Víkend přecpaných dálnic je tady. Na jihu Německa začínají prázdniny, všichni míří k moři

Nejkritičtější víkend léta je tady. Ve druhé a třetí nejlidnatější německé zemi – Bádensku-Württembersku a Bavorsku – a také v části Nizozemska začínají prázdniny. V Berlíně, Braniborsku a skandinávských zemích naopak začíná jejich poslední týden. Znamená to, že cesty do dovolenkových destinací, zejména na Jadran, budou plné, navíc je řada důležitých tahů rozkopaná.

Bavorsko a Bádensko-Württembersko mají společně zhruba tolik obyvatel, kolik mají dohromady Česko, Rakousko a Slovensko. Víkend, kdy v obou německých zemích naráz začínají prázdniny, si proto z pohledu provozu na evropských dálnicích nezadá s počátkem července.

Nejlepší rada pro tento víkend zní: nevyjíždět na dlouhé cesty po Evropě. A když ano, tak se nepřiplést do cesty Bavorům, Frankům a Švábům dychtícím po slané vodě. „Autoklub ADAC mluví o tom, že nějakých 60 procent turistů pojede na jih – do Itálie, případně do Chorvatska,“ upozornil Petr Vomáčka z oddělení BESIP ministerstva dopravy.

O mnoho lépe nebude ani v opačném směru. Ke konci se chýlí prázdniny například v Berlíně a Braniborsku a podle německého autoklubu (ADAC) pojede domů z jihu Evropy také mnoho obyvatel skandinávských zemí. Navíc podle BESIPu pojedou napříč Evropou lidé na Velkou cenu Německa formule 1. Závod se jede v Hockenheimu, který leží mezi Heidelbergem a Karlsruhe. Například cesta ze Štýrského Hradce na závody zčásti kopíruje trasu návratu z Chorvatska do Prahy.

Uzavírky zdrží řidiče i tam, kde nepojede tolik aut

Ovšem pro toho, kdo se dlouhodobě připravuje na dovolenou v Chorvatsku nebo v Itálii, která začíná 27. či 28. července, případně mu nyní končí pobyt a musí domů, je rada „nevyjíždět“ bezcenná. Pak už jen zbývá připravit se na ucpané dálnice. „Nejhustší provoz začne už v pátek odpoledne a bude končit v sobotu v pozdních nočních hodinách,“ upřesnil Vomáčka.

Kromě silného provozu jako takového zkomplikuje o víkendu cestu do Chorvatska řada uzavírek. První problémy čekají na řidiče již v Česku. Kdo jede z Prahy nebo třeba ze severních Čech, musí počítat se zpožděním v souvislosti se stavbou dálnice D3 u Českých Budějovic a hlavně s opravami přímo v jihočeském krajském městě. Nelze projet po nejrychlejší trase kolem nádraží, uzavřena je Mánesova ulice. Objízdná trasa vede po přeplněné silnici přes Dlouhou louku, případně neméně přeplněným centrem.

Na cestě z Brna potom zůstává bolavým místem silnice I/52 z Pohořelic do Mikulova. Kromě samotného faktu, že stále nejde a ještě dlouho nepůjde o dálnici, čeká letos řidiče zdržení na mostě přes Nové Mlýny. Kvůli špatnému stavu jej nahradilo provizorium, kde je ale rychlost omezena na 20 km/h a na dodržování rychlosti dohlížejí kamery.

Komplikace v neděli přibude i na D1, silničáři ale zrušili páteční večerní přípravné práce

Silničáři také začnou v neděli večer značit zúžení na dálnici D1 u Prahy kvůli opravě. Jde o směr na Brno. Původně se mělo zúžení značit již v pátek večer, plánované značení bylo ale odloženo z důvodu bezpečnosti práce.  

Frézování povrchu vozovky mělo původně začít v pondělí. „S postupem stavebních prací se bude dopravní opatření měnit. Doprava bude vedena převážně v režimu 2+1+1 jízdní pruh,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Práce na opravě úseku u Prahy podle ŘSD zasáhnou také do sjezdů a nájezdů na dálnici, konkrétně v místě sjezdu Šeberov, Chodov, který bude v první fázi uzavřen a budou vyznačeny objízdné trasy. Na konci srpna bude několik dní uzavřena větev z D0 na Brno a doprava povede po vyznačených objízdných trasách. 

V Rakousku hrozí komplikace hlavně u Štýrského Hradce před slovinskými hranicemi, kde je uzavřena jedna polovina dálnice A9 a auta z obou směrů jezdí po té druhé. Na cestě z Brna přes Vídeň je navíc podobné omezení i na dálnici A2 u Guggendorfu.

