Írán se loučil s Raísím, na ceremonii promluvil i šéf Hamásu

Íránci a zástupci zemí regionu se v Teheránu během smutečního obřadu loučili s íránským prezidentem Ebráhímem Raísím. Vedl ho íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Během ceremonie promluvil také šéf politického křídla palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja a dav provolával smrt Izraeli.

„Ó, Alláhu, neviděli jsme od něj nic než dobro,“ řekl podle agentury AP Chameneí v arabsky pronesené modlitbě za Raísího, který stál mimo jiné za zpřísněním vymáhání zákona omezujícího práva žen a podle lidskoprávních organizací se podílel na justičních vraždách tisíců lidí.

Lidé nesli Raísího rakev s černým turbanem, který podle AP symbolizuje, že byl přímým následníkem proroka Mohameda.

Shromážděný dav pozdravil také Haníja, jehož hnutí má íránskou podporu v boji proti společnému nepříteli Izraeli. „Přicházím jménem palestinského lidu, jménem skupin odporu v Gaze... vyjádřit naši soustrast.“ Lidé během vigilie volali po zničení židovského státu, jehož armáda nyní v Pásmu Gazy usiluje o likvidaci Hamásu v reakci na říjnový teroristický útok.

Na středeční obřad do Teheránu, který byl součástí několikadenních pietních aktů, přijel také katarský emír Tamim bin Hamad Sání a ministři zahraničí Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Kuvajtu. Agentura Reuters píše, že s Katarem Írán pojí dobré vztahy, protože Katar působí jako prostředník mezi Teheránem a Spojenými státy.

Další země Perského zálivu mají s Teheránem komplikované vztahy. V minulosti Írán obviňovaly z toho, že zasahuje do jejich vnitřních záležitostí a podporuje jejich nepřátele v regionu, poměry se však změnily po loňském podpisu smlouvy o normalizaci vztahů mezi Íránem a Saúdskou Arábií.

Zpravodaj ČT: Íránská společnost je rozdělená

Agentura Reuters uvedla, že po Raísího tragickém skonu v zemi zdaleka nehřmí taková emocemi nabitá rétorika, jaká provázela například smrt velitele revolučních gard Kásima Solejmáního, jehož zabily Spojené státy v roce 2020 dronem v Bagdádu.

„To, čeho jsme svědky v Íránu v posledních dnech, je interpretováno tak, že je to důkaz rozdělené íránské společnost,“ komentoval dění zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský.

„Její konzervativní část truchlí autenticky za zesnulého prezidenta. Ale lidé, kteří s režimem nesouhlasí, kteří se přímo nebo nepřímo účastnili protestů před rokem, respektive dvěma lety, buď dávají svůj nesouhlas s režimem najevo na sociálních sítích, nebo se oficiálních akcí neúčastní,“ popsal zpravodaj ČT.

Zpravodaj ČT Václav Černohorský komentuje situaci v Íránu po úmrtí prezidenta (zdroj: ČT24)

Oficiální kandidáti zatím nejsou

Raísí spolu s ministrem zahraničí Hosejnem Amírabdolláhjánem zahynuli při nedělní nehodě vrtulníku. Teherán vyhlásil po jejich smrti pětidenní smutek a ve středu je v zemi volno k uctění památky prezidenta, který byl považován za možného nástupce Chameneího v roli duchovního lídra, která je nejdůležitější pozicí v teokratickém režimu. Samotný pohřeb se uskuteční ve čtvrtek.

Volby nového prezidenta se uskuteční 28. června. „Objevilo se sice jméno viceprezidenta Mohammada Mochbara, ale žádné oficiální kandidáty zatím nemáme,“ řekl Černohorský k tomu, kdo by mohl Raísího nahradit.

V klerikálně autoritářském státu sice funguje politická soutěž, mantinely jí ale určuje klerikální rada, která je prvkem ústavního systému. Před prezidentskými volbami například vyřazuje nevhodné kandidáty.

„Poslední slovo v tom, kdo se voleb bude moct účastnit, má takzvaná rada dohlížitelů, nad kterou má kontrolu nejvyšší duchovní vůdce Alí Chameneí. Ten ultimátně rozhodne, kdo se voleb bude moct účastnit, a kdo ne,“ uzavřel zpravodaj ČT.