Trump: Tvrdit, že Rusko zasahovalo v můj prospěch, je směšné

Trump odmítá, že by v jeho prospěch zasahovalo Rusko (zdroj: ČT24)

Nově zvolený americký prezident Donald Trump odmítá závěr tajné služby CIA, podle které Rusko ovlivňovalo průběh prezidentské kampaně v jeho prospěch. Aby uznal zjištění tajné služby, přitom Trumpa vyzval i republikánský senátor John McCain.

Senátor za republikány a kandidát na prezidenta z roku 2008 John McCain vyzval Donalda Trumpa, aby přijal závěry tajné zprávy CIA. Podle ní Rusko zasahovalo do prezidentských voleb s cílem, aby Trump vyhrál.

Trump ale motivace tajné služby ke zveřejnění zprávy i její závěry o víkendu zpochybnil. „Je to směšné. Ani trochu tomu nevěřím,“ řekl Trump v neděli v pořadu Fox News Sunday.

Jsem chytrý, nepotřebuju hlášení tajných služeb, řekl Trump

V rozhovoru Trump také uvedl, že nepovažuje za nutné dostávat každý den hlášení tajných služeb, ke kterým mají přístup zvolení i úřadující prezidenti. „Až to budu potřebovat, řeknu si o to. Jsem chytrý člověk. Nepotřebuju, aby mi někdo říkal stejnou věc stejnými slovy každý den příštích osm let,“ prohlásil Trump.

Závěry CIA znepokojují především demokratickou stranu, jejíž prezidentská kandidátka Hillary Clintonová souboj s Trumpem prohrála. K demokratům se ale přidali i dva republikáni, a to již zmíněný McCain a Lindsey Graham, kteří dlouhodobě patří ve vztahu k Rusku k jestřábům.

Američtí kongresmani nyní po CIA žádají důkazy, kterými by své tvrzení, které nepodpořila ani FBI, tajná služba podepřela. Zprávu o ruském vlivu na prezidentské volby vyžaduje také končící prezident Barack Obama.