Trasa přes Vídeň je ale ve srovnání s cestou přes Linec „bezpečnější“, protože tudy nepojedou davy z Německa k Jadranu. Dálnice A9 naopak představuje hlavní spojnici Bavorska s Chorvatskem, lze proto očekávat například zácpy u tunelu Klaus, kde se jezdí v každém směru pouze jedním pruhem, případně u mýtnice u Bosruckého tunelu. Všichni se však sjedou u Štýrského Hradce, zdejší omezení se dotkne všech dvojnásob.

Mýtnice jsou tradičním problémem i v Chorvatsku – hlavně ta záhřebská. „Největší problém v Chorvatsku je mýtná brána u Záhřebu-Lučko. Co jsem měl možnost bavit se s místními, za jeden jediný den prázdnin zvládá odbavit kolem 200 až 300 tisíc vozidel,“ upozornil Petr Vomáčka. Připomněl, že po nejvytíženějších silnicích v Česku jezdí kolem sta tisíc aut za den, u Záhřebu je tedy provoz nejméně dvojnásobný než třeba na Barrandovském mostě.

Chorvatsko se navíc potýká se škodami, které působí na dálnicích horké počasí. Mimo jiné řidiče zdrží omezení mezi tunely Krpani a Sveti Rok, kde je snížená maximální povolená rychlost.

Objíždět dálnici u Innsbrucku je zakázáno

Kromě Chorvatska je pro německé turisty oblíbeným cílem Itálie. Hlavním trasám do Itálie by proto bylo vhodné vyhnout se dvojnásob. Trasa přes Tyrolsko bude jednak vytížená lidmi cestujícími na dovolenou, ale navíc přijedou ještě další lidé na středověké slavnosti na hradě Ehrenbergu severozápadně od Innsbrucku.

Pokud množství aut směřujících jednak k moři, jednak na slavnosti, ucpe dálnice, budou na nich muset řidiči zůstat. „Objíždět Innsbruck po místních komunikacích je zakázáno,“ upozornil Petr Vomáčka.

Prognóza dopravních kongescí v Německu o prázdninách 2019
Zdroj: ADAC

Kdo doufá, že problémům ujede, když pojede ještě západněji a do Itálie se dostane například přes Lindau a Švýcarsko nebo přes Oberstdorf, Landeck a podél řeky Inn, bude muset projet jednak Bavorskem, kde budou lidé vyrážet na prázdniny všemi směry. ADAC očekává kolony u Řezna, Norimberku a zejména Mnichova a sotva krokem se zřejmě pojede na celé dálnici A8 směrem k Salcburku.

Navíc se řidiči výrazně zdrží již v západních Čechách. O víkendu (od sobotního poledne do nedělních 16 hodin) bude uzavřen tunel Valík na dálnici D5. Objíždět se bude po silnicích II/180 a I/27.

  • Česko:
    - tunel Valík na D5 (zcela uzavřen)
    - dálnice D1 u Prahy – omezení od nedělního večera (uzavřen jeden pruh v každém směru)
    - modernizace D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou na pěti úsecích (zúžené jízdní pruhy, u Velkého Meziříčí uzavřen jeden jízdní pruh)
    - most přes Nové Mlýny na silnici I/52 (omezení rychlosti)
    - ulice Mánesova v Českých Budějovicích (zcela uzavřena)
  • Rakousko:
    - dálnice A2 u Krumbachu (obousměrný provoz v jednom jízdním pásu)
    - dálnice A9 u Leibnitzu (obousměrný provoz v jednom jízdním pásu)
    - zákaz tranzitu po silnicích paralelních s dálnicí jižně od Innsbrucku
  • Německo:
    - dálnice A93 u křižovatky s pražskou dálnicí A6
    - dálnice A95 u Mnichova, u Starnbergu a Penzbergu
    - dálnice A8 u rakouských hranic a u Mnichova
  • Slovinsko:
    - dálnice A 1 před Mariborem, západně od Celje a u Postojne
  • Chorvatsko:
    - dálnice A1 u Oštarije, Brinje, mezi tunely Krpani a Sveti rok
    - dálnice A6 nad Rijekou (rychlost omezena na 50 km/h)
    - přetížená mýtnice Záhřeb-Lučko

Podle BESIPu problematické období na evropských dálnicích tímto víkendem neskončí. Příští bude podobně špatný. Jednak budou zcela u konce berlínské a braniborské prázdniny a ještě více se přiblíží jejich konec ve skandinávských zemích a navíc proběhnou dvě velké motoristické akce, na které budou diváci přijíždět napříč Českem či Rakouskem – Velká cena Maďarska formule 1, která se jede u Budapešti, a Velká cena České republiky silničních motocyklů na brněnském Masarykově okruhu.