Trump: Když Rusko pomůže v boji s terorismem, zvážím zrušení sankcí

Nastupující americký prezident Donald Trump zatím ponechá v platnosti současné sankce proti Rusku. Pokud ale Moskva projeví dostatek vstřícnosti, mohl by je v budoucnu zrušit. V obsáhlém rozhovoru s deníkem The Wall Street Journal dále uvedl, že se nebude cítit vázán politikou jedné Číny, kterou Spojené státy zatím dodržovaly. Peking se proti výrokům ohradil.

„Jestliže spolu vycházíte a jestliže by nám Rusko opravdu pomáhalo, proč by někdo nechával v platnosti sankce, když jiný dělá opravdu dobré věci?“ zauvažoval Trump v rozhovoru.

  • Západ uvalil na Rusko sankce v roce 2014, protože obsadilo poloostrov Krym , a dále za počínání během konfliktu na Donbasu mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Sankce na konci loňského roku rozšířil prezident Barack Obama kvůli ruským hackerským útokům na americké úřady a instituce.

Nový americký prezident by zrušení sankcí zvážil, pokud Rusko Američanům pomůže v boji s terorismem a v dosažení dalších cílů důležitých pro Spojené státy. Po své inauguraci je Trump připraven setkat se se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. „Je mi jasné, že se budou chtít sejít a já s tím nemám problém,“ uvedl.

Jedna Čína?

Trump zároveň prohlásil, že se nebude řídit politikou jedné Číny, dokud nezíská pocit, že Peking změnil svou měnovou politiku a obchodní praktiky. „Všechno je v jednání, včetně politiky jedné Číny,“ poznamenal s odkazem na spor o nezávislost Tchaj-wanu, který Čína považuje za jednu ze svých provincií.

Peking na Trumpovo prohlášení reagoval varováním, že o principu jednotné Číny nehodlá diskutovat, neboť jej považuje za politickou platformu vztahů s USA. „Jisté kruhy“ ve Spojených státech by měly mít na paměti citlivost tchajwanské otázky, uvedlo čínské ministerstvo zahraničních věcí.

Američtí prezidenti z Demokratické i Republikánské strany politiku jedné Číny zastávali od roku 1979, kdy Spojené státy oficiální diplomatické vztahy s Tchaj-wanem přerušily. Peking pobouřilo, když Trump na začátku prosince přijal telefonát od tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen, která mu gratulovala ke zvolení. Šlo o první podobný kontakt od konce 70. let.

Donald Trump již během předvolební kampaně slíbil, že přehodnotí pro USA nevýhodné obchodní dohody s jinými zeměmi a postaví se proti nekalým obchodním praktikám Číny. Pohrozil také, že uvalí na čínské zboží vysoká cla a potrestá Peking za manipulaci s kurzem čínské měny.