TÉMA

Enerhodar

Do záporožské elektrárny opět proudí energie zvenčí, uvedl Kyjev

Záporožská jaderná elektrárna byla znovu připojena k externím dodávkám energie, informuje agentura Reuters s odkazem na společnost Ukrenerho. V pondělí ráno přitom ruské okupační úřady oznámily, že objekt byl zcela odpojen od dodávek elektrické energie zvenčí a byl převeden do záložního režimu. Ukrajinská strana podle okupantů odpojila vedení, které má pod kontrolou. Kyjev přičítá odpojení největší jaderné elektrárny v Evropě od sítě ruskému ostřelování, které poškodilo poslední elektrické vedení do elektrárny.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 12:15|

Inspektoři zaznamenali škody poblíž reaktorových budov Záporožské jaderné elektrárny

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v úterý ve zprávě o jaderné bezpečnosti na Ukrajině, kde zveřejnila i výsledky své inspekce v Záporožské jaderné elektrárně (ZNPP), vyzvala k ukončení bojů v areálu jihoukrajinského zařízení a jeho okolí. Inspekce podle zprávy zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov i poškozenou infrastrukturu. MAAE uvádí, že její inspektoři v elektrárně potvrdili přítomnost ruských vojáků a vojenských vozidel a vybavení. V elektrárně byly podle dokumentu porušeny všechny bezpečnostní předpisy.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 22:23|

Podoljak pro ČT: Rusové chtějí mít z Ukrajiny loutkový stát po vzoru Běloruska

Poradce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v rozhovoru pro ČT mimo jiné řekl, že ruské velení i jednotliví vojáci nejsou příliš chytří a okupovaná Záporožská jaderná elektrárna tak není v bezpečí. Myslí si, že cílem Kremlu je změnit Ukrajinu v loutkový stát podobný sousednímu Bělorusku.
3. 9. 2022|

Pracovníci Záporožské elektrárny mluví o věznění a mučení. Nejméně jednoho okupanti zabili, uvádí Kyjev

Ruští okupanti unášejí a mučí zaměstnance Záporožské jaderné elektrárny (ZJE). Upozorňují na to nejen ukrajinské úřady a média, ale také britský The Telegraph či ruský web The Insider. The Telegraph napsal, že si Rusové represemi chtějí vynutit poslušnost zaměstnanců v souvislosti s návštěvou mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). The Insider píše o mučení elektrickými šoky, bodnými ranami či znásilňování. Okupanti se také podle něj zřejmě chystají odvézt vybavení elektrárny. Nejméně jednoho pracovníka zařízení okupanti zabili, uvádí ukrajinská státní společnost Enerhoatom. Mnozí ale z pocitu odpovědnosti zůstávají, i když se bojí o život.
2. 9. 2022|

Fyzická integrita Záporožské elektrárny byla několikrát narušena, řekl Grossi

Fyzická integrita ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny byla několikrát narušena, řekl podle stanice CNN šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi po čtvrteční návštěvě zařízení. Společně s některými členy své delegace vpodvečer z této největší atomové elektrárny v Evropě odjel zpět na území pod kontrolou Kyjeva. Několik jaderných inspektorů MAAE podle dostupných informací zůstalo na místě, které okupují ruské invazní jednotky. Grossi chce zároveň ustavit v této jaderné elektrárně stálou přítomnost zástupců MAAE.
1. 9. 2022Aktualizováno1. 9. 2022, 20:17|

V záporožské elektrárně chceme stálou misi, řekl šéf mezinárodní atomové agentury

Členové inspekční mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ve středu ráno vyrazili z Kyjeva do Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny, kde hodlají strávit několik dní. Podle šéfa MAAE Rafaela Grossiho chce agentura v zařízení ustanovit stálou misi. Z ostřelování jaderného zařízení se v posledních týdnech střídavě viní Ukrajina a Rusko.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 16:10|

Ostřelování Černihivu má stovky obětí, tvrdí starosta. Palba zasáhla Mykolajiv

Asi 400 mrtvých si dosud vyžádalo ruské ostřelování a bombardování severoukrajinského města Černihiv, uvedl v úterý podle agentury Unian starosta Vladyslav Atrošenko. Na opačném konci země ostřelování zasáhlo Mykolajiv. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tam zemřelo nejméně sedm lidí a 22 je raněných, uvedla BBC. V obléhaném Mariupolu zemřely zřejmě tisíce civilistů, odhaduje mise OSN.
29. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 00:12|

Ukrajina evakuovala 48 tisíc civilistů. Ruský nálet zasáhl dětskou nemocnici

Ukrajina během středy evakuovala 48 tisíc ohrožených civilistů. Moskva přiznala účast branců při invazi na Ukrajinu, někteří padli do zajetí. Rusko má plnou kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou. Bez proudu se ocitla dle ukrajinských úřadů černobylská elektrárna. Mezinárodní agentura pro atomovou energii však oznámila, že ztratila spojení se zařízením sledujícím bezpečnost v obou elektrárnách. Ruský nálet zasáhl v Mariupolu dětskou nemocnici –⁠ je to válečný zločin, shodli se premiér Petr Fiala a ministr zahraničí Jan Lipavský. Britské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda potvrdila použití termobarických (vakuových) bomb.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 23:56|