Indické volby vyhrála Národní demokratická aliance vedená Módím

Horizont ČT24: Volby v Indii (zdroj: ČT24)

Vítězem parlamentních voleb v Indii se stala Národní demokratická aliance (NDA) vedená premiérem Naréndrou Módím. V novém parlamentu získá 295 křesel, a bude tak mít většinu, napsal server listu Hindustan Times. Módí, který však o poznání oslabil, se už předtím prohlásil vítězem hlasování v nejlidnatější zemi světa.

Národní demokratická aliance, jejíž nejsilnější součástí je Módího Indická lidová strana (BJP), získala sice pohodlnou většinu, na druhou stranu podle agentury AP i dalších médií zaostala za očekáváními. Sám Módí stanovil ambiciózní cíl získat přes 400 z 543 parlamentních křesel. V posledních volbách v roce 2019 obsadila jeho hinduistická nacionalistická strana i se svými spojenci 353 křesel, a nyní tedy koalice o téměř šedesát oslabila.

„Dnešní (čtvrteční) vítězství je vítězstvím největší demokracie na světě,“ komentoval přesto výsledky před svými příznivci Módí, který 1,4miliardovou zemi vede od roku 2014.

V hlasování si oproti předchozím volbám výrazně polepšila koalice opozičních stran INDIA vedená Indickým národním kongresem (INK), která bude mít podle Hindustan Times nejméně 226 mandátů a v dalších pěti obvodech vede.

Indická média se však zatím v počtech křesel pro jednotlivé koalice zcela neshodují. Server listu Times of India píše, že opozice bude mít 234 křesel, zatímco NDA 293. Zbývajících šestnáct křesel obsadí představitelé dalších uskupení.

Oba tábory prohlásily, že dosáhly určitého vítězství

Tváří v tvář překvapivým výsledkům oba tábory prohlásily, že dosáhly určitého vítězství, poznamenala agentura AP. „Lidé potřetí za sebou vložili důvěru v NDA,“ uvedl Módí s tím, že v dějinách Indie to je historický úspěch. V projevu před davem příznivců u sídla své strany později řekl, že jeho aliance bude potřetí za sebou sestavovat vládu.

Opoziční Indický národní kongres naopak uvedl, že volby jsou pro Módího „morální a politickou porážkou“. „Toto je vítězství veřejnosti a výhra pro demokracii,“ prohlásil předseda INK Mallikárdžun Kharge.

„Bude muset činit kompromisy. (...) Agenda hinduistického nacionalismu bude do jisté míry omezená tím, na co budou ochotni přistoupit partneři. Doposud, ve druhém funkčním období, toto omezení neměla,“ podotkl k výsledku Módího BJP indolog z Ústavu asijských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Martin Hříbek.

Gándhí: Voliči Módího stranu potrestali

Předseda vlády Módí byl znovuzvolen poslancem ve volebním obvodu v posvátném hinduistickém městě Váránasí. Indická lidová strana ale ztratila křeslo v symbolickém volebním obvodu ve městě Ajódhja, kde Módího vláda nechala postavit kontroverzní hinduistický chrám na místě Báburovy mešity zbourané hinduistickými aktivisty.

Podle Ráhula Gándhího, který je nejznámější osobností opozičního Indického národního kongresu, výsledky ukazují, že voliči „Módího stranu potrestali“ a nechtějí, aby jim Módí vládl. „Lidé vyslali jasný vzkaz premiérovi Módímu a ministrovi vnitra Amitu Šáhovi. Nechtějí, aby vedli zemi,“ řekl Gándhí, který podobně jako Módí obhájil svůj poslanecký mandát.

Studio ČT24: Indolog Hříbek k volbám v Indii (zdroj: ČT24)

Tvrdá kampaň

Volby v Indii začaly 19. dubna a skončily v sobotu. V zemi s 1,4 miliardy obyvatel byly volby rozdělené do sedmi fází, v nichž se vždy hlasovalo v jiných oblastech. Indie používá elektronické hlasovací přístroje, které umožňují rychlé sečtení hlasů.

Volby ovlivnila i tvrdá negativně vedená kampaň plná osočování a útoků. V první fázi mnoho příznivců Módího hlasovat nepřišlo, proto premiér vsadil na kontroverzní nacionalisticko-hinduistickou kartu a začal vykreslovat opozici jako spojence menšinových muslimů.

Jeden z lídrů opozičních stran vládu navíc obvinil, že se ho pokouší zničit ve vykonstruované korupční kauze. Poslední den voleb se z rozhodnutí soudu musel vrátit do vazby. „Chci vzkázat lidem v Dillí, že se vracím do vězení ne proto, že bych něco spáchal. Jdu tam kvůli tomu, že jsem pozvedl hlas proti diktatuře,“ prohlásil Arvind Kejriwal.

Třiasedmdesátiletý Módí i po deseti letech u moci zůstává v zemi velice populární, a tak je na cestě stát se teprve druhým indickým premiérem, který si udrží vládu pro třetí funkční období. Dosud to dokázal jen první indický premiér Džaváharlál Néhrú. Pod Módího vedením je Indie sílící mocností na globálním poli, jak ale podotkla agentura AP, jeho úřadování provází také nárůst nezaměstnanosti, útoky hinduistických nacionalistů na menšiny a omezování svobody projevu.

Podle Hříbka Módí zemi na mezinárodní scéně posunul do mnohem prominentnější pozice. „A uvnitř země ji posunul poněkud dále od klasického modelu liberální demokracie směrem k nějakému modelu demokracie zakořeněné v indické kultuře, jak to sami prezentují, nebo k nějakému trochu více autoritářskému způsobu vlády,“ vysvětlil.

Akciový trh zažívá v úterý nejhorší den od pandemie covidu-19. Jeho hlavní index v polovině obchodování ztrácel kolem osmi procent. Investory překvapily právě dílčí výsledky voleb, které pro koalici nynějšího premiéra Módího vycházejí hůř, než se čekalo.