Francie zpřísňuje pravidla pro elektrické koloběžky. Za překročení rychlosti hrozí pokuta 38 tisíc korun

Ve Francii začala platit přísnější pravidla pro užívání elektrických koloběžek. Mohou je například řídit pouze lidé starší 12 let, je zakázáno s nimi jezdit na chodníku a od července roku 2020 pro ně začne platit rychlostní limit 25 kilometrů v hodině, informuje server BBC. Sdílená vozítka mají ve Francii na svědomí již šest úmrtí a stovky raněných. Kontroly koloběžkářů zahájili v pátek také pražští policisté.

Na elektrokoloběžce smí od soboty ve Francii jezdit jen jeden člověk, nesmí za jízdy používat mobilní telefon či nosit sluchátka, nebo jezdit v protisměru. Na některých silnicích bude i po zavedení rychlostního limitu povolena větší rychlost, jezdci však na těchto komunikacích budou muset nosit helmy a reflexní vesty. Jízda na okreskách je zakázána úplně.

Za porušení nařízení hrozí pokuta 135 eur (3450 korun), v případě překročení povolené rychlosti však až 1500 eur (přes 38 tisíc korun).

Minulý víkend zemřel pětadvacetiletý mladík a mladá dívka utrpěla vážná zranění, když je v Bordeaux srazilo z koloběžky auto. Dalších pět lidí zemřelo již dříve po nehodách v Paříži a Remeši.

Na dně řeky

Vozítka, která jsou schopna dosáhnout rychlosti až 50 kilometrů v hodině, jsou mezi některými obyvateli francouzských měst stále populárnější. Řada lidí je využívá především ke kratším cestám do práce a pozitivně hodnotí jejich šetrnost k životnímu prostředí.

Řada občanů je ale nespokojena s tím, že někdy ohrožují rychlou a bezohlednou jízdou chodce a že koloběžky překážejí na chodnících. Situaci nepomohlo ani zavedení pokuty ve výši 35 eur (téměř 900 korun), která za nepovolené zaparkování koloběžky hrozí.

Někteří lidé v rozhořčení hází koloběžky do řek. V jihofrancouzském Lyonu vylovili potápěči v září za jediný den z řek Saôny a Rhôny 106 těchto vozítek. Ze Seiny v Paříži je pravidelně vyzvedává firma Lime, která je tam provozuje. Jen v Paříži je k dispozici na 15 tisíc koloběžek.

Praha

S podobnými reakcemi se setkávají elektrické koloběžky i v Praze. Policisté tam v pátek zahájili kontroly dodržování pravidel silničního provozu. Pokuty udělovali například za jízdu na chodníku. Jezdcům dávali také dýchnout a líznout, aby zjistili případnou přítomnost alkoholu či drog.