Kongres nemá důkazy, že by byl Trumpův štáb během kampaně v kontaktu s Ruskem

Americké zpravodajské služby zatím nedaly kongresovému vyšetřovacímu výboru žádné důkazy, které by potvrzovaly kontakty volebního štábu Donalda Trumpa s ruskými rozvědkami. Uvedl to ve Washingtonu předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro tajné služby, republikán Devin Nunes.

Podezření, že členové prezidentova štábu udržovali s Rusy kontakt během loňské volební kampaně, vyšetřují nezávisle na sobě příslušné výbory v obou komorách amerického Kongresu. Už několik měsíců se aférou zabývá Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Nunes, bývalý člen Trumpova týmu pro nástup do Bílého domu, varoval před honem na čarodějnice založeném jen na zprávách médií o tom, že několik Američanů s vazbou na Trumpův štáb během kampaně kontaktovalo Rusy.

„Nesmíme oživovat mccarthyismus a zacházet s americkými občany jako s ruskými agenty,“ řekl Nunes s odkazem na kampaň bývalého senátora Josepha McCarthyho, který v 50. letech minulého století pořádal v USA hon na komunisty na základě anonymních udání.

Podle demokratického člena výboru Adama Schiffa jsou ale jakékoli závěry předčasné, protože výbor zatím nepředvolal žádné svědky a nedostal žádné dokumenty od amerických kontrarozvědek ani od FBI. „Není správné začít vyšetřování spekulacemi o výsledku,“ konstatoval demokratický poslanec.

Rozpory v názorech Nunese a Schiffa jsou podle agentury AP projevem rozmíšek ve sněmovním výboru pro tajné služby, který skandál s ruskými kontakty vyšetřuje. Vyšetřování navíc během úterý podpořil i kandidát na post ředitele amerických zpravodajských služeb Dan Coats. Vyslovil se tak během slyšení v Senátu, který ho má ve funkci, do níž ho nominoval prezident Donald Trump, schvalovat.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Myslím, že to je něco, co se musí vyšetřit a vyřešit,“ řekl bývalý republikánský senátor Coats během schvalovacího slyšení. Třiasedmdesátiletý politik, který býval členem senátního výboru pro tajné služby, také slíbil, že výbor bude mít plný přístup ke všem dokumentům a dalším materiálům souvisejícím s tímto vyšetřováním.

Prezidentský mluvčí Sean Spicer v pondělí řekl, že ruské aktivity před americkými volbami už byly „skrznaskrz“ prošetřovány. Podle mluvčího není co dál vyšetřovat.

Trump: Obama je za protestními demonstracemi

Trump v rozhovoru pro televizi Fox News řekl, že je přesvědčen, že za protestními demonstracemi, které se po jeho nástupu do Bílého domu rozšířily do amerických měst, stojí jeho předchůdce Barack Obama.

„Myslím, že prezident Obama je za tím, protože jeho lidé jsou rozhodně za tím,“ odpověděl Trump na dotaz o organizátorech protestů. „To je politika, tak to chodí… a bude to patrně pokračovat,“ dodal prezident. Není prý překvapen, protože mění věci, které chtěl Obama prosadit.

O únicích z Bílého domu, které podle amerických médií Trumpa rozzuřily, se prezident vyjádřil méně určitě. „Nikdy nevíte, co se děje v pozadí. Máte zřejmě pravdu nebo možná pravdu, ale člověk nikdy neví,“ komentoval prezident zprávy o Obamově podílu na únicích informací.

Trump už dříve televizi Fox News řekl, že úniky informací o jeho telefonátech se státníky z Mexika a Austrálie, které vzbudily pozornost tvrdými výroky amerického prezidenta o uprchlících a migrantech, pocházely od „Obamových lidí“. Podobné úniky podle něj poškozují národní bezpečnost Spojených států.

CNN: Bílý dům kontroluje mobily personálu kvůli únikům informací

Americká televize CNN s odvoláním na několik informovaných zdrojů také uvedla, že Trump odsouhlasil rozhodnutí svého mluvčího Seana Spicera zkontrolovat mobily personálu kvůli možným únikům informací. Spicer zprávu nepopřel, řekl ale, že Trump s rozhodnutím nemá nic společného.

Mluvčí se podle CNN rozhodl prověřit kontakty svých spolupracovníků s novináři, aby zjistil, zda prostřednictvím textových zpráv nebo s pomocí šifrovacích nástrojů neunikly informace. Rozhodnutí je podle televize signálem celému Bílému domu, že Trump je úniky informací rozhořčen.

Trump dal podle CNN také souhlas s pátečním Spicerovým rozhodnutím zamezit vstup na tiskovou konferenci zpravodajům několika významných amerických médií. I v tomto případě ale Spicer podíl prezidenta na tomto kroku popřel.

„Nic neodsouhlasil a ani nevěděl, co dělám. Není to přesné,“ řekl mluvčí americké televizi. „Nevěřím ani, že o tiskové konferenci věděl. V žádném případě jsem o ní s ním ani s kýmkoli jiným z Bílého domu nediskutoval,“ dodal.

Server Politico o víkendu napsal, že Spicer dokonce vyzval spolupracovníky, aby shromáždili své mobily na stole pro následnou kontrolu. Podobnou informaci přinesla i agentura AP. Spicer si podle ní vyžádal soukromé i služební aparáty, aby mohl komunikaci svých spolupracovníků zkontrolovat. Řekl jim, že využívání šifrovacích aplikací zakazuje zákon. Požádal personál tiskového oddělení, aby informace o kontrole telefonů nepronikla do médií. Podle AP se tak stalo bezprostředně poté.