TÉMA

Americké volby

Začínají republikánské primárky. Donald Trump jasně vede, šance mu ale komplikují soudy
Předtím, než si Američané v listopadu zvolí prezidenta, si jednotlivé strany vyberou kandidáty v procesu známém jako primární volby neboli primárky. Nemá se za to, že by přední kandidát demokratů a současný prezident USA Joe Biden narazil ve straně na vážného vyzyvatele. U opozičních republikánů bude situace o něco složitější. I přes značné kontroverze a komplikace však zůstává favoritem bývalý prezident Donald Trump.
15. 1. 2024|Jakub Chodil
Bude to duel dvou starších pánů, řekl o prezidentských volbách v USA Vondra. A velmi nepopulárních, dodal Weiss
Spojené státy zřejmě letos čeká v prezidentských volbách duel dvou starších pánů, protože Donaldu Trumpovi, ani Joeu Bidenovi nevyrostli způsobilí protikandidáti, uvedl v pořadu Události, komentáře europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Komentátor týdeníku Echo Martin Weiss doplnil, že oba kandidáti jsou navíc v zemi velmi nepopulární. Tomáš Klvaňa z New York University Prague vidí v případném vítězství Trumpa zásadní přelom pro Evropu, protože by to znamenalo změnu postoje USA k podpoře Ukrajiny.
9. 1. 2024|ČT24
Trump chce poslat armádu na migranty a omilostnit útočníky z Kapitolu. Biden kandiduje, aby ho zastavil
Během ledna začnou Američané v primárkách vybírat stranické kandidáty na prezidenta. Průzkumy ukazují, že se nejspíš bude opakovat duel mezi exprezidentem Donaldem Trumpem a současným šéfem Bílého domu Joem Bidenem. Podpora je zatím vyrovnaná, i když Trump vede v několika klíčových státech. Zatímco republikán Trump hraje hlavně na protiimigrační rétoriku a slibuje omilostnění útočníků z Kapitolu, demokrat Biden připustil, že jeho cílem je hlavně svého rivala zastavit.
1. 1. 2024|ČT24
Američany dříve znechutila i jízda v opilosti, z desítek Trumpových obvinění ale otupěli, píše NYT
Obvinění bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa ze spiknutí, uchovávání tajných materiálů a dalších přečinů nejprve společnost šokovala, současných 91 obvinění vůči Trumpovi už ale Američany tolik nevzrušuje. Píše to v analýze list The New York Times. Republikáni v reakci na nejnovější kauzu hovoří o politicky motivovaném stíhání a „honu na čarodějnice“, lídři Demokratické strany zase zdůrazňují rovnost všech Američanů před zákonem.
16. 8. 2023|
Novinářka Foggattová: Předvolební Ameriku zcela pohltily Trumpovy soudy, neřeší se politika
Místo klíčových politických témat se ve Spojených státech před prezidentskými volbami řeší hlavně soudní líčení bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. V pořadu Události, komentáře to uvedla novinářka a editorka prestižního časopisu New Yorker Tyler Foggattová, která přednáší v Praze na mezinárodní letní škole žurnalistiky. Podle Foggattové panuje mezi Američany nedůvěra ohledně možných volebních podvodů. Dezinformace v této oblasti se dají očekávat i po hlasování v roce 2024, obává se novinářka.
8. 8. 2023|
Trump střádá obvinění, jeho podpora mezi republikánskými voliči přesto sílí
Donald Trump se stal na jaře prvním obžalovaným americkým exprezidentem v historii, a to v kauze plateb za mlčení pornoherečce. Soud má začít až za osm měsíců, Trumpovi ale mezitím přibývají další obvinění. V úterý večer sám exprezident naznačil, že ho čeká už třetí obžaloba – podle jeho slov v souvislosti s útokem na Kapitol z 6. ledna 2021. Prokuratura se k tomu zatím nevyjádřila.
20. 7. 2023|
Putin prodloužil o další rok zákaz dovozu potravin ze Západu
Ruský prezident Vladimir Putin opět prodloužil platnost svého nařízení o zákazu dovozu potravin ze zemí, které po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym na jaře 2014 přijaly sankce proti tamním společnostem a představitelům. Odveta za západní sankce se prodlužuje do konce roku 2022, uvedl internetový list Gazeta.ru s odvoláním na dokument zveřejněný v úředním věstníku. Putin své rozhodnutí odůvodnil „ochranou národních zájmů“.
