TÉMA

Donald Trump

Významní představitelé Demokratické strany již podpořili Harrisovou

Přední zástupci Demokratické strany už podpořili kandidaturu americké viceprezidentky Kamaly Harrisové a její nominaci před srpnovým stranickým sjezdem. Jsou mezi nimi například guvernér Kalifornie Gavin Newsom, ministr dopravy Pete Buttigieg či exprezident Bill Clinton a jeho manželka, bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Podporu vyjádřila i vlivná bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Reagovali tak na nedělní oznámení prezidenta Joea Bidena, že se rozhodl přestat usilovat o další funkční období. Harrisová má také již pod kontrolou peníze vybrané dříve na Bidenovu kampaň.
05:17Aktualizovánopřed 21 mminutami|

„Selhali jsme,“ řekla šéfka Tajné služby USA k atentátu na Trumpa

Ředitelka Tajné služby USA Kimberly Cheatleová před dozorčím výborem Sněmovny reprezentantů v souvislosti s atentátem na exprezidenta Donalda Trumpa přiznala, že 13. července došlo k největšímu selhání její agentury za desetiletí. Cheatleová čelí výzvám k rezignaci poté, co na republikánského prezidentského kandidáta v Pensylvánii zaútočil střelec. Slíbila, že nenechá „kámen na kameni“ a zjistí, kde se stala chyba. Podle Cheatleové Trumpova ochranka nežádala o dodatečné zdroje právě na mítink v Butleru. Podle amerických médií ale exprezidentův tým při předchozích pokusech získat posily nepochodil.
16:21Aktualizovánopřed 3 h hodinami|

Trumpův tým už začal tepat Harrisovou

Volební štáb amerického exprezidenta Donalda Trumpa se týdny připravoval na možnost, že úřadující prezident Joe Biden z listopadových voleb odstoupí. A když se tak v neděli stalo, okamžitě zahájil útoky na viceprezidentku Kamalu Harrisovou, která je nyní nejpravděpodobnějším prezidentským kandidátem Demokratické strany. Za republikánem Trumpem politička v průzkumech preferencí mírně zaostává, podobně jako Biden.
10:54Aktualizovánopřed 9 h hodinami|

Tisk: Harrisová působí na část voličů jako červený hadr

Americká Demokratická strana by podle tamního tisku neměla urychleně přisuzovat pozici kandidátky na prezidentku USA úřadující viceprezidentce Kamale Harrisové. Komentáře předních amerických deníků místo toho doporučují vést dál debatu o novém kandidátovi po odstoupení Joea Bidena z letošních voleb. Jeho krok hodnotí převážně pozitivně. Čeští komentátoři upozorňují na to, že Harrisová není v zámoří příliš populární.
08:05Aktualizovánopřed 9 h hodinami|

Harrisová by byla snadnější soupeř než Biden, reaguje Trump

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se domnívá, že americká viceprezidentka Kamala Harrisová by byla v listopadových prezidentských volbách v USA snazší soupeř než prezident Joe Biden, který se kandidatury vzdal. Bývalý prezident Trump to řekl v rozhovoru s televizí CNN. Bidena označil za nejhoršího prezidenta v historii Spojených států.
včeraAktualizovánopřed 19 h hodinami|

Biden odstupuje z kandidatury na prezidenta USA

Americký prezident Joe Biden odstupuje z kandidatury za znovuzvolení prezidentem Spojených států. Chce se nyní soustředit na své povinnosti po zbytek funkčního období. Biden to uvedl v prohlášení na sociální síti X. Zároveň vyjádřil podporu viceprezidentce Kamale Harrisové, aby se stala kandidátkou Demokratické strany pro nadcházející volby. Harrisová v reakci na to uvedla, že bude o nominaci Demokratické strany usilovat a chce udělat vše pro to, aby republikánského kandidáta Donalda Trumpa porazila.
včeraAktualizovánopřed 20 h hodinami|

Trump se na prvním mítinku po atentátu vrátil k útočné rétorice

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump se na mítinku v Grand Rapids v Michiganu, kde poprvé vystoupil společně s republikánským kandidátem na viceprezidenta J. D. Vancem, vrátil k útočné rétorice a posmíval se demokratům i prezidentovi Joeu Bidenovi, napsala agentura DPA. Šlo o první předvolební mítink po atentátu, z kterého Trump vyvázl se zraněným uchem.
včeraAktualizovánovčera v 11:58|

Tajná služba USA v minulosti odmítla žádosti Trumpovy ochranky o další zdroje

Tajná služba Spojených států připustila, že ve dvou letech předcházejících atentátu na Donalda Trumpa opakovaně odmítla žádosti jeho ochranky o dodatečné zdroje. Jde o obrat oproti dřívějším prohlášením agentury, napsal list The New York Times (NYT) s odkazem na mluvčího Tajné služby. Trump kromě toho o víkendu prohlásil, že ho nikdo předem neupozornil na problémy, které nastaly před mítinkem v pensylvánském Butleru, kde se ho 20letý útočník minulý víkend pokusil zastřelit.
včera|

