Módí ztrácí autoritu, indické voliče mobilizovala špatná ekonomická situace

Na začátku roku zahájil indický premiér Naréndra Módí se svou Indickou lidovou stranou (BJP) neoficiální volební kampaň ze schodů velkého hinduistického chrámu. Tehdy oznámil, že Indie se chystá po volbách vstoupit do „božské“ éry. Po sečtení hlasů však jeho strana dosáhla na nejméně křesel od roku 2014. Vládnout tak bude muset v koalici Národní demokratické aliance (NDA), kterou Módího BJP vede.

Jak ukázaly konečné oficiální výsledky indických voleb, Módího straně se v nejlidnatější zemi světa nepodařilo získat samostatnou většinu. BJP si zajistila 240 křesel z 543. K sestavení vlády je zapotřebí 272 křesel. Pro dosavadního premiéra výsledek znamená sníženou autoritu a nutnost spolehnout se na své partnery v koalici NDA.

Opoziční Indická národní rozvojová aliance (INDIA) vedená stranou Kongres si vedla mnohem lépe, než se očekávalo, získala 232 křesel. Tvář této aliance, zákonodárce strany Kongres Ráhul Gándhí, byl Módím dlouho zesměšňován a mnohými analytiky přehlížen jako neefektivní a slabý vůdce.

„Voliči poslali Módímu jasný vzkaz – nechceme tě,“ řekl v úterý večer Gándhí podle CNN. Jeho strana získala oproti posledním volbám téměř dvojnásobek křesel. V roce 2019 jich měla 52, nyní je to 99.

Opozice si polepšila napříč státy

Dobře si vedli také spojenci Kongresu a další klíčové subjekty opoziční aliance. Strana Samajwadi (SP) například získala sedmatřicet křesel v indickém nejlidnatějším státě Uttarpradéš, to bylo pro BJP velkým překvapením. Módího strana zde nezískala nejvíce křesel poprvé za patnáct let.

Uttarpradéš, který má více obyvatel než Brazílie, vysílá do parlamentu osmdesát zákonodárců a je považován za zvěstovatele celostátních voleb. Tento stát je také srdcem hinduismu a díky tomu má širokou podporu pro Módího hinduistický nacionalistický program.

„Pro tyto volby si Módí stanovil cíl 370 křesel pro samotnou BJP a přes 400 křesel pro alianci NDA. To se podařilo potřít. Indie zvítězila,“ cituje Deutsche Welle Pawana Kheru z opoziční strany Kongres.

Veřejnost mobilizovala ekonomická situace

Rám Pratap Singh, politický tajemník Strany Samajwadi, uvedl, že BJP se spoléhala na agresivní hinduistický nacionalistický plán. V minulosti to Módímu přineslo volební úspěch, nyní se však situace změnila.

„Jednalo se o nejotevřenější komunální a nejagresivnější celostátní kampaň Módího, který používal zastřené invektivy vůči muslimské komunitě,“ řekl podle Deutsche Welle Gilles Verniers, politolog a vedoucí pracovník think tanku Center for Policy Research. Výsledek je podle něj „odmítnutím politiky nenávisti“ a zpochybňuje představu o Módího neporazitelnosti.

Kritici rovněž obvinili Módího z podkopávání indické demokracie a ústavních institucí, jakož i ze snahy potlačit politické oponenty a disent. BJP tato obvinění odmítla. Opoziční strany útočily na Módího nejen kvůli jeho hinduistické nacionalistické politice, ale také kvůli problémům, jako je nezaměstnanost, rostoucí inflace a nerovnost.

Varniers věří, že právě ekonomické potíže a nespokojenost veřejnosti s krizí nezaměstnanosti sehrály ve výsledku voleb klíčovou roli. Podobný názor sdílí i ekonom Arun Kumar. Všechny tyto ekonomické problémy pomohly „mobilizovat veřejnost“ proti BJP, míní.

Rychlý růst ekonomiky, ale i prohlubování rozdílů

Od svého nástupu k moci v roce 2014 dosáhl Módí značné popularity, a to díky řadě rozvojových a sociálních programů. Pod jeho vedením se země s 1,4 miliardy obyvatel stala nejrychleji rostoucí velkou ekonomikou na světě a moderní globální mocností, která dosáhla pokroku v oblasti technologií a vesmíru, připomíná web CNN.

Navzdory těmto úspěchům však přetrvává chudoba a nezaměstnanost mladých lidí – zejména ve venkovských oblastech a prohlubují se rozdíly v bohatství.

BJP je dlouhodobě obviňována z využívání státních orgánů k potlačování oponentů. Za Módího vlády byla indická média zkrocena a v předvolebním období čelili opoziční představitelé a strany řadě právních a finančních problémů, poukazuje CNN.

V březnu vyvolalo protesty v hlavním městě zatčení populárního vůdce strany Aam Aadmi, hlavního ministra Dillí a zarytého Módího kritika Arvinda Kejriwala. Jeho propuštění na předběžnou kauci minulý měsíc podnítilo opozici k tvrdému boji proti BJP a sjednotilo skupinu politických vůdců, kteří byli kdysi rozděleni kvůli ideologickým rozdílům. Nyní tvrdí, že společně bojují na život a na smrt za záchranu ústavy země.

Kritici také tvrdí, že deset let Módího vlády vedlo k rostoucí náboženské polarizaci, kdy islamofobie postihuje velkou část z více než dvou set milionů muslimů v zemi. V jednom ze svých vystoupení Módí dokonce obvinil muslimy, kteří jsou součástí Indie již po staletí, z toho, že jsou „infiltrátoři“.

Úterní výsledky zřejmě ukazují, že velká část voličů takovou rétoriku odmítla.