Putinův mluvčí znovu odmítl obvinění ze zasahování do voleb. Reagoval na odtajněnou zprávu

Zpravodaj ČT k ruské reakci na odtajněnou zprávu (zdroj: ČT24)

Kreml odmítl tvrzení amerických tajných služeb ohledně údajného vměšování ruských hackerů do amerických prezidentských voleb. Moskva tak zareagovala na páteční zveřejnění odtajněné části zprávy amerických zpravodajců, podle které kampaň nařídil ruský prezident Vladimir Putin. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov znovu odmítl, že by se ruská oficiální místa podílela na hackerských útocích proti USA.

„Naprosto nijak nepodložená halasná obvinění zní tak amatérsky emocionálně, že to sotva odpovídá vysoce profesionální práci prvotřídních tajných služeb,“ prohlásil Peskov a zdůraznil, že nadále nejsou známy jakékoliv věcné údaje, které by americké nařčení podpořily. Moskva je podle mluvčího „vážně unavená“ americkými obviněními, připomínajícími „hon na čarodějnice“.

Poznamenal, že v různých etapách amerických dějin autory honů na čarodějnice po čase střídali racionálněji uvažující odborníci, kteří se místo emocí orientovali na dialog. Zveřejněnou část zprávy označil také za „silně upravenou“, aniž však dodala cokoliv podstatného „kromě rozčarování“. Peskov prý nechápe, proč „tak nudný materiál má budit tolik emocí“, když v něm nenašel nic, kvůli čemu by stálo za to si jej přečíst.

Ještě dál zašla podle zpravodaje ČT v Moskvě mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. „Na svůj Facebook napsala ironickou zprávu, že se jí zdá, cituji: že ve Spojených státech byly nahackovány jen dvě věci – mozek prezidenta Obamy a zprávy o ruských hackerech,“ citoval ji zpravodaj David Miřejovský. 

Americké tajné služby v odtajněné části zprávy o ruském vměšování se do amerických voleb dospěly k závěru, že kampaň nařídil ruský prezident Vladimir Putin. Jejím cílem prý bylo podkopat demokratický proces v zemi a pošpinit demokratickou kandidátku na prezidenta Hillary Clintonovou.