„Každé ráno nás nutili zpívat ruskou hymnu.“ Invazní jednotky už odvlekly z Ukrajiny téměř dvacet tisíc dětí

Horizont ČT24: Únosy ukrajinských dětí do Ruska (zdroj: ČT24)

Ruské jednotky unesly od začátku války z napadené Ukrajiny bezmála dvacet tisíc dětí, tvrdí kyjevské úřady. Rozsáhlý válečný zločin prý nese rysy detailně propracované akce – zahrnuje mimo jiné vynucenou změnu identity i občanství na ruské, nezřídka pod nátlakem. Často ji provází systematická převýchova a dokonce příprava na budoucí službu v ruských ozbrojených silách.

Vypovídá o tom třeba příběh Rostyslava – teenagera, jehož se spolu s dalšími podařilo dostat zpět na Ukrajinu. Nyní jsou v domově pro děti, které byly uneseny do Ruska nebo na Rusy kontrolovaná území. Podařilo se jim sice dostat se zpět na Ukrajinu, ale jejich rodiče buď zemřeli, jsou nezvěstní, nebo se o ně nemohou sami postarat.

Rostyslavovi se ale podařilo uprchnout, a to s pomocí organizace Save Ukraine. Jiný ukrajinský projekt PR Army pak ruské snahy o asimilaci a převýchovu unesených dětí systematicky monitoruje. Kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska vydal na ruského vůdce Vladimira Putina Mezinárodní trestní soud v Haagu zatykač.