupeň

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo první mapu čtyřstupňového systému, který označuje jednotlivé okresy podle rizika nákazy covidem-19. Podle aktuální mapy nejsou v Česku okresy s horší epidemickou situací než zelený I. stupeň. Velká ohniska jsou stále Praha a Moravskoslezský kraj, uvedla na tiskové konferenci hlavní hygienička Jarmila Rážová. Podle ředitelky pražských hygieniků Zdeňky Jágrové se v hlavním městě budou opět nosit roušky i v povrchové hromadné dopravě hned, jakmile to počasí dovolí.

Zeleně je označeno devět okresů. Jsou to Praha, Praha-západ, Praha-východ, Ostrava-město, Karviná a Frýdek-Místek a dále Brno-město, Jihlavsko a Prachaticko. V ostatních okresech platí stupeň 0.

„Hodnotí se 25 parametrů. Jsou výsledkem týdenního souhrnu nad denními sledováními. Konečné rozhodnutí o daném stupni je výstupem odborné expertizy epidemiologů a hygieniků,“ upozornila hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška bylo za červenec nově diagnostikováno 4597 lidí s covidem-19, což je velké množství. „Velká část jde na vrub Moravskoslezského kraje a Prahy,“ řekl Dušek. Podle něj ale musí velmi málo lidí do nemocnic. Nově hospitalizovaných bylo 237 lidí a vážný průběh mělo 33 z nich. Zhruba polovina mezi hospitalizovanými byli lidé nad 65 let, senioři měli 26 vážných průběhů z celkových 33 za celý měsíc.

Brífink ministerstva k představení mapy českých oblastí se zvýšeným epidemiologickým rizikem (zdroj: ČT24)

Podle Jágrové bude výskyt viru v Praze vždycky vyšší než v ostatních částech země. Hlavní město je podle ní téměř na hranici mezi zeleným a horším žlutým stupněm. Od minulého pondělí tam přibývá průměrně 56 nově diagnostikovaných za den, jeden nemocný aktuálně nakazí mezi 1,29 a 1,5 dalšího člověka, podobně je na tom i Středočeský kraj, který je s metropolí silně provázaný. „Podíl případů bez prokázaného zdroje nákazy je asi 18 procent, což hodnotíme jako snesitelné,“ uvádí Jágrová.

Nové případy podle ní často souvisejí se skupinami mladých lidí nebo agenturními zaměstnanci. „Bohužel se zapomíná držet odstup tam, kde je to možné. Jakmile to počasí dovolí, budou se roušky určitě znovu nosit i v nadzemní MHD,“ dodává ředitelka pražských hygieniků.

Hřib: V Praze by mohly být roušky povinné ve vnitřních veřejných prostorech

Pražská hygienická stanice by mohla v blízké době zavést v metropoli povinnost nošení roušek i ve vnitřních veřejných prostorech, uvedl po pondělním jednání rady hlavního města primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle semaforu Praha spadá do zelené kategorie, což je podle primátora správné. Ministerstvo zdravotnictví semafor představilo minulé pondělí a podle tehdejšího vyjádření měla být Praha ve žluté kategorii, tedy ve druhé nejhorší. Hřib tehdy uvedl, že k tomu není důvod, a poté kritizoval i způsob hodnocení a rozdělování do kategorií, který označil za subjektivní. Nově řekl, že zelený stupeň odpovídá situaci v metropoli.

Události: První koronavirový semafor pro regiony (zdroj: ČT24)

Zároveň však uvedl, že na místě pravděpodobně budou preventivní opatření, aby situace neeskalovala a později nebylo nutné zavádět omezení, která by zastavila ekonomiku ve městě. V tomto smyslu již jednal s ředitelkou pražské hygienické stanice Jágrovou. „Pro mě dává větší smysl, pokud hygiena půjde cestou preventivních opatření,“ řekl primátor.

Povinné roušky ve veřejných prostorech by podle Hřiba měly přijít na řadu dříve, než hygiena zavede povinnost zakrytí nosu a úst v tramvajích a autobusech. Tam hraje roli počasí, kdy hygienici podle dřívějších vyjádření čekají na podzim, až nebude horko. Nyní jsou roušky povinné v metru, kde klimatické podmínky nehrají roli, a také ve všech lékařských zařízeních.

V Praze bylo nedávno velké ohnisko nákazy v hudebním klubu Techtle Mechtle, přičemž některé případy, které s ním souvisí, doznívají i v regionech. V souvislosti s červencovou akcí v klubu hygienici evidují nejméně 165 nakažených. Od té doby se denní nárůst počtu nakažených opět ustálil zhruba na 50 denně.

