Fyzická integrita Záporožské elektrárny byla několikrát narušena, řekl Grossi

Fyzická integrita ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny byla několikrát narušena, řekl podle stanice CNN šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi po čtvrteční návštěvě zařízení. Společně s některými členy své delegace vpodvečer z této největší atomové elektrárny v Evropě odjel zpět na území pod kontrolou Kyjeva. Několik jaderných inspektorů MAAE podle dostupných informací zůstalo na místě, které okupují ruské invazní jednotky. Grossi chce zároveň ustavit v této jaderné elektrárně stálou přítomnost zástupců MAAE.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2022)

  • 0:06

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. října Děkujeme za pozornost.

  • 23:16

    Spojené státy v tuto chvíli nevidí potřebu urychleného procesu přistoupení Ukrajiny k NATO, uvedl poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan. "Náš názor je, že Ukrajině můžeme nejlépe pomoci praktickou podporou na místě. A že proces v Bruselu by měl být zahájen jindy," řekl Sullivan. Zároveň zdůraznil, že všechna rozhodnutí ohledně členství v NATO jsou věcí kandidátů vstupu a členů aliance.

  • 22:15

    Ruská plynárenská společnost Gazprom sdělila Moldavsku, že v říjnu sníží dodávky zemního plynu do této země o 30 procent. Uvedl to moldavský vicepremiér a ministr infrastruktury Andrei Spinu. Moldavská prezidentka Maia Sanduová již začátkem týdne varovala, že Gazprom by mohl od začátku října dodávky plynu do Moldavska snížit, nebo dokonce zcela zastavit. Upozornila rovněž, že podle smlouvy by Moldavsko mělo od začátku října dostávat ruský plyn za výrazně nižší ceny.

    Moldavsko, které je na ruském plynu silně závislé, patří mezi nejchudší země v Evropě. Prudký nárůst cen plynu po začátku ruské invaze na Ukrajinu v zemi vyvolal politické napětí. Šéf moldavské plynárenské společnosti Moldovagaz Vadim Ceban v pátek uvedl, že firma uhradila Gazpromu chybějící část platby za zářijové dodávky plynu.

„Odborníci MAAE zůstanou v Záporožské elektrárně. Dnes (ve čtvrtek, pozn. red.) jsme toho prohlédli poměrně hodně, zahájili jsme první hodnocení, budeme pokračovat v analýze,“ cituje TASS Grossiho. „Klíčové věci, které jsem potřeboval vidět, jsem viděl,“ ujistil.

Stanice BBC o něco dříve s odvoláním na šéfa agentury napsala, že výprava zůstane v atomové elektrárně do soboty a poté bude „pracovat na stálé přítomnosti svých pozorovatelů v areálu elektrárny“.

Podle ukrajinské státní společnosti Enerhoatom na místě zůstává pět expertů MAAE, kteří tam budou pokračovat ve své práci, a to zřejmě do soboty. Podle šéfa ruské okupační správy Enerhodaru Oleksandra Volhy (v ruském přepisu Alexandra Volgy) osm až dvanáct inspektorů, kteří budou ubytováni v hotelu v Enerhodaru. Podle agentury DPA bylo součástí mise MAAE celkem čtrnáct inspektorů.

Vývoj situace v Záporožské jaderné elektrárně (zdroj: ČT)

Grossi: Zajišťujeme trvalou přítomnost MAAE

Kolem 18:30 SELČ agentura Reuters s odkazem na svého svědka informovala, že Grossi přijel opět na území, které má pod kontrolou Kyjev. Šéf MAAE mezitím na Twitteru zveřejnil video, ve kterém oznámil ukončení své návštěvy elektrárny, přičemž prohlásil, že „ještě mnoho zbývá udělat“ a jeho tým zůstává na místě. „Nejdůležitější je, že zajišťujeme trvalou přítomnost MAAE,“ poznamenal.

„Mám a budu mít o elektrárnu obavy, dokud nebude situace stabilnější a předvídatelnější. Je zřejmé, že elektrárna a její fyzická integrita byla několikrát narušena, náhodou (i) úmyslně,“ řekl Grossi podle CNN novinářům po návštěvě zařízení. „Ať už stojíte kdekoliv, ať už si o této válce myslíte cokoliv, je to něco, co se nesmí dít, a proto se snažíme zavést určité mechanismy a (naši) přítomnost,“ dodal.

