TÉMA

BJP

Módí ztrácí autoritu, indické voliče mobilizovala špatná ekonomická situace

Na začátku roku zahájil indický premiér Naréndra Módí se svou Indickou lidovou stranou (BJP) neoficiální volební kampaň ze schodů velkého hinduistického chrámu. Tehdy oznámil, že Indie se chystá po volbách vstoupit do „božské“ éry. Po sečtení hlasů však jeho strana dosáhla na nejméně křesel od roku 2014. Vládnout tak bude muset v koalici Národní demokratické aliance (NDA), kterou Módího BJP vede.
7. 6. 2024|

Indické volby vyhrála Národní demokratická aliance vedená Módím

Vítězem parlamentních voleb v Indii se stala Národní demokratická aliance (NDA) vedená premiérem Naréndrou Módím. V novém parlamentu získá 295 křesel, a bude tak mít většinu, napsal server listu Hindustan Times. Módí, který však o poznání oslabil, se už předtím prohlásil vítězem hlasování v nejlidnatější zemi světa.
4. 6. 2024Aktualizováno4. 6. 2024, 22:23|

Miliarda Indů volí. Módí sází na hospodářský boom, dráždí Čínu a koketuje s Ruskem

V Indii odstartoval šestitýdenní volební maraton, při němž skoro miliarda lidí rozhodne o složení tamní dolní komory parlamentu. Jasným favoritem je nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího. Během dekády u moci se Módímu podařilo dostat Indii mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky světa a učinit z ní globální velmoc, která směle konkuruje Číně a udržuje pragmatické vztahy s Ruskem. Módího vládu nicméně poznamenaly útoky proti muslimům, sílící nezaměstnanost mezi mladými a omezování nezávislých médií. Opozice se proto před volbami spojila v široké nesourodé alianci, a to s jediným cílem: nedovolit Módímu třetí funkční období v řadě.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 20:17|

Módí otevřel na místě stržené mešity hinduistický chrám. Jeho strana to slibovala přes 30 let

V severoindickém městě Ajódhja otevřel své brány věřícím hinduistický chrám zasvěcený Rámovi. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil premiér Naréndra Módí, bollywoodští herci i slavní sportovci. Svatyně stojí na místě mešity, jejíž stržení vyvolalo v devadesátých letech ve městě nepokoje, při nichž zemřelo na dva tisíce lidí. I proto se otevření kontroverzní stavby neúčastnila většina zástupců opozice.
22. 1. 2024|

Spor jaderných států o Kašmír hoří už dekády. Muslimové se bojí okupace, pandité touží po návratu

Dvě jaderné mocnosti, Indie a Pákistán, se v srpnu ocitly na prahu války. Bodem sváru je indický Kašmír, sporné území, jemuž Dillí odebralo zvláštní status. Muslimové se obávají indické okupace a ztráty identity. Indická nacionalistická vláda však tvrdí, že bojuje proti sílícímu radikalismu v oblasti, kterou chce začít víc ekonomicky rozvíjet. Zatímco Kašmír zůstává odříznutý od světa, v návrat z exilu doufají statisíce panditů. Hinduistickou elitu vyhnalo na začátku 90. let islámské násilí.
29. 8. 2019|