Do záporožské elektrárny opět proudí energie zvenčí, uvedl Kyjev

Záporožská jaderná elektrárna byla znovu připojena k externím dodávkám energie, informuje agentura Reuters s odkazem na společnost Ukrenerho. V pondělí ráno přitom ruské okupační úřady oznámily, že objekt byl zcela odpojen od dodávek elektrické energie zvenčí a byl převeden do záložního režimu. Ukrajinská strana podle okupantů odpojila vedení, které má pod kontrolou. Kyjev přičítá odpojení největší jaderné elektrárny v Evropě od sítě ruskému ostřelování, které poškodilo poslední elektrické vedení do elektrárny.

V důsledku „nesmyslného nočního ostřelování“ muselo být odpojeno poslední vysokonapěťové vedení, ze kterého je elektrárna napájena pro vlastní potřebu, uvedla dříve ukrajinská společnost Enerhoatom. V režimu odpojení od dodávek elektřiny zvnějšku, které je nutné pro zajištění chodu čerpadel pro chlazení jaderných reaktorů, byly předtím automaticky zapnuty všechny dieselové generátory jaderné elektrárny.

„Situace ohledně jaderné bezpečnosti elektrárny je extrémně zranitelná. Musíme se okamžitě dohodnout na ochraně elektrárny, tato situace nemůže pokračovat,“ komentoval ranní události šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Tajemník záporožské radnice Anatolij Kurtev uvedl, že v tomto Ukrajinou kontrolovaném městě byly částečně přerušeny dodávky elektřiny. Na Telegramu napsal, že se to stalo „kvůli nouzové situaci na jednom z energetických zařízení“.

„Už posedmé od začátku okupace ruskými teroristy z 4. března 2022 přechází ukrajinská elektrárna na režim black-outu,“ uvedla firma. „Rusové ohrožují jadernou a radiační bezpečnost celého světa,“ dodala a vyzvala k převedení elektrárny pod kontrolu společnosti jako legitimního provozovatele.

Ruská strana tvrdí, že důvody odpojení elektrárny od sítě zjišťuje. Rovněž ujistila, že radiační situace v elektrárně a jejím okolí je normální.

Zásoba paliva by měla vystačit na deset dní. Pokud v této době nebude možné obnovit vnější napájení stanice, může dojít k havárii s radiačními následky pro celý svět, varoval Enerhoatom, který elektrárnu provozoval před ruskou okupací.

Okupace téměř od začátku invaze

Rusko Záporožskou jadernou elektrárnu, největší zařízení svého druhu v Evropě, obsadilo krátce po začátku loňské invaze na Ukrajinu. Přes elektrárnu ve městě Enerhodar tak nyní prakticky vede frontová linie, Rusko a Ukrajina se v minulosti navzájem vinily z ostřelování ruskými silami okupovaného zařízení.

Šéf Kremlu Vladimir Putin loni v říjnu podepsal výnos o převedení elektrárny pod ruskou jurisdikci. Elektrárnu řídí dceřiná společnost Rosatomu. MAAE usilovala o zřízení bezpečné zóny okolo elektrárny, ale to se nepodařilo; podle ruské strany vinou Ukrajiny. Tento měsíc šéf MAAE Grossi označil situaci za potenciálně nebezpečnou, poznamenal list Kommersant.