Náročná cesta na jih Evropy. Řidiči od rána musí počítat se zdržením

Náročná cesta na jih Evropy (zdroj: ČT24)

Řidiče, kteří se vydají směrem na jih Evropy, čeká náročná cesta. Poslední červencový víkend tradičně patří k těm nejhorším dnům v roce na alpských dálnicích směrem k moři. Řadě evropských škol totiž začínají prázdniny. Už dopoledne musel být uzavřen Gotthardský tunel mezi Švýcarskem a Itálií – a to kvůli porouchanému vozidlu.

Jedno z problematických míst pro řidiče, kteří se vydávají na cestu na jih Evropy, představuje most Evropy na dálnici A13 v Rakousku. Aktuálně prochází opravou, a tak se po něm projíždí jen dvěma pruhy místo obvyklých tří. Rychlost je tam snížená na 60 km v hodině – pro řidiče to tak už v sobotu ráno v devět hodin znamenalo ve směru od Innsbrucku zdržení kolem 15–30 minut.

Problémy jsou od rána i mezi Rakouskem a Slovinskem ve směru z Villachu do dálničního tunelu Karavanky (rakouská A11 a slovinská A2), kde musí řidiči počítat se zdržením kolem hodiny. A zhruba stejnou dobu si také řidiči počkají i na dálničním přechodu Macelj (slovinská dálnice A4) mezi Slovinskem a Chorvatskem, což je zároveň místo, kudy bude projíždět velká část Čechů cestou směrem na Jadran.

Uzavřen musel být už dopoledne – kvůli porouchanému vozidlu – Gotthardský tunel u hranice s Itálií na švýcarské severojižní dálnici A2, která spojuje Německo s Itálií. 

Portál Bluewin ještě před uzavřením tunelu napsal, že se zde utvořila desetikilometrová kolona, což znamená čekací dobu až hodinu a čtyřicet minut. Tento tunel je tradičně kritickým místem, neboť má jen jeden tubus, ve kterém je pro každý směr jen jeden jízdní pruh.

Problémy jsou i na dalším úseku A2 mezi Erstfeldem a Göschenenem, kde řidiči musí počítat s čekáním.

Švýcarský autoklub jako alternativu k cestě na jih nabízí sousední dálnici A13 s tunelem San Bernardino, která v sobotu dopoledne byla bez kolon.

  • Česko:
    - tunel Valík na D5 (zcela uzavřen)
    - dálnice D1 u Prahy – omezení od nedělního večera (uzavřen jeden pruh v každém směru)
    - modernizace D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou na pěti úsecích (zúžené jízdní pruhy, u Velkého Meziříčí uzavřen jeden jízdní pruh)
    - most přes Nové Mlýny na silnici I/52 (omezení rychlosti)
    - ulice Mánesova v Českých Budějovicích (zcela uzavřena)
  • Rakousko:
    - dálnice A2 u Krumbachu (obousměrný provoz v jednom jízdním pásu)
    - dálnice A9 u Leibnitzu (obousměrný provoz v jednom jízdním pásu)
    - zákaz tranzitu po silnicích paralelních s dálnicí jižně od Innsbrucku
  • Německo:
    - dálnice A93 u křižovatky s pražskou dálnicí A6
    - dálnice A95 u Mnichova, u Starnbergu a Penzbergu
    - dálnice A8 u rakouských hranic a u Mnichova
  • Slovinsko:
    - dálnice A 1 před Mariborem, západně od Celje a u Postojne
  • Chorvatsko:
    - dálnice A1 u Oštarije, Brinje, mezi tunely Krpani a Sveti rok
    - dálnice A6 nad Rijekou (rychlost omezena na 50 km/h)
    - přetížená mýtnice Záhřeb-Lučko

Možné problémy se ale očekávají i na dalších dálnicích směřujících do Středomoří, neboť v nejlidnatější německé spolkové zemi Bavorsko a také v sousedním Bádensku-Württembersku je sobota první prázdninový den. Před očekávanými zácpami varoval také švýcarský list Blick s titulkem Pozor, Němci jedou.

Německý autoklub ADAC již předem doporučoval cestu k moři odložit přinejmenším na sobotní odpoledne či na neděli, nejlépe však na začátek pracovního týdne, kdy už bude cesta na jih o poznání volnější.

Prognóza dopravních kongescí v Německu o prázdninách 2019
Zdroj: ADAC