NYT: Trumpovi lidé během kampaně pravidelně komunikovali s Ruskem

Trumpovi muži byli prý během kampaně v kontaktu s Rusy (zdroj: ČT24)

Členové Trumpova volebního týmu byli během loňské kampaně opakovaně v kontaktu s představiteli ruských tajných služeb a ruské vlády. Zprávu přinesl s odvoláním na vysoce postavené reprezentanty USA deník New York Times (NYT) či televize CNN. Moskva se proti tomu ohradila – k podobným kontaktům prý nedocházelo. Trump zprávu označil za konspiraci prolhaných médií. Naopak vlivný republikánský senátor Lindsey Graham prohlásil, že pokud Trumpovi lidé skutečně měli nepatřičné spojení s Ruskem, měl by záležitost prošetřit Kongres.

Podle NYT Rusové komunikovali mimo jiné s Paulem Manafortem, někdejším volebním manažerem, který loni v srpnu na svou funkci rezignoval. Tehdy čelil obvinění, že pobíral peníze od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Dalším zmiňovaným je dnes už bývalý poradce Trumpa pro národní bezpečnost Michael Flynn. Ten čerstvě odstoupil právě kvůli kontaktům s Ruskem – podle médií měl s ruským velvyslanectvím jednat mimo jiné o ruských sankcích. Podle Bílého domu se musel Flynn poroučet kvůli ztrátě důvěry.

Ve vládních kruzích se spekuluje o tom, že jeho nástupcem Flynna by se měl stát penzionovaný viceadmirál Robert Harward, kterého považuje za jednoho z trojice favoritů i tisk, a to vedle Keitha Kellogga, jenž uvolněný post prozatímně zastává, a někdejšího šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) Davida Petraeuse.

Viceprezident Mike Pence s Michaelem Flynnem
Zdroj: Reuters

Trump: Jde o konspiraci prolhaných médií

Trump aféru kolem vlivu ruských tajných agentů komentoval na Twitteru. „Nesmysl o ruských vazbách je jen pokusem zakrýt mnoho chyb, kterých se Hillary Clintonová dopustila během své prohrané kampaně,“ napsal prezident.

Viníky našel také na mediální scéně, zejména ve vysílání televizních stanic MSNBC a CNN. „Prolhaná média se mohou zbláznit ze svých konspiračních teorií a ze slepé nenávisti. Na MSNBC a CNN se nelze dívat, televize Fox je skvělá!“ pochválil Trump konzervativní televizní kanál, který je majetkem jeho stoupence Ruperta Murdocha.

Napsal také, že deníkům New York Times či Washington Post jsou ilegálně předávány informace z prostředí zpravodajských služeb. Nic bližšího k tomu ale neuvedl.

Trump také v twitterovém vzkazu naznačil, že má výhrady k politice svého předchůdce Baracka Obamy vůči Rusku. Připomněl, že Rusko zabralo ukrajinský Krym v době vlády Baracka Obamy. „Nebyl Obama vůči Rusku příliš měkký?“ položil si prezident otázku.

Jeho mluvčí Sean Spicer v úterý prohlásil, že Trump „dal jasně najevo“, že Moskva musí okupovaný poloostrov vrátit Ukrajině. Ruské vedení pak do Washingtonu vzkázalo, že se o statusu Krymu nehodlá s nikým bavit, a to ani s USA.

Horizont ČT24: Trumpův tým a vazby na Rusko (zdroj: ČT24)

Manafort kontakt s Ruskem během kampaně popírá

Manafort, který se věnuje politickému poradenství a v tomto oboru také působil v letech 2007 až 2012 na Ukrajině, odmítl, že by vědomě s představiteli ruských tajných služeb hovořil. „Je to absurdní,“ řekl v reakci na zprávu amerického listu.

On sám prý během kampaně s nikým z ruských úřadů nejednal. „Nevím o tom, že bych s jakýmkoliv ruským zpravodajcem během toho času mluvil,“ řekl Manafort. „Nikdy jsem neměl žádné kontakty na Vladimira Putina nebo ruskou vládu – před, během, ani po skončení kampaně,“ dodal.

Manafort ještě coby volební manažer Trumpa
Zdroj: Reuters

Úřady ho prozatím kvůli věci prý neinformovaly – sám podle svých slov neví ani o žádném z jeho někdejších kolegů, kteří by s ruskou rozvědkou byli v pravidelném kontaktu.

