AP: Trumpův volební manažer zprostředkoval peníze z Ukrajiny pro lobbisty v USA

Paul Manafort, hlavní volební manažer republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, v roce 2012 zprostředkoval tajný převod nejméně 2,2 milionu dolarů z účtu proruské ukrajinské Strany regionů pro dvě prominentní americké lobbistické skupiny. Napsala to agentura AP s odvoláním na lidi obeznámené s transakcí.

Operace se podle AP uskutečnila tak, aby nevyšel najevo pokus o ovlivnění americké politiky ve prospěch cizí politické strany.

Manafort spolu s dalším Trumpovým volebním stratégem Rickem Gatesem v roce 2012 poskytovali služby ukrajinské Straně regionů tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. Ten byl předloni při převratu zbaven moci a utekl do Ruska.

Gates se v roce 2012 podílel na řízení lobbistických aktivit v USA, pro které si lidé z Janukovyčova okolí najali washingtonské firmy Podesta Group Inc. a Mercury LLC. Kontakt s oběma firmami udržovala ukrajinská nevládní organizace Evropské centrum pro moderní Ukrajinu (ECMU) napojená na Janukovyče a poslance jeho Strany regionů.

Lobbisté měli v USA prosazovat politiku vyhovující Janukovyčově vládě

ECMU podle zjištění americké agentury převedla nejméně 2,2 milionu dolarů (53 milionů korun) oběma americkým lobbistickým firmám, které se v USA měly zasazovat za politiku vyhovující Janukovyčově vládě. Šlo zejména o blokování rezoluce amerického Kongresu, která vyzývala Janukovyče k osvobození vězněných politických oponentů, zejména patrně expremiérky a opoziční političky Julije Tymošenkové.

Gates AP řekl, že kontakt s oběma lobbistickými firmami pro ukrajinskou Stranu regionů skutečně zprostředkoval. Porušení amerických zákonů ale popřel.

Podle AP mělo být cílem amerických lobbistů zajistit v Kongresu změnu názorů, které měly být víc v souladu s proruskou vládou prezidenta Janukovyče.
Martin Řezníček
Hledá se prezident
Zdroj: Michal Burza/ČTK/ZUMA

Podle amerického zákona o registraci zahraničních agentů se američtí lobbisté musejí registrovat na ministerstvu spravedlnosti, pokud jednají ve prospěch cizích politiků nebo politických stran. V opačném případě se vystavují pokutě a hrozbě až pěti let vězení. Mnoho lobbistů se této povinnosti vyhýbá, protože ji považují za kompromitující.

Trump obměňuje tým, Manafort zůstává

Manafort šéfem Trumpovy kampaně zůstává, přestože republikánský kandidát mění své klíčové spolustraníky. Jedná se o už druhou velkou výměnu v Trumpově štábu za poslední dva měsíce. Necelé tři měsíce před volbami totiž zaostává za demokratkou Hillary Clintonovou o osm procent. 

Horizont: Změny v Trumpově štábu (zdroj: ČT24)

„Je nervózní nejenom kvůli celoamerickému průzkumu, ale také kvůli řadě průzkumů, které se konají v klíčových státech, které v listopadu rozhodnou,“ vysvětlil zpravodaj ČT ve Washingtonu Martin Řezníček.

„Má pocit, jako by se ho během uplynulých několika týdnů jeho štáb pokusil dostat do kouta. Doporučovali mu umírněnější styl, který mu není vlastní,“ dodal Řezníček. Změnou ve štábu se podle něj Trump snaží znovu přiklonit k agresivnímu, populistickému stylu, který mu zajistil vítězství v primárkách.