21. 9. 2021|
Trump bude chybět na Bidenově inauguraci. Demokraté chystají impeachment
Donald Trump se 20. ledna nezúčastní inaugurace Joea Bidena. Ještě předtím bude možná v pondělí v Kongresu čelit pokusu o sesazení za svou roli v napadení Kapitolu. To už prezident odsoudil, pobouřilo ho „odporné“ násilí. Protestující podle něj znesvětili sídlo americké demokracie. V krátkém videu vyzval mimo jiné ke smíření a zhojení ran. Své příznivce ovšem upozornil, že jejich společná cesta je teprve na začátku.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 22:28|
Násilnosti v americkém Kapitolu mají pátou oběť. Z kanceláří zmizely počítače
Středeční násilnosti v americkém Kapitolu mají pátou oběť. Zraněním způsobeným během vpádu příznivců Donalda Trumpa podlehl policista ze sboru, který areál chrání. Po počátečních nejasnostech to potvrdil samotný sbor. Z několika kanceláří včetně té pro šéfku demokratické většiny Nancy Pelosiovou zmizely počítače. Kvůli vpádu už odstoupili tři vysoce postavení činitelé, kteří měli na starosti pořádek v areálu Kongresu.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 21:28|
„Volitelé promluvili.“ Bidenovo vítězství už uznal i lídr republikánských senátorů McConnell
Lídr republikánů v Senátu USA Mitch McConnell uznal Trumpovu porážku a poblahopřál Joeu Bidenovi. Jeho vítězství ve volbách uznali i další vlivní republikáni z několika amerických států. Vyjádřili se tak krátce poté, co Biden získal očekávaných 306 hlasů volitelů. Stávající prezident Donald Trump však stále odmítá připustit porážku, k čemuž ho už vyzval i nově zvolený prezident. Trump i nadále mluví o volebních podvodech, desítky žalob jeho právníků však už soudy definitivně zamítly.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 20:07|
Trump svolil k předání moci. Podle Bidena jsou USA připraveny zaujmout roli globálního lídra
Americký prezident Donald Trump pověřil svůj tým, aby zahájil předání moci nově zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi. Trump ale pokračuje v právní bitvě zpochybňující výsledky prezidentských voleb. Biden již dříve varoval, že neochota předat moc může mít důsledky pro boj s koronavirovou pandemií. Stát Pensylvánie mezitím potvrdil výsledky tamních prezidentských voleb, podle nich je vítězem Biden. Ten na úterní tiskové konferenci oznámil, že jsou Spojené státy připraveny zaujmout roli globálního lídra.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 20:05|
Biden možná přebere Ameriku na vrcholu pandemie. Teď prosí, aby lidé nosili roušky
Nově zvolený americký prezident představil novou pracovní skupinu odborníků, která mu má po převzetí úřadu pomáhat s řešením pandemie covidu-19. Země se nyní potýká s rekordním nárůstem pozitivních případů, za den jich přibývá kolem 100 tisíc.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 20:34|
Akcie v USA vystoupaly během dne na rekordní úroveň, část zisků ale později ztratily
Americké akcie zahájily pondělní obchodování prudkým růstem a vystoupily na nová maxima. Výrazně k tomu přispěla farmaceutická společnost Pfizer, která zveřejnila příznivé údaje o účinnosti své experimentální vakcíny proti nemoci covid-19. Investoři navíc po zvolení kandidáta Demokratické strany Joea Bidena prezidentem Spojených států doufají ve zlepšení globálních obchodních vztahů a v další uvolňování měnové politiky. Po silném nástupu však začaly akcie během dne stále více klesat a část svých původních zisků nakonec ztratily.
9. 11. 2020Aktualizováno9. 11. 2020, 22:31|
„Unikátní kancelář bez jasného plánu k úspěchu.“ Výměnu v Oválné pracovně tradičně provází dopis
Poté, co americké komise sečtou odevzdané hlasy voličů včetně všech korespondenčních, Spojené státy budou mít ohledně svého příštího prezidenta jasno. Zatímco vítěze nepochybně čeká oslava ve volebním štábu, v Bílém domě se v případě prohry stávajícího prezidenta mohou začít roztáčet kola procesu předávání prezidentské moci.
30. 10. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:44|
OBRAZEM: Oh say, can you see... Američané čekají na jméno svého příštího prezidenta
Ve Spojených státech amerických vrcholí souboj o Bílý dům. V řadě států dělí Donalda Trumpa a Joea Bidena pouhé tisíce hlasů. Jak vypadá bitva o prezidentské křeslo v obou táborech, ukazuje obrazová galerie.
4. 11. 2020|
Největší selhání americké vlády v dějinách, kritizovala Harrisová přístup ke covidu. Pence postup hájil
Osm dní po první prezidentské debatě se v televizním duelu střetli také kandidáti na funkci amerického viceprezidenta – současný zástupce hlavy státu Mike Pence a demokratická senátorka Kamala Harrisová. Zejména Pence je nyní podle médií pod velkým tlakem, kampaní totiž otřásá šíření koronavirové nákazy v nejvyšších patrech americké politiky. Také Harrisová už v debatě zkritizovala administrativu prezidenta Donalda Trumpa za přístup k pandemii covidu-19.