Manafort je znám jako muž, který dojednával obchodní dohody s několika ruskými či ukrajinskými podnikateli. Důrazně ale odmítl cokoliv včetně práce pro Janukovyče spojovat s tím, že měl nadstandardní vztahy s Ruskem. Pro bývalého ukrajinského prezidenta prý pracoval v době, kdy byla Ukrajina „nakloněna evropskému směru“.

Kreml: Jde o výmysly bez důkazů

Kontakty svých agentů se štábem Donalda Trumpa ve středu popřela i ruská rozvědka SVR, která obvykle podobné diskuse nekomentuje. Mluvčí SVR v rozhovoru s agenturou TASS označil tvrzení newyorského deníku za „výmysl prezentovaný bez důkazů“.

Také kremelský mluvčí Dmitrij Peskov upozornil, že zpráva NYT není založena na faktech. „Nevěřme novinovým zprávám bez zřejmého zdroje a se směšnými odkazy,“ řekl Peskov.

Zdroje NYT žádná další konkrétní jména neuvedly. Jednalo se podle nich nejen o členy Trumpova volebního štábu, ale i další osoby z okolí současného amerického prezidenta. CNN později s odkazem na zástupce bezpečnostních složek zmínila i Flynna.

Michael Flynn končí jako prezidentův poradce (zdroj: ČT24)

Americké tajné služby a vyšetřovatelé odhalili kontakty členů Trumpovy kampaně s Rusy zhruba ve stejné době, kdy narazili na důkazy o snaze Moskvy ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb hackerskými útoky.

Úřady přivedla k podezření míra kontaktů

 Podle expertů je pravdou, že členové kampaně běžně komunikují se zástupci cizích vlád a nejde o nic zapovězeného. Zmíněné kontakty u Trumpova týmu a ruských úřadů se však vymykaly četností i mírou, s jakou se právě lidé kolem Trumpa do jednání zapojovali.

Podle NYT se ale nenašly žádné důkazy, že by Trumpův volební štáb s Rusy jakkoli spolupracoval na kybernetických útocích nebo se jejich pomocí jiným nekalým způsobem pokoušel ovlivnit volby v Trumpův prospěch.

Bílý dům se zatím ke zprávě amerického listu nevyjádřil.

Reklamou na značku Ivanky poradkyně porušila normy

Kritice čelí také další prezidentova poradkyně Kellyanne Conwayová. Doplatila na výzvu k nakupování módní značky Ivanky Trumpové. Problém je, že tak minulý týden učinila veřejně v rozhovoru pro Fox News. Podobná reklama je proti etickým zásadám, což nyní potvrdil i Úřad pro vládní etiku.

Za daných okolností je silný důvod se domnívat, že paní Conwayová porušila standardy. Na místě by bylo disciplinární opatření.
Walter Schaub
ředitel Vládního úřadu pro etiku

Conwayová v rozhovoru se stanicí Fox News vyzvala občany, aby kupovali Ivančiny výrobky poté, co produkty začaly některé obchody stahovat. Řetězce svůj krok zdůvodnily malým zájmem o výrobky, podle prezidenta Trumpa je ale jejich chování „neférové“.

Postup poradkyně Conwayové označil už dříve za nepřijatelný šéf parlamentního výboru pro dohled nad exekutivou a republikán Jason Chaffetz. Kritizovala jej i řada expertů.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer minulý týden na dotaz novinářů uvedl, že Conwayové se kvůli reklamě „dostalo doporučení“, aniž by věc dále komentoval.

Někdejší šéfka Trumpovy volební kampaně Conwayová už před časem upoutala pozornost svým komentářem ke sporu o počet lidí, kteří se zúčastnili Trumpovy inaugurace. Spicer uvedl, že účast byla „vůbec nejvyšší“.

Srovnání účasti na inauguracích Trumpa (vlevo) a Obamy (z roku 2009)
Zdroj: Reuters

Ze srovnávacích fotografií bylo ale jasné, že na inauguraci Trumpova předchůdce Baracka Obamy přišlo mnohem víc lidí. Conwayová uvedla, že Spicer nelhal, nýbrž poskytl „alternativní fakta“.