TÉMA

Mohammad Mochbar

Írán se loučil s Raísím, na ceremonii promluvil i šéf Hamásu

Íránci a zástupci zemí regionu se v Teheránu během smutečního obřadu loučili s íránským prezidentem Ebráhímem Raísím. Vedl ho íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Během ceremonie promluvil také šéf politického křídla palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja a dav provolával smrt Izraeli.
22. 5. 2024Aktualizováno22. 5. 2024, 23:24|

Raísího tělo putuje Íránem, volby se uskuteční v červnu

Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o kandidaturu začne 30. května, rozhodli vedoucí představitelé moci v Teheránu a informovala státní agentura IRNA. Obyvatelé města Tabríz mohou v úterý jako první vzdát hold prezidentu Ebráhímu Raísímu, který zemřel při nehodě vrtulníku.
21. 5. 2024Aktualizováno21. 5. 2024, 12:00|

Pět dní smutku a nové volby. Írán hledá náhradu za zesnulého prezidenta

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pondělí výkonem prezidentské funkce dočasně pověřil dosavadního viceprezidenta Mohammada Mochbara. Stalo se tak po pádu vrtulníku, který si vyžádal životy prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána. Toho ve funkci dočasně nahradí jeho dosavadní náměstek a jaderný vyjednávač Alí Bágherí Kaní. Chameneí rovněž po smrti politiků vyjádřil soustrast pozůstalým a vyhlásil pět dní státního smutku.
20. 5. 2024|

Záchranáři vyzvedli tělo íránského prezidenta Raísího z havarovaného vrtulníku

Íránská státní televize podle agentury Reuters oznámila, že při nedělní nehodě vrtulníku zemřel prezident Ebrahím Raísí i ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján. Polohu havarovaného stroje se záchranářům podařilo určit v pondělí ráno. Z trosek v nepřístupném terénu se jim podařilo vyzvednout ostatky zemřelých.
20. 5. 2024Aktualizováno20. 5. 2024, 11:25|