MAAE chce přístup do okupované Záporožské jaderné elektrárny. Reaguje na zprávy o minách

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve středu požádala o zpřístupnění všech budov Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují Rusové. Cílem MAAE je potvrdit, že se „v elektrárně nenacházejí miny ani výbušniny“, uvedla agentura AFP. O umístění cizích předmětů, které vypadají jako výbušná zařízení, na střechu dvou bloků elektrárny v minulých dnech mluvil Kyjev. Moskva odmítla tvrzení Ukrajiny, že se tam připravuje na útok.

„Vzhledem k tomu, že napětí a vojenská aktivita v oblasti narůstají, naši experti musejí být schopni ověřit fakta přímo na místě,“ sdělil v prohlášení šéf MAAE Rafael Grossi. Ve chvíli, kdy se obě strany vzájemně obviňují z plánování provokací či útoků, je nyní podle něj zásadní objasnit současnou situaci.

Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky vyzval k připravenosti na nejhorší scénář, byť ho zatím nepovažuje za pravděpodobný. „Rusové jsou schopní dělat nechutné věci, jako jsme to viděli s protržením Kachovské přehrady,“ podotkl.

Studio ČT24: Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky o situaci v Záporožské jaderné elektrárně (zdroj: ČT24)

Napětí kolem Záporožské jaderné elektrárny se v poslední době vyostřilo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před dvěma týdny uvedl, že Rusko zvažuje, že v okupované jaderné elektrárně na jihu Ukrajiny spáchá „teroristický útok spojený s únikem radiace“, což mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl.

Generální ředitel ruského jaderného koncernu Rosatom Alexej Lichačov pak na jednání s Grossim naopak mluvil o nebezpečí, že ukrajinské síly budou elektrárnu ostřelovat. Podle expertů je elektrárna vůči útoku zvenčí odolná, únik radiace je možné způsobit jedině zevnitř, kam mají přístup pouze Rusové.

Havlíček také zdůraznil, že jsou to Rusové, kdo elektrárnu kontrolují, a jsou tak zodpovědní za její stav. Z případného výbuchu by podle něj profitovali zejména Rusové, protože by radiace zasáhla především ukrajinské území a „naprosto paralyzovala život na Ukrajině“.

Rusko Záporožskou jadernou elektrárnu, největší zařízení svého druhu v Evropě, obsadilo krátce po loňském zahájení plnohodnotné invaze na Ukrajinu. Elektrárna leží ve městě Enerhodar na Ruskem kontrolovaném břehu Dněpru, který tvoří frontovou linii. 

Pravidelné výpadky elektřiny způsobené ostřelováním znemožnily bezpečný provoz elektrárny a jejích šest reaktorů bylo odstaveno, aby se minimalizovala hrozba katastrofy, uvedla agentura AP. MAAE během uplynulého roku opakovaně vyjádřila znepokojení kvůli riziku podobné katastrofy, jako byl v roce 1986 výbuch jaderné elektrárny v Černobylu.

Grossi: Namístě je mimořádná ostražitost

Zelenskyj v úterý s odvoláním na zprávy zpravodajských služeb řekl, že ruské síly umístily na střechu několika bloků „předměty připomínající výbušniny“, aby simulovaly útok zvenčí. „Jejich detonace by bloky neměla poškodit, ale může vytvořit zdání o ostřelování z Ukrajiny,“ sdělil ukrajinský generální štáb.

Podle zpravodajky ČT na Ukrajině Barbory Maxové bývalí zaměstnanci záporožské elektrárny uvádějí, že například zničit celý reaktor by mělo být velice složité, protože ho chrání silná vrstva oceli a betonu. „Nicméně zranitelná by měla být například chladicí nádrž. Řada ukrajinských představitelů, včetně prezidenta Zelenského, teď uvádí, že stále hrozí únik radiace, což by mohlo skončit katastrofou. Experti tvrdí, že v ohrožení by mohla být oblast zhruba třicet a při těch nejhorších scénářích až padesát kilometrů v okolí Záporožské jaderné elektrárny,“ doplnila zpravodajka.

Agentura AP v souvislosti s tím uvedla, že prozkoumala satelitní snímky elektrárny pořízené v pondělí a ve středu a na fotografiích nezaznamenala na střechách bloků žádné viditelné změny. Jak uvedl šéf MAAE Grossi, při poslední inspekci elektrárny nezaznamenali žádnou aktivitu související s výbušninami, namístě je ale podle něj mimořádná ostražitost.