Íránu po smrti Raísího kondolují státníci i teroristé

Po úmrtí íránského prezidenta Ebráhíma Raísího směřují do Teheránu kondolence od světových státníků. Soustrast s pozůstalými i íránským lidem vyjádřili zástupci Evropské unie (EU), Číny i další aktéři – například Ruska, Pákistánu, Iráku. Kondolence přišla i od teroristů z Hamásu či jemenských povstalců. Kondoloval také polský prezident Andrzej Duda, který připomněl v této souvislosti tragédii ze Smolensku, při níž zemřel tehdejší prezident Lech Kaczyński a další představitelé. Srovnání vyvolalo v jeho zemi kritiku.

Zpráva o smrti Raísího zasáhla polského prezidenta Andrzeje Dudu. Připomněl, že i Poláci zažili ztrátu hlavy státu při letecké katastrofě. „Známe pocit šoku a prázdnoty, jaké v lidských srdcích a státu zůstanou po náhlé ztrátě politické a společenské elity,“ vzkázal Duda s tím, že Polsko se „s mimořádným pochopením spojuje s blízkými obětí a íránským národem v modlitbě a zármutku“.

Jménem EU vyjádřil soustrast nad smrtí Raísího a dalších členů íránské delegace a posádky při nehodě vrtulníku předseda Evropské rady Charles Michel. „EU vyjadřuje upřímnou soustrast nad smrtí prezidenta Raísího a ministra Amírabdolláhjána, jakož i dalších členů delegace a posádky při nehodě vrtulníku. Naše myšlenky míří k jejich rodinám, uvedl na síti X.

EU kritizuje Írán za porušování lidských práv, dodávání zbraní Rusku i za jeho podporu hútíjských rebelů v Jemenu. Unijní diplomacie již na íránské představitele uvalila řadu sankcí.

K vyjádření lítosti se přidali i další evropští politici, například Francie ale zveřejnila jen stručné prohlášení soustrasti prostřednictvím ministerstva zahraničí. Italská premiérka Giorgia Meloniová ocenila, že íránská oficiální místa hovoří o nehodě a nešíří konspirační teorie. „Nejhlubší soustrast íránskému lidu“, k němuž „míří naše myšlenky a modlitby“, vyslovil maďarský premiér Viktor Orbán.

Události: Íránský prezident Ebrahím Raísí je po smrti (zdroj: ČT24)

Spojené státy nad úmrtími vyjádřily formálně soustrast, napsala v pondělí večer agentura Reuters. Americké ministerstvo zahraničí rovněž uvedlo, že „USA nadále podporují íránský lid, mimo jiné v jeho boji za lidská práva a základní svobody“. Americký ministr obrany Lloyd Austin také odmítl spekulovat, co bylo příčinou pádu helikoptéry s íránskými politiky.

„Náš přístup se nezměnil,“ ujistil mluvčí americké diplomacie Matthew Miller. USA se podle něj nadále budou stavět proti „íránské podpoře terorismu, šíření nebezpečných zbraní i rozvoji jaderného programu“. Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby později připojil, že zesnulý Raísí „měl na rukou krev“ kvůli íránské podpoře extremistických skupin v regionu.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chamaneí v kondolenci napsal, že prezident a jeho delegace zemřeli „mučednickou“ smrtí.

Reakce na Raísího úmrtí se ovšem mezi Íránci rozcházely. Liberální část společnosti vnímala konzervativního klerika a politika negativně. Na sociálních sítích se objevily záběry z několika měst v Íránu, které měly zachycovat oslavy po oznámení jeho smrti.

V zahraničí pak vyhnaní odpůrci režimu své emoce vůbec neskrývali. „Je to velká rána pro Chámeneího, pro celou íránskou diktaturu,“ prohlásil mluvčí Národní rady íránského odporu v Německu Džavad Dabiran. „Toto je ztráta, ze které se Chámeneí jednoduše nevzpamatuje,“ dodal. Exulanti přisuzují Raísímu přímou odpovědnost na masakrech desítek tisíc oponentů režimu v osmdesátých letech i krvavé potlačení nedávných protivládních protestů.

