TÉMA

Rafael Grossi

Inspektoři MAAE našli v areálu Záporožské jaderné elektrárny protipěchotní miny

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) objevili v neděli v areálu ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, kterou mají v držení ruské síly, protipěchotní miny. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení šéfa MAAE Rafaela Grossiho. Ruská okupační správa pak v úterý ráno na sociální síti Telegram informovala, že převedla čtvrtý blok do režimu „horké odstávky“.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 10:38|

MAAE chce přístup do okupované Záporožské jaderné elektrárny. Reaguje na zprávy o minách

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve středu požádala o zpřístupnění všech budov Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují Rusové. Cílem MAAE je potvrdit, že se „v elektrárně nenacházejí miny ani výbušniny“, uvedla agentura AFP. O umístění cizích předmětů, které vypadají jako výbušná zařízení, na střechu dvou bloků elektrárny v minulých dnech mluvil Kyjev. Moskva odmítla tvrzení Ukrajiny, že se tam připravuje na útok.
5. 7. 2023Aktualizováno5. 7. 2023, 22:39|

Japonsko může začít vypouštět do moře radioaktivní vodu z Fukušimy. Proces potrvá desítky let

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v úterý souhlasila s plánem Japonska vypouštět do oceánu radioaktivní vodu z jaderné elektrárny Fukušima, kterou v roce 2011 poničilo zemětřesení a tsunami. Informovala o tom agentura Reuters, podle které proti plánu protestují někteří místní obyvatelé či Peking.
4. 7. 2023|

Záporožská jaderná elektrárna se chladí vodou z Kachovské přehrady. Situace je dle Enerhoatomu pod kontrolou

V noci z pondělí na úterý došlo k protržení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny, jejíž nádrž tvoří hranici mezi oblastmi kontrolovanými vládou a okupovanými Ruskem. Kyjev viní ze zničení přehrady Rusy, ti svalují vinu na druhou stranu. Voda z nádrže je používána také v chladicím systému Záporožské jaderné elektrárny (ZJE), která je největší tohoto typu v Evropě. Společnost Enerhoatom uvedla, že situace v zařízení je pod kontrolou.
6. 6. 2023|

Do záporožské elektrárny opět proudí energie zvenčí, uvedl Kyjev

Záporožská jaderná elektrárna byla znovu připojena k externím dodávkám energie, informuje agentura Reuters s odkazem na společnost Ukrenerho. V pondělí ráno přitom ruské okupační úřady oznámily, že objekt byl zcela odpojen od dodávek elektrické energie zvenčí a byl převeden do záložního režimu. Ukrajinská strana podle okupantů odpojila vedení, které má pod kontrolou. Kyjev přičítá odpojení největší jaderné elektrárny v Evropě od sítě ruskému ostřelování, které poškodilo poslední elektrické vedení do elektrárny.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 12:15|

Situace okolo záporožské elektrárny je nepředvídatelná, řekl šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují ruské síly, je stále více nepředvídatelná a potenciálně nebezpečná, varoval šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi. Požaduje proto přijetí opatření, která zajistí bezpečnost provozu.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 08:58|

Rusové se v okupované Záporožské jaderné elektrárně chystají na ukrajinský útok

Ruské jednotky, které obsadily Záporožskou jadernou elektrárnu na jihu Ukrajiny, se chystají k obraně před očekávanou ofenzivou ukrajinské armády, jak upozornila ve čtvrtek britská vojenská rozvědka. Začlenění největší jaderné elektrárny v Evropě do taktických obranných plánů podle ní zvyšuje riziko poškození jejího bezpečnostního systému, ačkoliv přímé poškození reaktorů je nepravděpodobné. Situace je napjatá i v dalších okupovaných regionech.
27. 4. 2023|

Kolem Záporožské elektrárny se shromažďují vojáci, varuje šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii

„Soustředíme se na ochranu elektrárny,“ prohlásil šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi po své středeční návštěvě v Záporožské jaderné elektrárně. Zařízení je od loňského března v moci ruských jednotek, které okolí elektrárny obsadily. Podle Grossiho přetrvávají obavy z možné jaderné havárie: v okolí elektrárny podle něj přibylo ruských i ukrajinských vojáků, kteří se připravují na očekávanou jarní ukrajinskou protiofenzivu.
30. 3. 2023|

Ruské rakety zabily na Ukrajině devět lidí, Záporožská jaderná elektrárna byla na čas odpojena od sítě

Ukrajinská města a energetická infrastruktura se v noci na čtvrtek staly terčem nové vlny ruských vzdušných útoků, první po zhruba třech týdnech. Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské rakety zasáhly rezidenční oblast a vyžádaly si tam nejméně pět obětí, celkem v zemi zemřelo nejméně devět lidí. Druhé největší ukrajinské město Charkov bylo bez proudu a vody, ostřelování na čas přerušilo také vnější napájení Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 19:40|

