Záchranáři vyzvedli tělo íránského prezidenta Raísího z havarovaného vrtulníku

Íránská státní televize podle agentury Reuters oznámila, že při nedělní nehodě vrtulníku zemřel prezident Ebrahím Raísí i ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján. Polohu havarovaného stroje se záchranářům podařilo určit v pondělí ráno. Z trosek v nepřístupném terénu se jim podařilo vyzvednout ostatky zemřelých.

Záchranáři vyzvedli ostatky Raísího a dalších osmi cestujících, uvedl šéf íránského Červeného půlměsíce Pír Hosejn Kolívand, a oznámil ukončení pátracích operací. Dodal, že těla jsou převážena do města Tabríz, které je správním střediskem íránské provincie Východní Ázerbájdžán. Podle televize al-Džazíra stále není jasné, kde bude Raísí pohřben.

Podle íránského státního tisku bylo na palubě havarovaného stroje celkem devět lidí, včetně 60letého Amírabdolláhjána a dalších představitelů, mimo jiné guvernéra Východního Ázerbájdžánu. Vrtulníkem cestovali také příslušníci ochranky.

Události: Íránský prezident Ebrahím Raísí je po smrti (zdroj: ČT24)

Podle agetury Reuters státní média tvrdí, že vrtulník s Raísím v neděli v husté mlze havaroval do vrcholu hory. Záchranné týmy bojovaly celou noc s nepřízní počasí a obtížným terénem, k troskám se dostaly v pondělních časných ranních hodinách. Íránská státní televize už dříve informovala o tom, že „nejsou žádné náznaky, že cestující na palubě vrtulníku jsou naživu.“ Nejmenovaný íránský činitel agentuře Reuters řekl, že vrtulník zcela shořel.

Trosky zříceného vrtulníku, ve kterém zahynul íránský prezident Ebrahím Raísí
Zdroj: Stringer/WANA via Reuters

„Íránská média zveřejnila několik obrázků z místa nehody. Na fotografii, která je pořízená zblízka v zalesněném svahu hory, je vidět pouze ocasní plocha zříceného vrtulníku,“ popsal zahraniční zpravodaj ČT Václav Černohorský. Média zveřejnila také videozáznam z ovládacího panelu bezpilotního letounu, který po troskách pátral. „Na něm je z dálky vidět to místo, jsou tam ohořelé stromy, ohořelé trosky stroje,“ dodal. „Zbývá zodpovědět otázku, proč se vrtulník zřítil, co k tomu vedlo,“ uvedl Černohorský s tím, že na posledních záběrech s Raísím z íránsko-ázerbájdžánského pomezí je vidět, jak vrtulník místo opouští.

Jedná se o zhruba třicet let starý stroj americké výroby Bell 212, který podle zpravodaje nebývá vybavený technologií pro let v těžkých podmínkách, jako je mlha a déšť. „Kdo rozhodl, že vrtulník poletí, co konkrétně se stalo, že se vrtulník zřítil?“ shrnul základní otázky Černohorský a upozornil, že dva ze tří vrtulníků v konvoji bezpečně přistály.

Zpravodaj ČT Černohorský k úmrtí íránského prezidenta (zdroj: ČT24)

Ajatolláh Alí Chameneí, nejvyšší íránský představitel, vyjádřil po úmrtí prezidenta a ministra zahraničí soustrast. Vyhlásil také pět dní státního smutku. Vláda v Teheránu v pondělí podle agentury AFP avizovala, že Raísího smrt „nezpůsobí sebemenší narušení“ správy Íránu.

Nabídka pomoci ze zahraničí

Pomoc s pátráním Teheránu nabídla řada zemí od Evropské unie až po Rusko, které vyslalo tým 47 záchranářů vybavených vrtulníkem a technikou. Turecko na íránskou žádost poskytlo svůj vrtulník s technologií nočního vidění.

Pomoc nabídl i obvyklý rival Íránu, Saúdská Arábie. „Království Saúdská Arábie ujišťuje, že za těchto složitých okolností stojí za Íránskou islámskou republikou a je připraveno jí poskytnout jakoukoli asistenci, jakou budou íránské služby potřebovat,“ uvedlo saúdské ministerstvo zahraničí.

„Při podobných neštěstích, jako je havárie vrtulníku nebo při přírodních katastrofách, pomoc nabízí nejenom přátelé, ale prakticky v tomto regionu i nepřátelé. Respektive rivalové, nechtěl bych to nazvat otevřeným nepřátelstvím,“ přiblížil Vlastislav Bříza z Fakulty sociálních věd Karlovy univerzity.

Írán podle publicisty Hospodářských novin Pavla Novotného zažívá „velký šok“. Podle Černohorského nehoda „otřásla íránskou veřejností“.

„Co je pro nás, pro Západ, ale i pro Izrael, důležitější, že od začátku označuje tento incident za tragédii, havárii. Neviní z tohoto útoku kohokoliv zvenčí,“ domnívá se Novotný. Nejmenovaný izraelský představitel podle agentury Reuters v reakci na události v Íránu uvedl, že do pádu vrtulníku nebyl Jeruzalém nijak zapojen.

Studio 6: David Borek o úmrtí íránského prezidenta Raísího (zdroj: ČT24)

Vrtulník havaroval na cestě z pohraničí s Ázerbájdžánem

Prezident Raísí se v neděli letecky přesouval z oblasti na hranici Íránu s Ázerbájdžánem, kde se dopoledne zúčastnil slavnostního otevření přehrady s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem, napsala agentura AP. Podle íránských státních médií vrtulník havaroval v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu, odkud byl hlášen silný déšť, mlha a vítr.

Havárie se odehrála v době, kdy Blízkým východem zmítá válka mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy, během níž Raísí pod vedením Chameneího minulý měsíc zahájil bezprecedentní útok z vlastního území na Izrael pomocí dronů a raket.

Do Teheránu přicházejí po zprávě o Raísího úmrtí kondolence. Soustrast vyjádřili představitelé Indie, Pákistánu, Iráku, Ruska i Evropské unie, ale i teroristé z Hamásu nebo jemenští povstalci.