Úpí pod koly aut. Provizorní most přes Nové Mlýny hlukem obtěžuje okolní vesnice

Most přes Novomlýnské nádrže zatěžuje doprava (zdroj: ČT24)

Hlavní tah na Vídeň, silnice 1/52 přes Novomlýnské nádrže, trápí nejen policisty a řidiče, ale také okolní obyvatele a silničáře. Ti první si stěžují na hluk aut projíždějících po provizorním mostě, ti druzí zase na to, že se i provizorní most ničí. Řešením mají být podle nich nové kamery, které budou hlídat dodržování maximální povolené rychlosti dvacet kilometrů v hodině.

Jako zvuk přicházející bouřky slyší obyvatelé nedalekého kempu auta přejíždějící přes provizorní most. „Nedá se pořádně spát. Místo aby si člověk odpočinul, tak je ve stresu,“ popsala Eva Tomášková.

Ocelová konstrukce dočasného mostu stojí nad původním mostem, který je v havarijním stavu. Ale i ten provizorní most začíná pod obrovským náporem dopravy trpět. „Musíme se tam poměrně často vracet, opravovat některá místa, zvedat, uzavírat,“ řekl ředitel Závodu Brno David Fiala z Ředitelství silnic a dálnic.

„Jako bychom měli za vesnicí technoparty“

Úsekem mohou řidiči projíždět pouze dvacetikilometrovou rychlostí a kamiony musí dodržovat rozestupy o 30 metrech. To má hluk i opotřebení mostu omezit. Zatím se tak neděje ani podle obyvatel blízkých Pasohlávek.

„Ze zkušeností víme, že dvacítku dodržuje málokdo. V dědině se o tom bavíme, je to jako bychom měli za vesnicí technoparty,“ uvedla starostka Pasohlávek Martina Dominová (Moravané).

Řešení si Ředitelství silnic a dálnic slibuje od nových kamer, které budou měřit rychlost, a nedaleký pohořelický úřad zase bude pokutovat řidiče. Zkušenost má s vlastními radary. Nejvíce problémů čeká s řidiči z ciziny. „Z hlediska vybírání pokut je vybírání u přestupců ze zahraničí, z Polska dost velký problém, ale nedá se odpouštět,“ vysvětlil starosta Pohořelic Miroslav Novák (ODS).

Když kamery nepomůžou, vrátí silničáři k mostu semafory a kolony zhoustnou. Právě kolony spolu s únavou a nepozorností řidičů dělají z této části cesty na Vídeň místo častých dopravních nehod. Podle policistů mohly i za sobotní srážku tří polských kamionů, při které se dva řidiči středně těžce zranili.