TÉMA

Naréndra Módí

Módí ztrácí autoritu, indické voliče mobilizovala špatná ekonomická situace

Na začátku roku zahájil indický premiér Naréndra Módí se svou Indickou lidovou stranou (BJP) neoficiální volební kampaň ze schodů velkého hinduistického chrámu. Tehdy oznámil, že Indie se chystá po volbách vstoupit do „božské“ éry. Po sečtení hlasů však jeho strana dosáhla na nejméně křesel od roku 2014. Vládnout tak bude muset v koalici Národní demokratické aliance (NDA), kterou Módího BJP vede.
7. 6. 2024|

Íránu po smrti Raísího kondolují státníci i teroristé

Po úmrtí íránského prezidenta Ebráhíma Raísího směřují do Teheránu kondolence od světových státníků. Soustrast s pozůstalými i íránským lidem vyjádřili zástupci Evropské unie (EU), Číny i další aktéři – například Ruska, Pákistánu, Iráku. Kondolence přišla i od teroristů z Hamásu či jemenských povstalců. Kondoloval také polský prezident Andrzej Duda, který připomněl v této souvislosti tragédii ze Smolensku, při níž zemřel tehdejší prezident Lech Kaczyński a další představitelé. Srovnání vyvolalo v jeho zemi kritiku.
20. 5. 2024Aktualizováno20. 5. 2024, 14:19|

Miliarda Indů volí. Módí sází na hospodářský boom, dráždí Čínu a koketuje s Ruskem

V Indii odstartoval šestitýdenní volební maraton, při němž skoro miliarda lidí rozhodne o složení tamní dolní komory parlamentu. Jasným favoritem je nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího. Během dekády u moci se Módímu podařilo dostat Indii mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky světa a učinit z ní globální velmoc, která směle konkuruje Číně a udržuje pragmatické vztahy s Ruskem. Módího vládu nicméně poznamenaly útoky proti muslimům, sílící nezaměstnanost mezi mladými a omezování nezávislých médií. Opozice se proto před volbami spojila v široké nesourodé alianci, a to s jediným cílem: nedovolit Módímu třetí funkční období v řadě.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 20:17|

Módí otevřel na místě stržené mešity hinduistický chrám. Jeho strana to slibovala přes 30 let

V severoindickém městě Ajódhja otevřel své brány věřícím hinduistický chrám zasvěcený Rámovi. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil premiér Naréndra Módí, bollywoodští herci i slavní sportovci. Svatyně stojí na místě mešity, jejíž stržení vyvolalo v devadesátých letech ve městě nepokoje, při nichž zemřelo na dva tisíce lidí. I proto se otevření kontroverzní stavby neúčastnila většina zástupců opozice.
22. 1. 2024|

Česko a Indie chtějí spolupracovat v oblasti medicíny nebo umělé inteligence, řekl Fiala po setkání s Módím

Česká republika musí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu hledat spolehlivé demokratické partnery ve světě a Indie hraje v tomto ohledu klíčovou roli. Ve svém projevu na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Global Summit v západoindickém státě Gudžarát to prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Ten ve středu posléze jednal se svým indickým protějškem Naréndrou Módím o posílení česko-indické spolupráce, a to například v rozvoji jaderné energetiky.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 13:58|

Muslimové v Indii se bouří proti zákonu, který při získání občanství upřednostní lidi jiného vyznání

Nejméně dva lidé zemřeli ve městě Mangalúru na jihu Indie při demonstracích proti novému kontroverznímu zákonu o občanství. Policie podle serveru BBC zatkla tisíce lidí, kteří navzdory zákazu shromažďování už několikátý den pokračovali v demonstracích po celé zemi. Úřady také na mnoha místech omezily přístup na internet i mobilní komunikaci.
19. 12. 2019|