Česko a Indie chtějí spolupracovat v oblasti medicíny nebo umělé inteligence, řekl Fiala po setkání s Módím

Události: Premiér Fiala na návštěvě Indie (zdroj: ČT24)

Česká republika musí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu hledat spolehlivé demokratické partnery ve světě a Indie hraje v tomto ohledu klíčovou roli. Ve svém projevu na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Global Summit v západoindickém státě Gudžarát to prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Ten ve středu posléze jednal se svým indickým protějškem Naréndrou Módím o posílení česko-indické spolupráce, a to například v rozvoji jaderné energetiky.

Fiala po schůzce s Módím informoval, že indický premiér projevil zájem spolupracovat s Českem na rozvoji malých modulárních reaktorů.

Státníci se také dohodli na strategickém partnerství v oblasti inovací. To vytváří rámec pro spolupráci škol, výzkumných ústavů a podniků z Česka a Indie. Zahrnuje oblasti od medicíny přes umělou inteligenci po kybernetiku, sdělil Fiala. Český premiér rovněž požádal Módího o podporu pro získání dalších indických lvů pro pražskou zoo.

Fiala na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Global Summit označil za klíč k úspěšné budoucnosti inovace, nové technologie, vyspělý průmysl a aplikovaný výzkum. Spolupráce s Indií ohledně inovací bude zahrnovat oblasti, jako je energetika či infrastruktura, předestřel Fiala.

„Děkuji panu premiérovi za vřelé přivítání (...). V oblastech inovací, vyspělého průmyslu a aplikovaného výzkumu Česká republika s Indií spolupracuje a jsou vidět konkrétní výsledky. Věřím, že do budoucna se spolupráce ještě prohloubí. Potenciál je zde obrovský,“ napsal český předseda vlády na Facebooku.

Česko je jednou z partnerských zemí letošního desátého ročníku ekonomického fóra, které Gudžarát pořádá každé dva roky. Na akci se podle jejích webových stránek letos přihlásilo více než 45 tisíc delegátů a přes 48 tisíc firem.

Kromě českého premiéra na summitu vystoupili také Módí, hlava státu Východního Timoru a nositel Nobelovy ceny za mír José Ramos-Horta či prezidenti Spojených arabských emirátů a Mosambiku.

Fiala uctil Gándhího památku

Fórum se koná v komplexu Mahátma Mandir v Gándhínagaru. Město, které je správním centrem země, je pojmenované po zakladateli samostatného indického státu a rodákovi z Gudžarátu Mahátmovi Gándhím.

Český premiér uctil jeho památku v Sábarmatí Ášramu, kde Gándhí strávil třináct let života a odkud se v roce 1930 se svými stoupenci vydal na známý solný pochod na protest proti britskému monopolu na výrobu soli.

Fiala v poutním místě Sábarmatí Ášram, které se nachází v největším gudžarátském městě Ahmadábádu, usedl i za kolovrátek, který se stal symbolem indického boje za nezávislost na koloniální mocnosti Británii. Aby dosáhl nezávislosti Indie na dovozu britských průmyslových výrobků, zasazoval se Gándhí o oživení starých řemeslných tradic.

Indie je po Číně a Japonsku třetí největší ekonomikou v Asii. Patří k nejdůležitějším asijským obchodním partnerům Česka, hodnota vzájemného obchodu obou zemí v posledních letech přitom stoupá. Z informací ministerstva průmyslu a obchodu vyplývá, že z České republiky se loni do Indie vyvezlo zboží za 25,2 miliardy korun, opačným směrem plynulo zboží za 48,9 miliardy.