Informační válka kolem záporožské elektrárny houstne, dle Kyjeva hrozí ruská provokace

Na Ukrajině roste informační napětí kolem Záporožské jaderné elektrárny. Ukrajinský generální štáb uvedl, že okupanti umístili neznámé předměty připomínající výbušniny na střechy dvou bloků. Ruské zdroje píší o údajném chystaném nočním ukrajinském útoku na zařízení.

Případná výbušná zařízení by podle ukrajinského generálního štábu nepoškodila bloky fatálně, ale mají vytvořit dojem, že Záporožská jaderná elektrárna čelila ostřelování ze strany ukrajinských sil. Generální štáb rovněž upozornil, že ruská média i komentátoři na platformě Telegram už v tomto smyslu šíří dezinformace.

Rusko Ukrajinu obvinilo, že se na elektrárnu v blízké době chystá zaútočit. Poradce šéfa ruského koncernu Rosenergoatom Renat Karčaa podle agentury RIA Novosti prohlásil, že Ukrajina plánuje na elektrárnu v noci na středu zaútočit s pomocí „vysoce přesných zbraní“ a dronů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve večerním projevu zopakoval tvrzení generálního štábu a apeloval na mezinárodní společenství, aby ukázalo, že v případě ruského teroru je připraveno reagovat. Zelenskyj o hrozbě hovořil i s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem.

„Radiace je hrozbou pro všechny a jaderná elektrárna musí být zcela chráněna před jakýmkoliv incidentem,“ zdůraznil Zelenskyj s tím, že Rusko je jediným nebezpečím pro záporožskou elektrárnu. Připomněl také zničení Kachovské přehrady, které přineslo katastrofální záplavy a bude mít dlouhodobé důsledky pro úrodnou část jižní Ukrajiny.

„Ukrajinské ozbrojené síly neporušují normy mezinárodního humanitárního práva, monitorují a kontrolují situaci a jsou připraveny jednat za všech okolností. Žádná nepřátelská provokace nebude fungovat,“ stojí v prohlášení ukrajinského generálního štábu.

Drábová uklidňuje

Předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová na Twitteru upozornila, že z obou stran může jít o informační válku. „Kdyby se tam přece jen něco stalo, chrání nás vzdálenost,“ napsala.

Začátkem července se v Záporožské jaderné elektrárně po čtyřech měsících podařilo obnovit záložní vedení. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) zároveň varovala, že situace zůstává nestabilní a napjatá.

Největší zařízení svého druhu v Evropě Rusko okupuje od začátku března minulého roku. Přes elektrárnu ve městě Enerhodar nyní prakticky vede frontová linie, Moskva a Kyjev se v minulosti navzájem vinily z ostřelování elektrárny.