Inspektoři MAAE našli v areálu Záporožské jaderné elektrárny protipěchotní miny

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) objevili v neděli v areálu ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, kterou mají v držení ruské síly, protipěchotní miny. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení šéfa MAAE Rafaela Grossiho. Ruská okupační správa pak v úterý ráno na sociální síti Telegram informovala, že převedla čtvrtý blok do režimu „horké odstávky“.

Miny objevili experti z MAAE v pásmu mezi dvojicí bariér kolem areálu. „Přítomnost takových výbušnin v areálu je v rozporu s bezpečnostními standardy MAAE a s pokyny pro jadernou bezpečnost a vytváří další psychologický tlak na zaměstnance elektrárny,“ uvedl Grossi, podle něhož se miny v areálu našly už při předchozích kontrolách.

Jejich případný výbuch by podle MAAE neměl mít dopady na jadernou bezpečnost a bezpečnostní systémy.

Okupační správa v úterý ráno uvedla, že převedla čtvrtý blok zařízení do režimu „horké odstávky“. Dosud byl v tomto režimu pátý blok, který okupační správa nově převedla do režimu „studené odstávky“, v němž jsou podle zprávy MAAE i všechny zbývající bloky zařízení vyjma čtvrtého bloku. Žádný z bloků elektřinu nevyrábí, připomněla agentura Reuters.

Takzvaná studená odstávka podle Reuters znamená, že teplota reaktoru zůstává pod bodem varu a že v chodu jsou elektrická čerpadla, která pohánějí vodu v aktivní zóně reaktoru a ochlazují palivo a zabraňují roztavení této zóny reaktoru. Při takzvané horké odstávce jsou podle agentury TASS reaktory zahřáty na určitou teplotu a produkují tepelnou energii.

Energie z elektrárny bude proudit do ruské elektrické sítě, avizoval Kreml

Moskva tvrdí, že elektrárnu plánuje připojit k ruské elektrické síti, zatímco Ukrajina plánuje jaderné zařízení stejně jako všechna další místa na Ukrajině okupovaná ruskými silami získat zpět pod svoji kontrolu.

Ukrajinská společnost Enerhoatom sdělila, že převedení čtvrtého bloku do režimu horké odstávky je hrubým porušením pravidel provozu zařízení a že blok může být výhradně ve stavu studené odstávky. Podobné kroky podle Enerhoatomu ohrožují jadernou bezpečnost a jsou porušením ukrajinských zákonů. Společnost připomněla, že kvůli zničení Kachovské přehrady vzniklo navíc riziko nedostatečných dodávek vody na chlazení elektrárny.

Ruská správa argumentuje, že horká odstávka je potřebná k tomu, „aby mohla být vytvořena pára pro vlastní potřeby elektrárny“. Není jasné, zda převedení čtvrtého bloku do režimu horké odstávky má souvislost s nedělním zjištěním MAAE.

Ruští vojáci největší jadernou elektrárnu v Evropě obsadili loni krátce po začátku invaze na Ukrajinu. Obě strany konfliktu se od té doby obviňují z ostřelování elektrárny. MAAE se na místě snaží zavést bezpečnostní mechanismy, které by předešly nehodám.