Kyjev chce v červenci informaci o tom, kdy může vstoupit do NATO, řekl Stefančuk

Rozhovor ČT s předsedou Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslanem Stefančukem (zdroj: ČT24)

Na červencovém summitu NATO ve Vilniusu budeme usilovat o přijetí naší žádosti o vstup do Severoatlantické aliance. Chceme také získat informaci o tom, v jakém období a za jakého sledu událostí můžeme do NATO vstoupit, řekl pro Českou televizi předseda Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk.

Stefančuk by také uvítal, pokud by pomoc Západu byla v některých oblastech mnohem rychlejší, protože za každé zpoždění platí Ukrajina obrovskou cenu. Dodal, že dodané protiraketové a protivzdušné systémy již zachránily tisíce životů. Zmínil například významnou pomoc systému Patriot. 

Doufá rovněž, že na Ukrajinu brzo přiletí stíhací letouny čtvrté generace (F-16) a stanou se ozdobou chystané ukrajinské protiofenzivy, „abychom měli převahu ve všech oblastech.“ Ukrajina chce podle něj udělat vše, aby získala zpět všechno své území, do stavu z roku 1991, který je mezinárodně uznáván. 

K chystané ukrajinské protiofenzivě poznamenal jen to, že Ukrajina má za sebou mnoho úspěšných vojenských operací. „Víte, proč byly úspěšné? Protože o nich málokdo věděl,“ dodal.  

Velké pokroky v protikorupčním tažení

Stefančuk též řekl, že Ukrajina je připravena letos zahájit jednání, která se týkají jejího vstupu do Evropské unie. Dodal, že Kyjev splnil všechny podmínky, které stanovila Evropská unie a Evropská rada. Proto nyní očekává hodnocení ze strany evropských institucí a věří, že bude příznivé.

Konkrétně zmínil zadání ohledně sedmi doporučujících bodů, mezi nimiž je i protikorupční legislativa. Ukrajina podle něj zdokonalila v této oblasti své zákony a vyřešila otázku celé protikorupční infrastruktury. „V celé historii Ukrajiny se ještě nikdy nestalo, aby se obvinění vyšetřovala tak rychle jako nyní,“ zdůraznil.