Události: Nový semafor a situace v regionech (zdroj: ČT24)

Každý týden nová mapa

Takzvaný regionální semafor vychází z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky a jsou s ním spojena doporučení pro opatření proti šíření nového koronaviru. Ministerstvo plánuje mapu aktualizovat každý týden.

Na mapě se můžou vyskytnout až čtyři pohotovostní stupně, kterými by se hygienici měli řídit při vyhlašování opatření proti šíření nového koronaviru v jednotlivých okresech. Jsou podle barvy řazené od bílé přes zelenou a oranžovou až po nejvyšší červenou.

Barvy na semaforu určují například pokyny pro nošení roušek nebo pro fungování zvláštních oddělení v nemocnicích (viz fakta níže). Semafor má plnit roli pandemického plánu, kvůli jehož absenci čelí vláda a ministerstvo zdravotnictví kritice.

Semafor by měl sjednotit opatření, míní primátor Frýdku-Místku

Podle primátora Frýdku-Místku Michala Pubuckého (ČSSD) by semafor měl sjednotit opatření ve všech stejně označených regionech. Očekává proto reakci krajských hygieniků. „Podle semaforu už bychom třeba nemuseli nosit roušky v prostředcích hromadné dopravy. Pokud se toto sjednotí, pro někoho to bude znamenat úlevu,“ zdůrazňuje Pobucký.

Právě ve sjednocení vidí smysl celého semaforu. „Počkáme na kroky ostravské hygieny, zda budou respektovat celostátní data. Logicky by měla platit stejná opatření ve všech místech stejné barvy, aby se v tom lidé snadno vyznali. Aby věděli, že když jedou do bílého regionu, je riziko malé, když do žlutého, budou potřebovat roušku,“ dodává.

Pokud podle něj příznivá situace v okrese vydrží, mohla by bezpečnostní rada Frýdku-Místku zrušit některá opatření, například pravidelnou dezinfekci laviček, veřejných prostor či popelnic.

Jedním z devíti zelených okresů je i Jihlava. Podle hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka (za ČSSD) je ale tamní situace stabilizovaná. „Zavedená opatření není třeba zpřísňovat, o dalších krocích pravidelně jednáme na pracovní skupině COVID doplněné o Bezpečnostní radu Kraje Vysočina. Zatím jsme se shodli, že se nic nemění,“ konstatuje.

Vyšší riziko než jinde v Česku necítí ani náměstek jihlavské primátorky Petr Ryška (ODS). „Jihlavsko, to je vlastně především Alzheimercentrum, je to lokalizované a uzavřené, personálně zajištěné. Asi těžko se to (nákaza) dostane ven. Stejně tak výskyt, který byl ve společnosti Bosch, je vyřešený, je tam celozávodní dovolená, další případy tam nejsou. Takže si myslím, že na Jihlavsku už je to jako všude jinde, ale samozřejmě nějaké výskyty tady byly a upozornění zelenou barvou může být,“ připouští.

Mezi zeleně označené okresy patří také Prachaticko. Starosta města Martin Malý zdůrazňuje, že turisté ani místní obyvatelé nemusí mít obavy z šíření covidu-19. „V Prachaticích evidují hygienici 42 případů koronaviru, ale z toho 39 je návazáno na firmu Intica Systems a ubytovnu, v níž zaměstnanci žijí. Všichni pozitivní jsou v karanténě a není pravda, že by se pohybovali po městě,“ popisuje.

Město podle něj už poznává negativní dopady kvůli nepříznivému mediálnímu obrazu. „Řada novinářů bohužel celou věc podává jako senzaci a zveličuje ji. Kvůli tomu jsme zaregistrovali velký úbytek turistů a trpí i provozovatelé, kteří nabízejí služby v gastronomii. Lidé zbytečně propadávají panice, i když jim zde nic nehrozí. Proto bych chtěl všechny vyzvat k tomu, aby se nebáli do Prachatic přijet,“ líčí.

Změna v zahraničním semaforu

V pondělí se změnil i vládní semafor pro cesty do ciziny. Nově nemusejí předkládat negativní test čeští turisti vracející se z Tuniska. Země se objevila na seznamu bezpečných států.

Už minulý týden byla zrušena povinnost předkládat negativní test při cestě do severoafrické země. Podle cestovních kanceláří může Tunisko českým turistům částečně nahradit zatím nedostupný Egypt a Turecko.

Naopak lidé, kteří přicestují do Česka z Rumunska, se musí od pondělí hlásit příslušné krajské hygienické stanici a absolvovat test na covid-19, nebo podstoupit karanténu. Nově budou mít povinnost dokládat test také zaměstnanci ze Španělska.