Kondolence z Asie

Sympatie vůdcům i lidu Íránu vyjádřily také sousední Irák nebo Turecko. „Přeji boží milosrdenství zesnulému Raísímu, íránskému ministru zahraničí i ostatním, kteří přišli o život při nehodě. Chci vyjádřit hluboký zármutek, který cítíme kvůli této tragické ztrátě,“ prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „Zpráva z Íránu nás hluboce zarmoutila,“ připojil ministr zahraničí Hakan Fidan.

Čínský prezident Si Ťin-pching označil Raísího smrt za velkou ztrátu pro íránský lid. „Čínský lid ztratil dobrého přítele,“ dodal mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin.

Indický premiér Naréndra Módí vzkázal, že Indie „stojí v této smutné chvíli při Íránu“. „Vyjadřuji upřímnou soustrast jeho rodině a íránskému lidu,“ dodal Módí. Soustrast vyjádřil také katarský emír Tamim bin Hamad Sání či ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Raísího označil za „skutečného přítele Ruska“.

Jak upozornil zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský, do Teheránu míří kondolence také od sousední Arménie a Ázerbájdžánu. Jak korespondent připomněl, Írán v konfliktu o Náhorní Karabach podporoval křesťanskou Arménii proti muslimskému Ázerbájdžánu. Vztahy s Baku byly na bodu mrazu, protože Ázerbájdžán je spojencem Izraele, prodává mu zbraně a ropu. Právě Ázerbájdžán Raísí o víkendu navštívil.

Syrský vůdce Bašár Asad vyjádřil soustrast a solidaritu s Teheránem, který ho podporuje od začátku občanské války v jeho zemi. „Spolupracovali jsme se zesnulým prezidentem na tom, aby strategické vztahy mezi Sýrií a Íránem zůstaly vždy prosperující,“ dodal.

Státní smutek v Pákistánu, Turecku a Libanonu

Pákistán drží den státního smutku a vlajky budou na znamení úcty k Raísímu a jeho společníkům vlát na půl žerdi, oznámil premiér Šahbáz Šaríf. Jménem celého Pákistánu vyjádřil nejhlubší soustrast „bratrskému Íránu“. „Velký íránský národ překoná tuto tragédii s obvyklou odvahou,“ prohlásil Šaríf.

Jeden den státního smutku vyhlásilo také Turecko, třemi dny státního smutku pak uctí Raísího Libanon.

„Saúdská Arábie ujišťuje, že za těchto složitých okolností stojí za Íránskou islámskou republikou a je připravena jí poskytnout jakoukoliv asistenci, jakou budou íránské služby potřebovat,“ vzkázal Rijád, regionální rival Teheránu.

Kondolence od teroristů

Nejhlubší soustrast a solidaritu vyjádřilo také teroristické hnutí Hamás, ocenilo Raísího podporu palestinské otázce a odpor vůči Izraeli. „Tito vůdci podporovali legitimní boj našeho lidu proti sionistické entitě, poskytovali cennou podporu palestinskému odporu a neúnavně se snažili o solidaritu a podporu našeho lidu v nezlomném Pásmu Gazy,“ prohlásili představitelé Hamásu.

Kondolence vyjádřili také představitelé teroristického Hizballáhu, který Írán podporuje. Raísího libanonská militantní organizace označila za „ochránce hnutí odporu“.

Teheránu kondolovali také jemenští povstalci hútíové, v prohlášení v souvislosti s Raísího smrtí hovoří o „mučednictví“. Lídr revolučního výboru jemenských povstalců Muhammad Alí Húsí vyjádřil „nejhlubší soustrast íránskému lidu, íránskému vedení a rodinám prezidenta Raísího a jeho delegace“.