Tlak na Bidena sílí. Podle médií zvažuje, že klání vzdá

Špičky Demokratické strany podle médií zvyšují tlak na Joea Bidena, aby vzdal listopadové klání o Bílý dům. Sám prezident si ale už připouští možnost, že by odstoupil, píše list The New York Times (NYT) s odvoláním na několik lidí z jeho okolí. Podle některých demokratů je to jen otázka času, tvrdí agentura Reuters. Biden dosud veřejně jednoznačně odmítal kampaň ukončit a jeho volební štáb o tom dál nechce slyšet. Pokud ale prezident nakonec odstoupí, demokraty čeká proces výběru nového kandidáta. Největší šanci má viceprezidentka Kamala Harrisová.
19. 7. 2024Aktualizováno19. 7. 2024, 16:22|

Trump vyzval k „vyléčení“ USA. Vzápětí mluvil o demokratickém spiknutí

Bývalý americký prezident Donald Trump v závěru čtyřdenního sjezdu Republikánské strany přijal nominaci do listopadových prezidentských voleb. V úvodu svého projevu vyzval ke sjednocení strany i celé země a prohlásil, že chce být prezidentem všech Američanů. Během více než devadesátiminutové řeči však brzy přešel ke svému tradičně útočnému tónu, píší světové tiskové agentury.
18. 7. 2024Aktualizováno19. 7. 2024, 09:24|

Atentátník byl policii podezřelý už asi hodinu před střelbou, píší média

Policie si budoucího střelce na exprezidenta Donalda Trumpa všimla už asi hodinu před začátkem politikova vystoupení na mítinku v pensylvánském Butleru. Mladík se prý totiž choval podezřele, policisté jej ovšem později ztratili z dohledu. S odkazem na své zdroje informované o vyšetřování to uvádějí americká média.
18. 7. 2024|

Vance slíbil klást USA na první místo, kritizoval Čínu i pomoc Ukrajině

Americký senátor J.D. Vance, kterého si republikánský exprezident Donald Trump vybral jako viceprezidentského kandidáta do listopadových prezidentských voleb, v projevu na sjezdu Republikánské strany v Milwaukee sliboval klást na první místo Američany a jejich potřeby, upřednostňovat pracující lid před obchodníky z Wall Streetu či výstavbu továren. Kritizoval Čínu i pomoc Ruskem napadené Ukrajině. Naopak bránil neochotu Donalda Trumpa uznat porážku v prezidentských volbách před čtyřmi lety.
18. 7. 2024Aktualizováno18. 7. 2024, 09:09|

Biden měl pozitivní test na covid-19, ruší program a míří do izolace

Americký prezident Joe Biden měl pozitivní test na covid-19. Projevují se u něj mírné příznaky nemoci, má kašel a rýmu a je celkově malátný. Biden měl vystoupit na akci v Las Vegas, odjel ale domů a bude v izolaci, oznámil podle agentur Bílý dům.
18. 7. 2024|

Trumpa podpořili jeho bývalí rivalové, Biden se vrátil ke kritice

Kandidaturu amerického exprezidenta Donalda Trumpa pro listopadové volby podpořili během druhého dne nominačního sjezdu Republikánské strany i jeho někdejší hlavní rivalové z primárek. Bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová vyzvala své příznivce, aby pro něj hlasovali v zájmu země, guvernér Floridy Ron DeSantis se v projevu opřel do současného demokratického šéfa Bílého domu Joea Bidena a tvrdil, že je na úřad příliš starý. Biden po předchozím zmírnění rétoriky po víkendovém atentátu na Trumpa naopak opět přitvrdil. Generální inspektor amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti zahájil vyšetřování postupu tajné služby při zajišťování Trumpovy bezpečnosti v době atentátu.
17. 7. 2024Aktualizováno17. 7. 2024, 17:15|

Trump se poprvé od atentátu objevil na veřejnosti

Bývalý americký prezident Donald Trump se poprvé od sobotního pokusu o atentát objevil na veřejnosti. Před delegáty sjezdu své Republikánské strany předstoupil s obvazem kolem pravého ucha, které zasáhl střelec na předvolebním mítinku v Pensylvánii. Přítomní ho odměnili ovacemi vstoje. Trump se zdržel přibližně hodinu, žádný projev neměl. Probíhá také vyšetřování atentátu. Motiv střelce je zatím neznámý, objevilo se však už několik podezřelých momentů.
16. 7. 2024Aktualizováno16. 7. 2024, 19:50|

Z kritika se Vance stal nejbližším Trumpovým spojencem

Republikánský uchazeč o Bílý dům Donald Trump si za kandidáta na viceprezidenta vybral senátora J. D. Vance. Bývalý mariňák, finanční spekulant, podnikatel a spisovatel ještě před pár lety svého teď nejbližšího spolupracovníka ostře kritizoval. Dnes je naopak považovaný za Trumpova možného nástupce a zastává často tvrdší postoje než Trump sám. Oba kandidáti spolu sdílí skepsi k pomoci Ukrajině, prosazují volný trh a zároveň protekcionismus.
16. 7. 2024|