Přes Kyjev

Delegace MAAE přijela do zařízení ve velké koloně a s početným doprovodem ruských vojáků. Ukrajinský zdroj obeznámený se situací agentuře Reuters řekl s odkazem na zpožděný příjezd, že mise v elektrárně „může být kratší, než se plánovalo“. 

Skupina cestovala do Záporožské jaderné elektrárny z Kyjeva, ve čtvrtek ráno na poslední etapu vyrazila z Ukrajinou kontrolovaného Záporoží. Nejméně tříhodinové zpoždění nabrala čekáním na kontrolním stanovišti Novooleksandrivka, které se nachází asi dvacet kilometrů před linií dotyku.

Cílem úvodní inspekce bylo posoudit fyzické poškození elektrárny, funkčnost bezpečnostních systémů a pracovní podmínky zaměstnanců a rovněž provést „naléhavá ochranná opatření“. Podle dřívějšího Grossiho vyjádření má inspekce trvat několik dní, MAAE zároveň doufá, že poté bude moci ustavit trvalou přítomnost svých expertů v elektrárně. Ruské zdroje ale hovořily pouze o jednodenní návštěvě mise v zařízení.

Obvinění ze střelby

Misi provázela obvinění ze střelby. Starosta Enerhodaru Dmytro Orlov podle The Guardian oznámil, že ruské síly ostřelovaly předem dohodnutou trasu týmu MAAE. Se stejnou informací přišel i oblastní šéf Oleksandr Staruch.

Podle ruských agentur útočilo ruské letectvo u Enerhodaru na ukrajinský výsadek. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ukrajinské síly se pokusily zaútočit na elektrárnu. Podle něj byly zlikvidovány dvě skupiny útočníků. Informace ruských agentur o ukrajinské vojenské přítomnosti na okupovaném břehu Dněpru nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů, Kyjev toto tvrzení dosud nekomentoval. Podle kanceláře ukrajinského prezidenta vypovídá ruské ostřelování Enerhodaru o tom, že ruské záruky pro misi MAAE nemají žádnou váhu.

Energetici vypnuli jeden ze dvou zapnutých bloků

Enerhoatom oznámil, že kvůli ruskému ostřelování musel být odstaven jeden z reaktorů. „V důsledku dalšího minometného útoku ruských okupačních vojsk na areál Záporožské jaderné elektrárny se spustila havarijní ochrana a odstavila fungující pátý energetický blok,“ uvedl s tím, že šestý blok je v provozu. V největší jaderné elektrárně v Evropě byly dosud v provozu právě tyto dva z celkových šesti bloků.

Podle Enerhoatomu bylo ostřelováním poškozeno záložní vedení elektrické přenosové soustavy. Odpojen od sítě byl odstavený blok 5, který je nyní napájen dieselovými generátory. „Ukrajinský personál elektrárny dělá vše pro odstranění škod na její infrastruktuře,“ uvedl Enerhoatom. Radiační situace zůstává v normě.

Šéf ruské okupační správy Enerhodaru Volha podle TASS řekl, že město se ocitlo bez dodávek elektrické energie.

Kyjev: Rusové chystají v elektrárně předem připravené „divadlo“

Elektrárnu stále udržují v chodu ukrajinští zaměstnanci, jsou ale pod dohledem ruských invazních jednotek a expertů. Ukrajinská vojenská rozvědka tvrdí, že okupanti chystají před příjezdem mise MAAE v elektrárně pečlivě připravené divadlo. Tajná služba uvádí, že zaměstnanci jsou vystaveni zdrcujícím represím a část pracovníků, které okupanti považují za nedostatečně „důvěryhodné“, zmizela. Jejich osud a místo pobytu nejsou známy.

Podle rozvědky mají za úkol někteří zaměstnanci, kteří z různých důvodů souhlasili se spoluprací s okupanty, a speciálně vyškolení figuranti u členů mise MAAE vzbudit dojem naprosté podpory akcí okupantů ze strany místních obyvatel.

„Nyní s nimi ruští technologové spolupracují na vypracování scénáře a vytvoření ‚obrazu‘ potřebného pro Kreml,“ uvádí zpráva. 

Kyjev usiluje o mezinárodní pomoc při demilitarizaci zařízení a také opětovném převzetí kontroly nad elektrárnou i jejím okolím. Ukrajina viní Rusko z toho, že využívá elektrárnu jako štít, skladuje v ní zbraně a podniká z jejího okolí útoky. Obě země se navzájem viní z ostřelování elektrárny.