8. 10. 2020Aktualizováno8. 10. 2020, 14:21|
Biden versus Trump: V souboji o Bílý dům půjde hlavně o zdravotnictví, ekonomiku a migraci
Za půl roku už budou američtí občané znát jméno (staro)nového prezidenta. Obhájce úřadu Donalda Trumpa vyzývá demokrat Joe Biden a ústřední témata jeho kampaně jsou jasná –⁠ zdravotnictví a kritika hlavy státu. Kandidáta už podpořili přední straníci, přesto kampaň skýtá úskalí, například nesnáze spojené s koronavirovými omezeními. Kvůli nákaze musel plány měnit i Trump. Prosperující ekonomika USA padá a země eviduje 30 milionů nezaměstnaných. Prezident má pro voliče jasný vzkaz: „Postavili jsme nejlepší ekonomiku na světě, uděláme to znovu.“
7. 5. 2020|
Sanders bodoval u demokratů v zahraničí, americké státy kvůli pandemii odkládají primárky
Senátor Bernie Sanders zvítězil v souboji o zisk demokratické nominace na amerického prezidenta u demokratů žijících v zahraničí. Podle serveru CNN získal téměř 58 procent hlasů, a zajistil si tak dalších devět delegátů na letní nominační sjezd. Kvůli epidemii spojené s koronavirem však některé státy odkládají hlasování. Jako poslední takový krok oznámil nejmenší americký stát Rhode Island.
24. 3. 2020|
Americké volby
Biden zvítězil ve státě Washington, guvernér Ohia se kvůli koronaviru vzbouřil proti soudu
Bývalý americký viceprezident Joe Biden zvítězil v demokratických primárkách ve státě Washington. Píše to agentura AP. Biden tak ovládl pět ze šesti států, kde se minulý týden hlasovalo. Soud v americkém státě Ohio mezitím odmítl odklad místních primárek kvůli epidemii koronaviru. Guvernér Ohia nicméně na Twitteru zdůraznil, že volební místnosti zůstanou přesto zavřené.
17. 3. 2020|
Americké volby
Obamův viceprezident a Trumpův letitý kritik. Joe Biden chytil v primárkách druhý dech
Jedním z demokratických favoritů na zisk prezidentské nominace se po takzvaném volebním superúterý stal sedmasedmdesátiletý Joe Biden, který ovládl primárky ve státech na americkém jihu. Bývalý viceprezident USA působil mezi lety 2009 až 2017 jako „druhý muž“ tehdejšího prezidenta Baracka Obamy. Patří k nejtvrdším kritikům současné hlavy státu Donalda Trumpa. Ve své volební kampani se řídí heslem Amerika je idea.
4. 3. 2020|
Zanícený bojovník za sociální stát a kritik elit. Mladé Američany uhranul Bernie Sanders
Favoritem demokratických primárek se pomalu, ale jistě stává muž, který sám sebe označuje za „demokratického socialistu“. Osmasedmdesátiletý Bernie Sanders je proslulým kritikem vládnoucích elit. Sliby univerzálního zdravotního pojištění, zdanění velkých korporací a odpuštění studentských půjček uchvátil hlavně mladé Američany ze severu a větších měst.
3. 3. 2020|
Americké volby
Komentář Martina Řezníčka: Rudá Achillova pata Bernieho Sanderse
Využít síly protivníka proti němu samému, zní staré a efektivní pravidlo sebeobrany. Proč se namáhat, když lze energii otočit proti jejímu původci? Aktuální primárky ve Spojených státech, v nichž se rozhoduje o nominaci demokratů na amerického prezidenta, a předvolební kampaň vůbec nabízí několik podobných příkladů.
22. 2. 2020|Martin Řezníček
Volby do Kongresu
Napětí po volbách v USA nekončí. Pokračuje těsný souboj o Arizonu i Floridu
Američané s napětím očekávají kompletní výsledky voleb do Kongresu. V některých státech je výsledek velmi těsný, takže se hlasy ještě přepočítávají. Pozornost je upřena hlavně k senátním volbám na Floridě a v Arizoně. Pokud by tam zvítězili republikánští kandidáti, převaha jejich strany ve stočlenném Senátu by byla ještě výraznější. Sněmovnu reprezentantů naopak po osmi letech přebírají demokraté.
8. 11. 2018Aktualizováno8. 11. 2018, 10:13|
Americké volby
Vondra: Demokraté začnou Trumpa finančně dusit a obtěžovat vyšetřováním
Takřka při každých prvních volbách do Kongresu, které se konají po zvolení prezidenta, dochází v USA k vyvažování sil. Prezident dostává „za vyučenou“, což se stalo i v případě Donalda Trumpa, který přišel o většinu ve Sněmovně reprezentantů. V pořadu Události, komentáře se na tom shodli bývalí velvyslanci v USA Alexandr Vondra a Petr Kolář. Podle Vondry se dá očekávat, že demokraté teď budou Trumpa obtěžovat různými vyšetřováními a finančně jej dusit.
8. 11. 2018|