Stát a organizovaný zločin od sebe nejde rozlišit, říká syn zavražděné maltské novinářky

Události: Novinářka upozorňovala na výhrůžky smrtí, ochranu nedostala (zdroj: ČT24)

Zavraždili ji, protože odhalovala politickou korupci, uvedl syn maltské investigativní novinářky Daphne Caruanové Galiziové, která v pondělí zemřela při výbuchu bomby nastražené v autě. Zároveň ze spoluúčasti na zločinu nepřímo obvinil vládu premiéra Josepha Muscata. Zjevný atentát rázně odsoudila i Evropská komise. Novinářka se věnovala mimo jiné kauze tzv. Panama Papers.

„Má matka byla zavražděna, protože hájila právní řád proti těm, kteří se jej snažili porušit,“ napsal Matthew Caruana Galizia na Facebooku. „Vybrali si ji, protože o tom psala jako jediná,“ dodal. Premiéra Muscata a jeho okolí obvinil z toho, že vládu, policii i soudy obsadili „podvodníky“.

Exploze, která odmrštila novinářčin vůz ze silnice do pole poblíž vesnice Bidnija jen pár metrů od jejího domu, otřásla také celým středomořským ostrovem: podle úřadů se jedná o první vraždu novináře na Maltě. „Nikdy nezapomenu na to, jak jsem v poli běžel kolem plamenů, lomcoval jsem dveřmi, klakson pořád troubil… Podíval jsem se dolů a všude po zemi ležely kusy těla mé matky,“ uvedl novinářčin syn.

„Křičel jsem na dva policisty, kteří měli v ruce jediný hasicí přístroj. Jen na mě zírali: Omlouváme se, ale nemůžeme nic dělat,“ popsal. „Takhle vypadá válka a lidé by to měli vědět… Jsme národ, který válčí se státem a organizovaným zločinem, které od sebe už nejde rozlišit,“ řekl také.

Muscat: Je to barbarský čin

„Všichni vědí, že mě Caruanová Galiziová ostře kritizovala jak v politické, tak osobní rovině. Nikdo ale nemůže ospravedlnit takový barbarský čin,“ komentoval událost maltský premiér Joseph Muscat, jenž 53letou novinářku kvůli některým z jejích obvinění žaloval.

Třiapadesátiletá žurnalistka na jaře vyvolala řadu skandálů informováním o kauze tzv. Panama Papers. Několik blízkých premiéra Muscata, zejména jeho choť Michelle, obvinila z toho, že si otevřeli účet v Panamě, kam putovaly mimo jiné úplatky z Ázerbájdžánu. Muscat, sám bývalý novinář, to označil za „největší lež v dějinách maltské politiky“. Nakonec byl ale nucen vyhlásit předčasné volby, jež v červnu, kdy Malta předsedala Evropské unii, s přehledem vyhrál.

  • Únik dokumentů z panamské firmy Mossack Fonseca usvědčil desítky vlivných osobností, které využívaly daňové ráje pro ukrývání svého jmění.
  • V těchto dokumentech mimo jiných figurují:
  • Zemřelý otec britského expremiéra Davida Camerona
    Zeť čínského prezidenta Si-Ťin pchinga
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko
    Argentinský prezident Mauricio Macri
    Tři ze čtyř dětí odstoupivšího pákistánského premiéra Naváze Šarífa
    Odstoupivší islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson (prostřednictví majetku manželky)
    Vedoucí manažeři mezinárodní fotbalové federace (FIFA)

Vůdce opozice Adrian Delia označil vraždu novinářky za útok na demokracii i svobodu slova a volá po nezávislém vyšetřování. Podle agentury Reuters u něj budou asistovat nizozemští forenzní experti a agenti amerického Federálního úřad pro vyšetřování (FBI).

Vraždu důrazně odsoudila Evropská komise a její předseda Jean-Claude Juncker. Mluvčí unijní exekutivy Margaritis Schinas dodal, že Komise je vraždou novinářky otřesena. „Byla průkopnicí investigativní novinařiny na Maltě,“ prohlásil Schinas a poukázal na to, že ostré debaty, které její práce vzbuzovala, byly důkazem jejích reportérských schopností a oddanosti hledání pravdy.

Do sídla Evropské komise přitom už v únoru přišel dopis od maltské europoslankyně, která na zastrašování novinářů v nejmenší unijní zemi upozorňovala. „Je jasné, že vládní ministři se spolčili a útočí na konkrétní novináře, kteří se snaží odhalovat nejasnosti v jejich administrativě,“ uvedla v dopise europoslankyně Roberta Metsola.

Novinářčin pravidelný blog četlo až 400 tisíc lidí, víc než všechny maltské noviny dohromady. Půl hodiny před explozí na něj novinářka napsala: „Všude, kam se člověk podívá, jsou podvodníci. Je to k uzoufání.“ Podle maltské televize novinářka v minulých týdnech několikrát upozorňovala, že jí někdo vyhrožuje smrtí. Ochranu ale nedostala.