Dřív bylo vše v pořádku a to zlé přišlo zvenčí, rozplétá Snyder mýty autoritářů

Bývalý prezident USA Donald Trump by měl po sobotním pokusu o atentát vůči němu říct, že veřejnost by neměla mít automatické zbraně a zabíjet oponenty, Trump ve společnosti svým chováním legitimizuje násilí, míní americký historik Timothy Snyder. Expert, který zavítal do Prahy na konferenci Hranice (ne)svobody, v pořadu Události, komentáře také odsoudil Trumpovo chování při pokusu o jeho život, které zvěčnily masově šířené fotografie. Podle Snydera Trump v tu chvíli ohrožoval i životy jiných lidí.
16. 7. 2024|

Problematický perimetr, hodnotí ochranu Trumpa bývalá agentka FBI

Panuje nejistota ohledně toho, jak široký byl ochranný perimetr kolem Donalda Trumpa, uvedla bývalá agentka FBI se zaměřením na aktivní střelce Katherine Schweitová v Událostech, komentářích. FBI už podle ní vyslechla stovku svědků a shromažďuje materiály. Bývalý operátor URNA Martin Svozil zmínil, že u tajné služby i policie byly rezervy v komunikaci. „Ke střelbě by vůbec nemělo dojít,“ zmínil s tím, že rychlost, se kterou ochránci Trumpa zajistili, „byla famózní“.
16. 7. 2024|

Trump si za kandidáta na viceprezidenta vybral senátora J. D. Vance

Jako kandidát na viceprezidenta Spojených států půjde po boku Donalda Trumpa do listopadových voleb republikánský senátor J. D. Vance. Před vstupem do vrcholné politiky Vance Trumpa ostře kritizoval, později se však stal jeho hlasitým obhájcem. Republikánská strana na sjezdu v Milwaukee podle očekávání nominovala Trumpa jako svého kandidáta pro listopadové prezidentské volby a následně potvrdila Vance jako kandidáta na viceprezidenta.
15. 7. 2024Aktualizováno16. 7. 2024, 00:09|

Soudkyně zamítla obžalobu Trumpa kvůli citlivým dokumentům

Soudkyně Aileen Cannonová v americkém státě Florida v pondělí zamítla obžalobu, v níž prokurátoři viní amerického exprezidenta Donalda Trumpa z nelegálního nakládání s citlivými vládními dokumenty. Informují o tom americká média, podle nichž Cannonová rozhodla, že zvláštní vyšetřovatel amerického ministerstva spravedlnosti pověřený daným případem Jack Smith byl jmenován nezákonně. Smith se proti verdiktu hodlá odvolat, uvedla agentura AP.
15. 7. 2024Aktualizováno16. 7. 2024, 00:01|

Republikáni nominovali Trumpa jako prezidentského kandidáta

Republikánská strana na sjezdu v Milwaukee podle očekávání v pondělí nominovala exprezidenta Donalda Trumpa jako svého kandidáta pro listopadové prezidentské volby. Ten mezitím oznámil, že po jeho boku půjde do těchto voleb jako kandidát na viceprezidenta Spojených států senátor J. D. Vance. Trump také po víkendovém atentátu předeslal, že jeho čtvrteční projev bude výrazně jiný, než původně plánoval.
15. 7. 2024Aktualizováno15. 7. 2024, 23:14|

Čeští politici po atentátu na Trumpa volají po menší agresivitě

Atentát na exprezidenta Donalda Trumpa je šokující, politici by měli ubrat na agresivitě, shodli se v neděli ve vysílání ČT místopředseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a člen senátního výboru pro evropské záležitosti David Smoljak (STAN). Globální politická scéna se podle nich stále více extremizuje, a prospělo by jí tak více respektu. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s nimi v Interview ČT24 souhlasila a ocenila, že Trump po atentátu zvolil smířlivou rétoriku.
15. 7. 2024Aktualizováno15. 7. 2024, 20:12|

Biden vyzval k uklidnění, slušnosti a férové hře

Americký prezident Joe Biden den po pokusu o vraždu bývalého prezidenta Donalda Trumpa vystoupil v televizi s proslovem z Oválné pracovny Bílého domu. V několikaminutové řeči vyzval k uklidnění na politické scéně a odmítl násilí v politice, která se podle něj nesmí stát bojištěm. Politické rozdíly řešíme v Americe ve volebních místnostech, ne střelbou, řekl Biden v reakci na atentát na Trumpa. Vyzval také ke slušnosti a férové hře v politice.
15. 7. 2024Aktualizováno15. 7. 2024, 11:22|

Trump přežil atentát, střelec podle FBI jednal sám

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump přežil pokus o atentát na předvolebním mítinku v Pensylvánii. Trump informoval, že mu kulka poranila horní část pravého ucha, měl silné krvácení. Už byl propuštěn z nemocnice. Tajná služba Spojených států (USSS) uvedla, že při střelbě byl zabit jeden divák, další dva utrpěli zranění. Střelec je po smrti. Činitel FBI, který vede vyšetřování, sdělil, že útočník jednal sám, zatím ale není známé jeho politické smýšlení. Atentátníka identifikovali jako dvacetiletého muže z Pensylvánie.
14. 7. 2024Aktualizováno14. 7. 2024, 22:57|