TÉMA

Ráhul Gándhí

Módí ztrácí autoritu, indické voliče mobilizovala špatná ekonomická situace

Na začátku roku zahájil indický premiér Naréndra Módí se svou Indickou lidovou stranou (BJP) neoficiální volební kampaň ze schodů velkého hinduistického chrámu. Tehdy oznámil, že Indie se chystá po volbách vstoupit do „božské“ éry. Po sečtení hlasů však jeho strana dosáhla na nejméně křesel od roku 2014. Vládnout tak bude muset v koalici Národní demokratické aliance (NDA), kterou Módího BJP vede.
7. 6. 2024|

Indické volby vyhrála Národní demokratická aliance vedená Módím

Vítězem parlamentních voleb v Indii se stala Národní demokratická aliance (NDA) vedená premiérem Naréndrou Módím. V novém parlamentu získá 295 křesel, a bude tak mít většinu, napsal server listu Hindustan Times. Módí, který však o poznání oslabil, se už předtím prohlásil vítězem hlasování v nejlidnatější zemi světa.
4. 6. 2024Aktualizováno4. 6. 2024, 22:23|

Po šesti týdnech skončily indické parlamentní volby. Premiér Módí pravděpodobně směřuje k vítězství

V Indii v neděli skončila sedmá a poslední fáze šest týdnů trvajících parlamentních voleb. Podle průzkumu u volebních místností získala nejvíce hlasů favorizovaná vládní nacionalistická Indická lidová strana (BJP) nynějšího osmašedesátiletého premiéra Naréndry Módího.
19. 5. 2019|

Největší volby na světě. Téměř miliarda Indů vybírá nový parlament

V Indii ve čtvrtek začínají největší demokratické volby na světě. Až 900 milionů voličů vybírá zástupce do dolní komory parlamentu a samotné hlasování potrvá 39 dní. Hlavním favoritem je současný premiér a vůdce nacionalistické Indické lidové strany (BJP) Naréndra Módí. O křeslo v čele vlády však usiluje také Ráhul Gándhí, vůdce opozičního Indického národního kongresu (INK).
11. 4. 2019|