Dva obžalovaní se přiznali k vraždě maltské novinářky. Oba dostali čtyřicet let vězení

Dva muži obžalovaní z vraždy maltské novinářky Daphne Caruanaové Galiziaové byli odsouzeni ke čtyřiceti letům vězení. Krátce před vynesením verdiktu se bratři Alfred a George Degiorgiové k činu přiznali v naději, že dostanou mírnější trest. Caruanaová Galiziaová zemřela při výbuchu bomby v autě v říjnu 2017 zřejmě kvůli své investigativní práci.

Novinářka, která psala o korupci a praní špinavých peněz v prominentních podnikatelských kruzích a o vazbách podnikatelů na vysoké politiky, zemřela 16. října 2017. Páté výročí její smrti si v neděli na Maltě připomenou pietním shromážděním, jehož se zúčastní i předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová.

Vražda tehdy třiapadesátileté Caruanaové Galiziaové způsobila šok i v zahraničí a v zemi vyvolala masové demonstrace. Koncem roku 2019 přerostly v protivládní protesty, pod jejichž tlakem v lednu 2020 rezignoval i premiér Joseph Muscat.

Sám Muscat v kauze nebyl ani podezřelý, ale jeden z obviněných vypověděl, že do zosnování vraždy byl zapojen i šéf úřadu vlády Keith Schembri, který koncem roku 2019 z funkce odstoupil a loni byl obviněn z korupce, podvodu a praní špinavých peněz. O jeho zapojení do vraždy novinářky ale nejsou žádné důkazy.

Podnikatel obžalovaný z objednání vraždy čeká na proces

V případu vraždy Caruanaové Galiziaové jsou obžalovaní další lidé v oddělených procesech. Jeden z nich Vincent Muscat už vinu přiznal loni a dostal trest patnáct let vězení. Muscat a bratři Degiorgiové byli obžalováni kvůli tomu, že bombu do novinářčina auta nainstalovali. Zatčeni byli v prosinci 2017.

S vyšetřovateli spolupracoval i další obviněný, lichvář a provozovatel ilegálních heren Melvin Theuma, který za informace vedoucí k objasnění případu dostal v roce 2019 prezidentskou milost. Podle Theumy si vraždu novinářky objednal podnikatel Yorgen Fenech, který byl zatčen v roce 2019 a čeká na soudní proces. Fenech vinu odmítá, po svém zatčení právě on obvinil Schembriho, že se na objednání vraždy podílel.