Přes Novomlýnské nádrže už auta projedou. Omezení potrvá do roku 2020

Osobní i nákladní auta už můžou jezdit po provizorním mostě přes Novomlýnské nádrže. Ocelová konstrukce je postavená přes původní most, který je v havarijním stavu. Trasa byla kvůli stavbě konstrukce uzavřená od neděle, auta místem projíždějí od čtvrtka.

Řidičům se otevřel most přes Novomlýnské nádrže. Ocelovou konstrukci o délce 108 metrů, která ulevila původnímu betonovému mostu, dělníci stavěli pět dní. Most otevřeli o den dříve, než zamýšleli. Jeho převoz z Olomouce, montáž, následná budoucí demontáž a oprava bude silničáře stát asi 21 milionů korun.

Přes úsek mohou auta projet maximální rychlostí 20 kilometrů v hodině. Hlavní trasa na Vídeň je otevřená pro osobní i nákladní auta a také autobusy. Pro chodce a cyklisty silničáři vytvořili speciální podchod.

Odborníci budou sledovat dopady provozu na provizorní konstrukci, ale i na betonový most, který vede přes samotnou přehradu. Na dodržování rychlosti budou dohlížet policejní hlídky.

S omezením se řidiči budou potýkat až do roku 2020. Za dva roky by měli silničáři původní most zdemolovat, nahradí ho novým za zhruba 130 milionů korun.