Ukrajina čeká na munici z Evropy. Unie se zatím pře, kde ji nakoupit

Události: EU dokončuje plán společných nákupů dělostřelecké munice za miliardu eur (zdroj: ČT)

Evropská unie dokončuje plán společných nákupů dělostřelecké munice za miliardu eur – má doplnit sklady členských států, ale také posloužit Ukrajině. Schválení dohody oddaluje spor členských zemí o to, zda nakupovat i mimo sedmadvacítku. Její obranný průmysl totiž vyrábí na hraně kapacit. Podle šéfa unijní diplomacie je kompromis otázkou dnů.

Dělostřeleckou munici ráže 155 milimetrů vyrábí třeba ve Francii v továrně Nexter. Ukrajinci denně vystřílí několik tisíc takových projektilů. „Už jsme přepnuli do režimu válečné ekonomiky,“ říká její ředitel zbrojařské firmy.

Evropská unie se zavázala, že dodá Ukrajině během následujícího roku milion kusů. Nejdřív ze zásob, které už armády mají, zbytek chtějí členské státy objednat společně, aby získaly lepší cenu. Jenže i když se ministři už v březnu dohodli, že na společné nákupy uvolní miliardu eur, definitivní schválení se protahuje. Státy se totiž nemůžou shodnout, odkud munici nakupovat.

Francie by ráda omezila objednávky pouze na sedmadvacítku, aby podpořila firmy v EU. Polsko nebo Litva naopak říkají, že prioritou je rychlé dodání. Proto je třeba hledat dodavatele i v USA nebo Británii.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell slíbil, že dohoda bude v řádu dnů. Jeho ukrajinský protějšek, který se jednání ministrů pravidelně účastní, poslal minulý týden ostrý vzkaz. „Neschopnost EU implementovat své vlastní rozhodnutí o společných nákupech munice pro Ukrajinu je frustrující,“ napsal Dmytro Kuleba na Twitteru.

„Nemyslete si, že jen sedíme a čekáme,“ hájí se Borrell. „Jakmile bude dohoda na právním textu hotová, už budeme mít celou přípravnou práci za sebou.“