Módí otevřel na místě stržené mešity hinduistický chrám. Jeho strana to slibovala přes 30 let

V severoindickém městě Ajódhja otevřel své brány věřícím hinduistický chrám zasvěcený Rámovi. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil premiér Naréndra Módí, bollywoodští herci i slavní sportovci. Svatyně stojí na místě mešity, jejíž stržení vyvolalo v devadesátých letech ve městě nepokoje, při nichž zemřelo na dva tisíce lidí. I proto se otevření kontroverzní stavby neúčastnila většina zástupců opozice.

Otevření chrámu přišly oslavit tisíce lidí. Za zpěvu hymnů proběhly tradiční rituály a kněží za přítomnosti premiéra a dalších hodnostářů posvětili dětskou sochu boha Rámy. Módí to označil za historický den a prohlásil, že se podobá „povstání národa, který zlomil mentalitu otroctví, národa, který čerpá odvahu z každého utrpení minulosti a tímto způsobem vytváří nové dějiny“.

Později se premiér v projevu k asi osmi tisícům hodnostářů a hostů radoval, že Ráma již nebude ve „stanu“, což je narážka na dosavadní provizorní uspořádání.

Někteří hinduističtí věrozvěstové a většina opozice slavnost bojkotovala s tím, že ji Módí využívá k politickým cílům. BBC upozorňuje, že v příštích několika měsících se v Indii uskuteční všeobecné volby a Módího političtí soupeři tvrdí, že vládnoucí hinduistická a nacionalistická strana Bháratja Džánata Party (BJP) bude chrám využívat k nalákání voličů.

Kritici také obviňují vládu ze zneužívání náboženského svátku v zemi, která je – podle ústavy – sekulární. U muslimů, největší indické menšiny, vyvolala tato událost strach a bolestné vzpomínky, uvedli členové komunity v Ajódhji pro BBC před pondělním obřadem.

Slib postavit chrám dala BJP svým voličům už před 35 lety a pomohl jí dostat se do celostátní politiky.

Indický premiér Módí otevřel kontroverzní hinduistický chrám (zdroj: ČT24)

Kdo má nárok na místo pod svatyní?

O umístění chrámu se vedly po desetiletí tvrdé spory. Na posvátné místo si činí nárok jak hinduisté, tak muslimové. Neshoda pramení ze sporu, který v roce 1992 vyvolal celonárodní nepokoje, při nichž zahynulo na dva tisíce lidí, převážně muslimů, poté, co zde hinduističtí extremisté zničili Báburovu mešitu postavenou v 16. století.

Hinduisté tvrdí, že se zde narodil Ráma a místo pro ně bylo posvátné dlouho předtím, než muslimští Mughalové v roce 1528 srovnali se zemí původní chrám, aby si zde postavili mešitu. V roce 2019 Nejvyšší soud předal pozemek hinduistům a zároveň nařídil přidělení odděleného pozemku muslimům pro stavbu mešity.

Báburova mešita
Zdroj: Wikimedia/Samuel Bourne

Stavba hinduistického chrámu ještě není dokončena, hotový má mít tři patra a měřit padesát metrů na výšku a přes sto metrů na délku. Úřady očekávají, že po dostavbě chrámu bude Ajódhju denně navštěvovat více než 150 tisíc poutníků.

Ve městě bylo v posledních týdnech otevřeno nové letiště a vlakové nádraží, vyrostlo zde také několik nových hotelů a ty existující byly renovovány. Vláda vyčlenila na oživení kdysi klidného poutního města 3,85 miliardy dolarů (87,6 miliardy Kč), napsal server BBC News.