Ukrajina chce stavět malé modulární reaktory

Ukrajina se připojila k zemím, které plánují výstavbu takzvaných modulárních reaktorů. Jejich výhodou je, že umí vyrobit elektřinu, ale nepotřebují k tomu vnější přívod energie. Pilotní modulární reaktory plánuje postavit také ČEZ u Jaderné elektrárny Temelín a PKN Orlen v Polsku. Prezident ukrajinské společnosti Enerhoatom Petr Kotin předpokládá, že se první takové reaktory objeví ve světě v roce 2028. A Ukrajina by ráda patřila mezi prvními státy, které modulární reaktory postaví. Řekl to v rozhovoru se spolupracovnicí České televize Julií Netidovovou.
6. 1. 2023|

Záporožská elektrárna je bez proudu. „Vysoce riziková“ situace podle Grossiho žádá vytvoření ochranné zóny

Kvůli přerušení dodávek elektřiny do Záporožské jaderné elektrárny, které zavinilo ostřelování, je situace na místě vysoce riziková a je nutné v okolí zařízení co nejrychleji ustavit ochrannou zónu. Prohlásil to v pátek šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi. Podle šéfa ukrajinského Enerhoatomu Petra Kotina ruští vojáci, kteří elektrárnu obsadili, zastrašují a mučí tamní zaměstnance. Dva z nich ubili k smrti, uvedl.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 18:49|

V Záporožské elektrárně může dojít ke katastrofě, varuje šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi přirovnal na zasedání Rady bezpečnosti OSN situaci v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině ke hře s ohněm. Podle agentury DPA varoval, že v jaderném zařízení, které je od března obsazené ruskými vojáky a čelí ostřelování, by mohlo dojít ke katastrofické události.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 12:26|

Inspektoři zaznamenali škody poblíž reaktorových budov Záporožské jaderné elektrárny

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v úterý ve zprávě o jaderné bezpečnosti na Ukrajině, kde zveřejnila i výsledky své inspekce v Záporožské jaderné elektrárně (ZNPP), vyzvala k ukončení bojů v areálu jihoukrajinského zařízení a jeho okolí. Inspekce podle zprávy zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov i poškozenou infrastrukturu. MAAE uvádí, že její inspektoři v elektrárně potvrdili přítomnost ruských vojáků a vojenských vozidel a vybavení. V elektrárně byly podle dokumentu porušeny všechny bezpečnostní předpisy.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 22:23|

V Záporožské jaderné elektrárně zůstanou trvale dva experti MAAE, uvedlo Rusko

V okupované Záporožské jaderné elektrárně zůstanou trvale dva zaměstnanci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Agentuře RIA Novosti to v pátek řekl ruský velvyslanec při mezinárodních organizacích ve Vídni Michail Uljanov. Moskva zároveň opět Ukrajinu obvinila z útoků na zařízení, jedná se podle ní o jaderný terorismus. Ukrajinská státní společnost Enerhoatom naopak Rusko viní z manipulace a překrucování reálného stavu věcí v zařízení v době, kdy jsou na místě dál experti MAAE.
2. 9. 2022Aktualizováno2. 9. 2022, 21:35|

Fyzická integrita Záporožské elektrárny byla několikrát narušena, řekl Grossi

Fyzická integrita ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny byla několikrát narušena, řekl podle stanice CNN šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi po čtvrteční návštěvě zařízení. Společně s některými členy své delegace vpodvečer z této největší atomové elektrárny v Evropě odjel zpět na území pod kontrolou Kyjeva. Několik jaderných inspektorů MAAE podle dostupných informací zůstalo na místě, které okupují ruské invazní jednotky. Grossi chce zároveň ustavit v této jaderné elektrárně stálou přítomnost zástupců MAAE.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 20:17|

V záporožské elektrárně chceme stálou misi, řekl šéf mezinárodní atomové agentury

Členové inspekční mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ve středu ráno vyrazili z Kyjeva do Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny, kde hodlají strávit několik dní. Podle šéfa MAAE Rafaela Grossiho chce agentura v zařízení ustanovit stálou misi. Z ostřelování jaderného zařízení se v posledních týdnech střídavě viní Ukrajina a Rusko.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 16:10|

Kroky Íránu komplikují jednání o jaderné dohodě. Odstranění kamer není banalita, říká zpravodaj ČT

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) varovala, že nejnovější kroky Íránu mohou být fatální ranou pro šance na obnovení dohody o kontrole tamního jaderného programu. Teherán ve čtvrtek oznámil, že odstraní kamery, které dosud monitorovaly některá jaderná zařízení. Šéf MAAE Rafael Grossi tento krok označil za vážný problém.
10. 6. 2022|

Ukrajinci zastavili postup Rusů na Slovjansk. Pomáhají jim další dodávky západních zbraní

Pokračují boje na východě Ukrajiny. Ruským invazním silám se stále nedaří zlomit odpor v Mariupolu, obráncům ale docházejí síly. Ostřelování v noci čelily například Charkov či Mykolajiv. The Guardian s odvoláním na nejmenovaného evropského činitele píše, že Moskva najala pro východní ofenzivu deset až dvacet tisíc žoldáků ze Sýrie či Libye. Obránci obdrželi náhradní díly pro vojenské stíhací letouny a další vojenská pomoc z USA se chystá. Moskva zas ve středu úspěšně otestovala novou mezikontinentální raketu.
20. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 19:23|