Trudeau nařkl Indii ze zapojení do vraždy představitele Sikhů. Dillí varuje občany před cestou do Kanady

Horizont ČT24: Napětí mezi Indií a Kanadou (zdroj: ČT24)

Mezi Indií a Kanadou výrazně vzrostlo napětí poté, co kanadský premiér Justin Trudeau prohlásil, že podle kanadských tajných služeb za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda. Obě země si vzájemně vypověděly po jednom diplomatovi. Nově Indie vyzvala své občany pobývající v Kanadě i ty, kteří se do země chystají, k opatrnosti.

„Vzhledem k rostoucím protiindickým aktivitám, politicky tolerovaným zločinům z nenávisti a zločinnému násilí v Kanadě by všichni občané Indie v této zemi i ti, co se tam chystají cestovat, měli být maximálně opatrní,“ uvedlo indické ministerstvo zahraničí. Některým kanadským regionům by se podle něj měli Indové zcela vyhýbat.

Roztržka se odehrává necelé dva týdny poté, co se Trudeau v Indii zúčastnil setkání skupiny G20, kde indického premiéra o zjištěních kanadských vyšetřovatelů osobně informoval.

Módího vláda tvrzení Kanady o zapojení indických tajných služeb do vraždy zastánce samostatného státu Sikhů Hardeepa Singha Nijjara kategoricky popírá. Za stejný provaz spolu s ní táhne i opoziční Indický národní kongres. „To, že Trudeau brání teroristu Hardeepa Singha Nijjara, je naprosto ostudné,“ napsal na síti X jeden z jejích poslanců. V zemi dokonce propukly protesty.

„Beru na vědomí indické cestovní doporučení, ale Kanada je bezpečná země,“ uvedl v reakci na krok Dillí kanadský ministr veřejné bezpečnosti Dominic LeBlanc. Kanada zatím veřejně nesdělila, proč Indii z podílu na vraždě separatisty podezírá. Pachatelé dopadeni nebyli.

Indické ministerstvo zahraničí apelovalo především na indické studenty v Kanadě, aby se měli na pozoru. Podle agentury Reuters přichází od roku 2018 nejvíc zahraničních studentů do Kanady právě z Indie. V loňském roce jejich počet dosáhl téměř 320 tisíc, což je asi čtyřicet procent všech studentů ze zahraničí.

Zastánce státu Sikhů

Nijjara, který byl zastřelen 18. června před sikhským chrámem ve městě Surrey v provincii Britská Kolumbie, v roce 2020 označila indická vláda za teroristu, neboť podporoval vznik nezávislého sikhského státu Chálistánu v oblasti indického Paňdžábu.

V Kanadě žije nejpočetnější sikhská menšina mimo indický Paňdžáb. Podle posledního sčítání lidu z roku 2021 se k tomuto náboženství v Kanadě hlásí zhruba 770 tisíc lidí.

Už v úterý pozdě večer doporučila Ottawa kanadským občanům, aby se vyhnuli cestám do indického státu Džammú a Kašmír „kvůli nepředvídatelné bezpečnostní situaci“. Na tomto území separatisté bojují proti indické vládě od roku 1989, ačkoli násilí ze strany militantů v posledních letech výrazně polevilo. „Hrozí zde terorismus, militantní akce, občanské nepokoje a únosy,“ uvádí kanadský dokument.