Maltskou investigativní novinářku zabila bomba nastražená v autě. Bylo to kvůli Panama Papers?

Výbuch bomby nastražené v autě zabil maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou, známou pro své blogové příspěvky pranýřující korupční poměry v zemi. Maltský premiér Joseph Muscat označil vraždu za barbarský čin a zároveň za útok proti svobodě vyjadřování, uvedla agentura AP.

Výbušnina explodovala, když třiapadesátiletá žurnalistka a blogerka opouštěla ve svém vozidle své bydliště v obci Bidnija. Galiziová si nedávno stěžovala na to, že jí bylo vyhrožováno smrtí.

„Všichni vědí, že Caruanová Galiziová byla moje ostrá kritička, jak po politické, tak osobní stránce, a stejně kritizovala i ostatní (napříč politických spektrem),“ citovalo premiéra Muscata zpravodajství BBC.

Šéf vlády zdůraznil, že pro takový čin nemůže v žádné případě existovat ospravedlnění. „Nepolevím, dokud nebude dosaženo spravedlnosti,“ dodal Muscat, který novinářku zažaloval poté, co letos odhalila na svém blogu, že v uniknuvších dokumentech v rámci kauzy tzv. Panama Papers figurovalo i jméno premiérovy manželky Michelle. Ta měla být tajným vlastníkem jedné panamské společnosti, z níž byly realizovány přesuny velkého množství peněz na bankovní účty do Ázerbájdžánu.