Důlní neštěstí v Kazachstánu má už 45 obětí. Jeden horník se stále pohřešuje

Počet obětí požáru uhelného dolu Kostěnko u města Karaganda v Kazachstánu vzrostl na 45, jeden horník se nadále pohřešuje. Podle agentury Reuters to oznámily záchranné složky této středoasijské země. Na místě neštěstí pokračují pátrací práce.

Prezident Kasym-Žomart Tokajev v souvislosti s tragédií v dole, který patří kazachstánské pobočce společnosti ArcelorMittal, vyhlásil na neděli státní smutek. Agentura AFP uvedla, že jde v Kazachstánu o nejtragičtější neštěstí svého druhu.

„Pátrací akce ztěžuje zničené důlní vybavení a v některých místech i sutiny,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Podle něj práci záchranářů komplikuje i výpadek elektřiny a délka podzemních chodeb, z nichž některé jsou zatopené.

Naděje na záchranu horníka je minimální

Záchranáři po posledním pohřešovaném horníkovi pátrají v dole na dvou místech, která jsou od sebe vzdálena čtyři kilometry. Naděje, že je v pořádku a naživu, je podle AFP prakticky nulová.

Společnost ArcelorMittal Temirtau v sobotu uvedla, že požár patrně způsobil výbuch metanu. V dole bylo 252 horníků, z nichž se 206 podařilo dostat na povrch. Ministerstvo v neděli uvedlo, že úroveň metanu v dole monitoruje.

Společnost ArcelorMittal Temirtau vlastní v Kazachstánu patnáct uhelných dolů a jeden důl na zlato. Sobotní tragédie je poslední z řady podobných incidentů v závodech tohoto podniku.

Tragédie kabinet v Astaně donutila oznámit dohodu o znárodnění dceřiné společnosti tohoto světového ocelářského giganta. Tokajev v sobotu také vládě zakázal pokračovat v investiční spolupráci s firmou. Společnost ArcelorMittal Temirtau v neděli uvedla, že dohodu o znárodnění podepsala už minulý týden.

V Karagandě i jinde v Kazachstánu byly kvůli státnímu smutku vlajky spuštěny na půl žerdi. Obyvatelé metropole průmyslové Karagandské oblasti si přišli připomenout památku horníků, kteří zahynuli při důlních neštěstích v posledních letech. „Každý horník je hrdina, protože jde do dolů, aniž by věděl, zda se vrátí na povrch,“ řekl agentuře AFP Sergej Glazkov, sám bývalý horník.