Úniky tajných informací mohou mít zničující dopad, obořil se Trump na FBI

FBI nedokáže zastavit vynašeče tajných informací, čímž ohrožuje USA, kritizoval americký prezident Donald Trump klíčový úřad. Učinil tak krátce poté, co média uvedla, že personální šéf Bílého domu Reince Priebus požádal FBI, aby zpochybnila zprávy o nekalých kontaktech Trumpova volebního štábu s Rusy.

„FBI je naprosto neschopná zastavit vynašeče informací o bezpečnosti země, kteří již dlouho pronikají do naší vlády. Dokonce ani nedokážou najít vynašeče ve vlastních řadách. Tajné informace poskytované médiím mohou mít zničující dopad na USA. Okamžitě je najděte,“ napsal Trump na Twitteru.

Agentura AP jen pár hodin předtím informovala, že šéf prezidentovy kanceláře požádal FBI o zásah do vyšetřování údajných kontaktů Trumpova štábu s Rusy ještě během předvolební kampaně. Priebus se měl obrátit na náměstka ředitele FBI Andrewa McCabeho.

FBI už dříve sdělila, že zprávu listu The New York Times nepovažuje za přesnou. Deník se ve své zprávě o nevhodných vztazích s ruskými představiteli odvolával na odposlechy amerických tajných služeb.

Někteří demokratičtí zákonodárci tvrdí, že Bílý dům svou žádostí o zásah porušil pravidla, která upravují komunikaci administrativy a FBI na téma probíhajících vyšetřování.

„Bílý dům zkrátka nemá pravomoc nutit FBI k veřejným prohlášením o aktuálním vyšetřování, které se týká prezidenta a jeho poradců,“ prohlásil demokratický kongresman John Conyers, který je členem sněmovního výboru pro otázky justice.

Trump zprávu Timesů označil za příklad šíření falešných informací a ujistil, že jeho tým žádné nekalé spojení s Moskvou neměl. Část zákonodárců nicméně požaduje, aby se záležitosti věnovaly příslušné výbory v Kongresu.

Do vyšetřování chtějí zahrnout i Trumpova bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna, který odstoupil kvůli nevyjasněným telefonátům s ruskou ambasádou z doby před prezidentskou inaugurací. FBI se podle dostupných zpráv zřejmě zabývá i Flynnovým případem.

Flynnovi zlomily vaz jeho kontakty s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem ještě před Trumpovou inaugurací. Flynn veřejnosti i viceprezidentovi Miku Penceovi nejdříve tvrdil, že s Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku nehovořil, později připustil, že o nich diskutovat mohl, ale již si to nepamatuje. Trump pak oznámil, že ve svého poradce ztratil důvěru a Flynn rezignoval.

Federální úřad pro vyšetřování zkoumá i podezření, že ruští hackeři napadli během prezidentské volební kampaně servery Demokratické strany. 

Tajné služby už dříve oznámily, že kampaň, která měla ovlivnit loňské americké prezidentské volby, nařídil přímo ruský prezident Vladimir Putin. Jejím cílem bylo podkopat demokratický proces v zemi a pošpinit demokratickou kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovou. Moskva to odmítá a mluví o „absurdních obviněních bez důkazů“.